Az Oxfordi gyilkosságok (eredeti címe: Endeavour) 2012-ben bemutatott brit televíziós sorozat Shaun Evans és Roger Allam főszereplésével. A sorozat a sok évadot megélt Inspector Morse című detektívsorozat előzménye, a fiatal Morse felügyelő korai ügyeit szemlézi. Az ITV csatorna számára a Mammoth Screen gyártja.

Vélemény:
Bár számos sorozatot nézek és sokszor gondolom úgy, hogy nincs olyan film- vagy tévészéria, amiről ne hallottam volna, mégis az Endeavour, vagyis magyarul az Oxfordi gyilkosságok néven futó sorozat az idei évem egyik nagy felfedezettje annak ellenére is, hogy a nézők már közel 8 éve követhetik a fiatal Morse felügyelő pályafutását. Valójában egészen véletlenül találtunk rá mi is a tévécsatornák között váltogatva és már az a pár perc is, amit elcsíptünk belőle, elég volt ahhoz, hogy az első évad megnézése mellett döntsünk. Mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem bántuk meg, hogy belevágtunk!

Az Endeavour valójában a brit Inspector Morse című sorozat előzményének tekinthető, ami 1987 és 2000 között több évadot is megélt akkora sikerrel, hogy az Endeavour-prequel mellett Morse nyomozótársa, Lewis is saját spin-off sorozatot kapott tizenhárom évvel ezelőtt. A klasszikus detektívsorozatot viszont ezúttal úgy sikerült a rendezőknek felfrissíteni, hogy igazán modernné és fiatalossá varázsolták a szériát.

Endeavour Morse egy rendkívül tehetséges fiatal férfi, az irodalom és művészetek nagy rajongója, aki a tudományos pályát hagyta ott azért, hogy nyomozó legyen. Ez az entellektüelség áthatja a férfi életét és munkáját, éppen úgy, ahogyan a különleges brit atmoszféra is. Morse minden tehetsége ellenére is nehezen illeszkedik be a rend őreinek világába, évadokon keresztül küzd azért, hogy elismerjék a munkáját és képességeit. A gyilkosságok felderítése mellett pedig a magánéletében is igyekszik helyt állni.

De hogy miért is imádom ezt a sorozatot? Nagyjából mindazért, amit rövid ismertetésként leírtam róla. A másfél órás részekkel operáló sorozat tökéletesen alkalmas arra, hogy egy igen összetett bűnténnyel szórakoztasson bennünket. Apró mozaikdarabkák villannak fel minden epizód elején a bűnügyekkel kapcsolatban, amelyek alapján a szemfülesebbek rájöhetnek a végkimenetelre, de őszintén szólva ez nekünk szinte egyszer sem jött össze. Szinte minden epizód meglepő csavarokkal és izgalmakkal teli, amit csak még hangulatosabbá tesz az 1960/70-es évek szellemisége, a ballonkabátok és a Fedora kalapok, illetve úgy teljes egészében a korhű kosztümök, illetve maga a környezet. Hogy mennyire használnak szűrőt a forgatások során, azt nem tudom, de azt igen, hogy egyenesen imádom azt a borús, sötétebb színvilágot, azokat a ködös, tipikus angol vidékeket megidéző kameraképeket, amik az Endeavourt jellemzik.

Nem mehetek el szó nélkül a színészek és a karakterek mellett sem… Morse (Shaun Evans) karaktere kicsit olyan, mint Sherlocké, egy meg nem értett zseni, aki odáig van a zenéért, a legtöbb embernél jobbnak képzeli magát és elsőre egy érzelmektől mentes, apatikus személy benyomását kelti. Az évadot során viszont kiderül, hogy ez koránt sincs így. Az önmaga védelmére felhúzott fal szép lassan lebomlik körülötte, ahogy megismeri és közelebb engedi magához társait. Kiderül, hogy korántsem annyira egoista és önhitt, mint elsőre tűnik és mély barátságokat épít ki kollégáival. Különösen szerettem a főnökével és egyben társával, Thursday (Roger Allam) főfelügyelővel való, néha se veled, se nélküled kapcsolatát. Az egymás iránti tiszteletük és a másik tudásának elismerése egy olyan pontja a sorozatnak, amit jellemzően mindig hiányolok a nyomozós filmekből és sorozatokból. Nem mondom, hogy tökéletes minden pillanata az Endeavournek, hiszen pont a karakterek egymáshoz való hozzáállása miatt fogtam sokszor a fejem… Évadokkal később is ugyanazok a problémák jelennek meg, ugyanúgy hitetlenkednek például Morse képességeiben, mintha még mindig az a zöldfülű lenne, akinek bizonyítania kell a tehetségét. A színészek abszolút telitalálatok amúgy a szerepeikre, de ezt majd ti is meglátjátok, ha adtok neki egy esélyt.

A legjobb pedig, amit elhallgattam eddig, hogy ez a sorozat is bizony adaptáció. Morse karaktere Colin Dexter, angol író agyszüleménye, aki 13 kötetben és több novellában örökítette meg a férfi nyomozásait. Sajnos viszont el kell keserítsek minden (leendő) rajongót, kis hazánkban ugyanis csak két kötet került lefordításra évekkel ezelőtt, de ha szerencsések vagytok, antikváriumokban, illetve könyvtárakban még biztos fellelhettek belőlük néhány példányt.

Könyvajánló a sorozat mellé:

Colin Dexter: Az utolsó busz Woodstock felé
Perfact-Pro Kiadó, 2008.
ISBN: 9789638773470 · Fordította: Katona Terézia · 216 oldal

A ​Morse felügyelő rejtélyes esetei sorozat 1. része: Végzetes stoppolás, avagy mi köze a női emancipációnak a szerelővashoz? Morse felügyelő sajátos stílusban nyomoz egy fiatal lány gyilkosa után: jóféle söröket kortyolgat, illegális fogadásokat köt, furcsa kérdéseket tesz fel a derék Lewis őrmesternek, közben időnként Wagnert hallgat, és keresztrejtvényekkel tartja formában elméjét – és minden éjjel nőkről álmodik, így nem csoda, hogy egy kicsit szerelmes is lesz a regény végére. A meggyilkolt lányt utoljára a Woodstock felé tartó busz megállójában látták élve. Ki volt ő? Kinek és miért állt útjában? Az izgalmas krimiben a szálak mindinkább összekuszálódnak, de végül a puzzle darabkái mind a helyükre kerülnek – könyörtelenül. Újonnan piacra kerülő könyvsorozatunk az igényes krimik kedvelőinek nyújt színvonalas szórakozást. A több, mint tizenhárom regény és a belőlük készült filmsorozat után, melyet a BBC sugárzott, Dexter Morse felügyelője elfoglalta helyét az örökbecsű krimihősök; Sherlock Holmes, Hercule Poirot és Philip Marlow között. A sorozat most lesz olvasható először magyar nyelven!

Colin Dexter: Utolsó ismert ruházata
Perfact-Pro Kiadó, 2009.
ISBN: 9789639929067 · Fordította: Katona Terézia · 240 oldal

„Morsét gyötrő érzés kerítette hatalmába. Az elmúlt kijózanító, unalmas rutinmunkával teli hét alatt elillantak a Taylor lányról szőtt fantáziadús elméletei, és kezdte azt hinni, hogy a Valerie eltűnésével kapcsolatos további vizsgálódás sem jelentene mást, mint további kijózanító, unalmas rutinmunkát.”

Vajon feladja? Nem, Morse felügyelőt nem olyan fából faragták. Csak most jön a java! Hajmeresztő elméletek születnek a szép középiskolás lány tanárairól, szüleiről…És a holttest még elő sem került, csak a különös jelzések jönnek több mint két évvel az eltűnése után.

Morse és Lewis őrmester végül összerakja a darabokat, és a kirakósból előtűnik Valerie képe… Colin Dexter stílusa elegáns, meseszövése fordulatos.

A tizenhárom regény és a belőlük készült filmsorozat után, melyet a BBC sugárzott, Dexter Morse felügyelője elfoglalta helyét a legnépszerűbb krimihősök között.

Képek: X X

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük