Az Agave Könyvek Kiadónak köszönhetően bepillanthatunk a távoli jövőbe, amelyben bárki a naprendszer vezetőjévé válhat egy űrlottó segítségével. Philip K. Dick 1955-ben megjelent regényéről három bloggerünk véleményét olvashatjátok el a turné során. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Rámpakufárok ajánlgattak „tuti módszereket”, olcsó, csalhatatlan stratégiákat, amikkel garantáltan megjósolható az üvegpörgetés eredménye és megnyerhető az egész Minimax-játék. A törtető embertömeg rá sem hederített a kufárokra; ha valakinek valóban lenne működő módszere, az használná, és nem árulná.

Vélemény:
Philip K. Dick a science fiction irodalom egyik megkerülhetetlen alakja, egyike azoknak a szerzőknek, akiket az átlagember is ismerhet, hiszen a könyveiből és novelláiból készült adaptációkat rendszeresen műsorra tűzik a kereskedelmi csatornák, így ha épp összefutsz valamelyik adón például a Szárnyas fejvadásszal, a Különvéleménnyel, a Total Recall – Az emlékmással vagy a Felejtés bérével, akkor egészen biztosan egy PKD sztorit nézel. Hiába tartok ezek közül a filmek közül többet is a legnagyobb kedvencnek, a szerző könyvei kapcsán igen súlyos elmaradásaim vannak még, aminek az arányán most az Űrlottóval igyekeztem egy kicsit javítani.

A könyv szinte teljes sztorija benne van a fülszövegben, így nem vesztegetnék sok szót rá. A távoli jövőben a Naprendszer kilenc bolygójának abszolút uralkodója a Kvízmester, akit a sors szeszélye, vagy ha úgy tetszik, a szerencse választ ki: lehetsz szegény vagy gazdag, zseni vagy ostoba, ha a mágneses űrlottón a te számodat sorsolják ki, minden hatalom a tiéd. Ám, hogy az uralkodónak se legyen túl könnyű a dolga, a korábbi Kvízmester orgyilkosokat küldhet az új vezető meggyilkolására, hogy visszaszerezze hatalmát. Egy ilyen hatalomváltás kellős közepébe csöppenünk bele egy furcsa szektavezér megválasztásával, akinek első dolga lesz menteni az életét a telepata testőrségével együtt, miközben új világok felfedezésével és a rendszer megdöntésével igyekszik megszilárdítani a hatalmát…

Bár említettem, hogy még nincs sok tapasztalatom Philip K. Dick könyveivel, azért azt már meg tudom fogalmazni, hogy miért is szeretem őt olvasni és miért szeretnék a jövőben a többi művére is sort keríteni. Ha egy hasonlattal szeretnék élni, akkor azt mondanám, hogy PKD olyan számomra, mint a kedvenc grafikusaim egyike, valaki, aki néhány határozott és erőteljes vonallal képes komplett és a maga egyszerűségében mégis rettentő részletes világokat felvázolni. A történetei relatíve rövidek és lényegretörők, mégis elképesztően aprólékosan és nem utolsósorban érzékletesen festenek le egy-egy szituációt, eseményt. Mivel PKD nem a keményvonalas sci-fi vonalat erősíti, így bátran ajánlom azoknak is, akik csak ismerkednek a műfajjal, mert nem dominálnak a természettudományos és a száraz technikai ismeretek a történeteiben, hanem pusztán a szereplők, a társadalmi rétegződések és az világépítésből adódó konfliktusok.

Amitől kicsit tartottam az olvasás előtt, hogy az Űrlottó a szerző legelső regénye és hát valljuk be, a legtöbb első regény általában csak gyenge szárnypróbálgatás, amelyet valami sokkal jobb követ… A legutóbbi ilyen olvasmányom is elég nagy csalódás volt, de szerencsére az aggodalmam alaptalannak bizonyult, s a már korábban megismert egyedi világépítéssel és a különösebb erőlködés nélkül megteremtett hangulattal találkoztam újra.

A lottósorsolás útján történő uralkodóválasztást a csomagolása teszi igazán különlegessé. Újfent egy disztópikus, cyberpunk beütésű hangulat jellemzi a világot, ahol minden szürke, koszos és túlzsúfolt, az űrutazás, kolonizálás és androidok mellett pedig különleges képességű egyének is helyet kapnak. Azt gondolhatnánk, hogy cirka kétszáz oldalba mindezt csak kaotikusan lehet belesűríteni, de egyáltalán nem így van. Minden elemét a történetnek patikamérlegre sikerült tenni, így hangsúlyos maradhatott a társadalmi rétegződés is, az emberek közötti egyenlőtlenségek bemutatása, az anyagai és érzelmi kizsákmányolások sora, valamint a hatalmi rendszer felépítése… A szereplőink szemén keresztül kerülnek mindezek megvilágításba, az ő jellemükön átszűrődve formálódik a mi szemünkben is a felépített világkép.

Nem utolsó sorban pedig, bár ezt eddig nem írtam, igazán akciódúsra sikerült a regény cselekménye, köszönhetően a Kvízmesterre uszított orgyilkosoknak, illetve a felfedezni kívánt új bolygónak. Mindezek részemről elengedőnek bizonyultak ahhoz, hogy új kedvencet avassak az Űrlottó olvasásával és hogy a várólistámon előbbre hozzam Dick már megjelent, eddig olvasatlan műveit.

Kedvenc idézetek:

– Tudom, beteg ember vagyok (…) – És minél többet látok, annál betegebb leszek. Olyan beteg vagyok, hogy azt hiszem, mindenki más beteg, és csak én vagyok egészséges. Ez elég súlyos állapot, nem?

– Fura alak vagyok. Néha magam sem tudom, mit fogok csinálni vagy mondani. Néha saját magamnak is idegen vagyok. Néha engem is meglep, amit csinálok, és nem értem, miért csinálom.

Hatmilliárdan élünk ebben a rendszerben, és a legtöbbünk szerint a rendszer jól működik. Forduljak szembe mindenkivel körülöttem? Hiszen mind betartják a törvényt. Boldogok, elégedettek, jó állásuk van, finom ételeket esznek, szép lakásban laknak. Eleanor Stevens azt mondta, beteg az elmém. Honnan tudhatom, hogy nem vagyok elmebeteg különc? Kvázi pszichotikus?
– Hinnie kell magában.
– Mindenki hisz magában – Ez nem különleges. Addig tűrtem a korrupciót, amíg bírtam, aztán fellázadtam. De talán nekik van igazuk, talán bűnöző vagyok.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Solar Lottery
Nyelv: magyar
Fordította: Pék Zoltán
ISBN: 9789634197607
Eredeti megjelenés: 1955.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 202
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

A távoli jövőben bárki lehet a Naprendszer vezetője: nincsenek választások, nincsenek alkalmassági tesztek, nincs semmiféle feltétel. Minden az űrlottón múlik, és amikor a mágneses lottópalack pörög, bárkiből a világ abszolút uralkodója, a Kvízmester lehet. Csakhogy, amikor egy új Kvízmester hatalomra kerül, az elődjének még vannak bizonyos jogai, például orgyilkosokat küldhet az új vezető meggyilkolására.

2203-ban egy különös szekta vezetője lesz az új Kvízmester, és az addig zökkenőmentesen működő rendszer hirtelen akadozni kezd. A korábbi vezető mindent megtesz, hogy olyan orgyilkost találjon, aki átjut a telepata testőrökön, ám amikor az egyik alkalmazott átáll a másik oldalra, aggasztó tények kerülnek napvilágra a lottórendszerről, és elképzelhető, hogy ezúttal senki nem nyerhet.

Az Űrlottó, Philip K. Dick első, 1955-ben megjelent regénye még ma is szellemes és eredeti, okos és lebilincselő mű.

Nyereményjáték

Ez alkalommal híres sci-fi írókat keresünk. Minden állomáson találhattok egy rövid leírást, ki kell találnotok, hogy mely íróról szólnak, és a nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A szerző:

Angol író, mérnök. Minehead városában (Somerset, Anglia) született, s már gyermekként rajongott a fantasztikus történetekért. Bemutatkozó írása, az Utazzon dróton! a teleportáció – tárgyak és emberek rádióhullámok formájában való utaztatása távoli helyekre – lehetségességét boncolgatta szatirikus hangvételben.

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

Blogturné Klub
08.19 – Spirit Bliss Sárga könyves út
08.21 – Nem félünk a könyvektől
08.23 – Flora the Sweaterist

 

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük