Jason Segel és Kirsten Miller közös sci-fijében egy igazán különleges világot tárnak elénk, ahol akárkik lehetünk, mégis különösen nagy veszély leselkedik ránk. A regényt magyarul a Maxim Kiadó hozza el az olvasóknak, mostani turnénkban pedig hat bloggerünk segítségével közelebbről is megismerheted a történetet. Ha pedig velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a könyvből!

A Másvilágban mindenkinek a legjobb jár, akármit tartunk annak. Nem számít, mennyi a pénzük, vagy milyen az erőnlétük. Karnyújtásnyira kerül önöktől az az életforma, amelyre mindig is vágytak. Van, aki vadászni, van, aki harcolni, van, aki kalandozni szeret. Akad, akinek… a lábmasszázs jön be.

Vélemény:
Bár erősen úgy érzem, hogy kezdem kinőni az ifjúsági könyvek piacát, a Maxim kiadó kínálatát mindig izgatottan bogarászom át, mert nem volt még olyan, hogy ne találtam volna a megjelenéseik között valami kedvemre valót. Idén az abszolút legjobban várt könyvem tőlük az Otherworld volt, aminek a fülszövege az egyik nagy kedvencemre, a Ready Player One-ra emlékeztetett. Mivel a virtuális világ(ok)ra építkező, disztópikus science fictionök már alapból magukba rejtenek egy kis “nerd-kultúrát”, ezért a kocka-énem teljesen bezsongva várta, hogy újra megkaphassa azt az élményt, amit annó a RPO olvasásakor kapott… De lássuk először a sztorit!

Mit szólnál, ha beléphetnél a kedvenc számítógépes játékodba és ott, a valósághoz hűen kalandozhatnál? A Másvilág pont ezt az élményt készül elhozni a világnak… Láthatsz, tapinthatsz, ízlelhetsz, igazán megélheted az összes fantasztikus kalandot. A tizennyolc éves Simon egyike azon szerencséseknek, akik kipróbálhatják ezt a forradalmi újítást, Kattel, a legjobb barátjával együtt. Az idill azonban nem tart sokáig… Kat a Másvilág foglyává válik és Simon titkok és hazugságok hálójában találja magát. Ha meg akarja menteni Katet és a többi embertársa életét, akkor cselekednie kell. A játékban és a valóságban egyaránt…

Az első oldalak után bár magabiztosan állítottam a hasonlóságot a Ready Player One és az Otherworld között, de ahogy talán az eddigiekből is kiviláglik, az egyetlen közös pont közöttük az a virtuális valóság maga (na jó, meg a fiatalok…). Az Otherworldből az ifjúsági címke ellenére is egy sokkal komolyabb, sokkal mélyebb mondanivalóval rendelkező történet bontakozott ki, ami bár nem tobzódott úgy a popkult utalásokban, mint hasonszőrű társa, mégis hasonlóan izgalmasra és pörgősre sikeredett.

A Másvilág nevű virtuális valóság olyan, mint egy MMORPG, vagyis sokszereplős, online játék, hasonló mint a World of Warcraft, amiről már tuti hallottatok. A nagy különbség, hogy a RPO-hoz hasonlóan egy fejlett technikai rendszert is hozzácsaptak a forgalmazók, többek között spéci VR-szemüveget és -kesztyűt is, amelyekkel a játékélmény minden addigi képzeletet felülmúl… A konfliktus forrásává mégis a való világ válik, ahol a Cég, a Másvilágot (és sok más technikai vívmányt) magáénak tudó vállalat valami olyan új dobással készül, ami ártatlanok százainak életét követeli. Ezúttal is nehéz úgy írnom bármit, hogy ne eláruljak el túl sok mindent a cselekménnyel kapcsolatban, hiszen a könyv egyik legizgalmasabb részét képezi, ahogy a valóság és a játék összefonódásával, szép lassan fény derül az összes sötét titokra.

Éppen ez a fajta történetvezetés volt az, amiért megszerettem a könyvet. Bár számos jelenet játszódik magában a Másvilágban, ami abszolút visszaadja azt az érzést, amit a tapasztalt (és kevésbé tapasztalt… :D) gamerek érezhetnek játék közben, időről-időre Simon, a főszereplőnk kiszakad a virtuális valóságból, hogy a valódi világban ugyanúgy a saját és mások életéért küzdjön. Sokkal realisztikusabbá válik emiatt a cselekmény, sokkal elképzelhetőbbé válik számunkra is, ellenben a Ready Player One-nal, ami inkább egy távoli jövő képzete.

A science fiction hatása is jelen van, de a műfajt nem kedvelőknek ettől nem kell megijedniük. A könyvben szereplő játék egyik újdonságát ugyanis a beépített mesterséges intelligencia jelenti, ami magával hozza azokat a jól ismert kérdéseket, amelyeket a science fiction irodalom előszeretettel boncolgat. Itt igazából csak egy kis ízelítőt kapunk abból, hogy mi történik akkor, ha öntudatra ébrednek a mesterséges intelligenciával megáldott (emberi) alkotások és abból, hogy mikortól és mitől számít valaki önálló entitásnak.
Az MI mellett a másik sarkalatos pontja az Otherworld-nek az emberi élethez való jog. Ha nem is tudatosan, de egy igen komplex gondolatmenet épül be az emberi kísérletek kapcsán a cselekménybe, amely bár nincs teljes mértékig kidomborítva, mégis ott van, felháborít, ledöbbent, de nem utolsó sorban elgondolkoztat bennünket azzal kapcsolatban, hogy hol a határ, meddig mehet el a tudomány a “nagyobb jó” érdekében.
Mindezek ellensúlyozzák a kötet hiányosságait, ami nálam a szereplőkben érződött egy kicsit. Ritka az, amikor senkit nem sikerül megkedvelnem a karakterek közül, de most így volt. Simon, a főszereplő volt talán az egyetlen, akit jobban kidolgoztak szerzők, de a jellemvonásai inkább ellenszenvessé, semmint szimpatikussá tették őt a szemembe.

Végezetül, akik naivan azt gondolnák (ahogy én is tettem), egy stand alone kötetről van szó, azokat el kell, hogy szomorítsam… A szerzők bizony trilógiává bővítették az Otherworld sztoriját, amelynek a végén jó néhány elvarratlan szálat hagytak maguk után a szereplőink. A harmadik kötet tavaly jelent meg eredeti nyelven, így azt hiszem a leendő rajongóknak sem kell majd sokat várniuk a folytatásra.

Összességében hiába félek azoktól a kötetektől, amelyeket több szerző jegyez, Jason Segel és Kirsten Miller párosa abszolút pozitív csalódást okozott a könyvével. Egyáltalán nem érződött, hogy két ember munkájáról van szó, képesek voltak valami újat, összetettet és izgalmasat nyújtani a számomra. Bár nem kaptam körmöt lerágósan izgalmas függővéget, így is sikerült elérniük, hogy kíváncsian várjam a folytatást!

Kedvenc idézetek:

Tíz kerek évig Kat volt a legjobb barátom és a családpótlékom. Ennek ellenére egyszer sem ejtettem ki a nevét a szüleim előtt. Az én világomhoz tartozott, nem az övékéhez. Grantnak és Irene-nek semmi köze nem volt hozzá.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Otherworld
Nyelv: magyar
Fordította: Béresi Csilla
ISBN: 9789634992219
Eredeti megjelenés: 2017.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 352
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:

Másvilág szinte észrevétlenül ejt csapdába. Olyan élvezetekben részesít, amelyekben nem lehet részünk a való életben, vagy mert nem megengedettek, tiltottak, vagy azért, mert nincs merszünk a kipróbálásukhoz. Aki egyszer ebbe belekóstolt, soha többé nem akar lemondani róla. Itt nincsenek korlátok, megszorítások. A játékba belépő valamennyi érzékszervét elárasztják az addig elvetendő ingerek: lát, hall, tapint, szagol és ízlel. Itt nincsenek törvények, megszegni való szabályok. Ezért ejt rabul és tesz megszállottá a Másvilág nevű virtuális valóság. És aki egyszer megízleli, nem akarja majd abbahagyni, mert ez egy tökéletes világ! A tizennyolc éves Simon azonban rájön, hogy egyeseknek valójában ez a vég. Mikor a Másvilág rabul ejti a számára kedves lányt, Katet, rögtön elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni őt. De közben olyan titkok tárulnak fel előtte, amelyeken már az emberiség sorsa is múlhat. Vajon Simon képes lesz kiszabadítani barátnőjét? És mit tehet, hogy megállítsa a katasztrófát?

Nyereményjáték

Az Otherworldben nagyon fontos szerepet kap a virtuális valóság, hiszen szereplőinknek egy játékban kell túlélniük. Ezért a mostani játékunkban olyan regényekből olvashattok idézeteket, amelyekben szintén megjelenik a virtuális valóság. A feladatotok csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, mely regényekből származnak az egyes blogokon található idézetek, a helyes megoldást pedig beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

Egész életemben féltem. Egészen addig, amíg fel nem fogtam, hogy hamarosan vége. Akkor értettem meg, hogy néha, bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valóság az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk. És a valóság valós.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
09.20 – Utószó
09.22 – Nem félünk a könyvektől
09.24 – Könyv és más
09.26 – Hagyjatok! Olvasok!
09.28 – Kelly és Lupi olvas
09.30 – Pandalány olvas

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük