Alaska – Nem vagy egyedül

Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.

Alaska egy fekete orrú, hófehér bundájú kutya, aki a (Golden retrieverekre kevéssé jellemző) fehér színéről kapta nevét. Alaska különleges kutya. Akár egy ember életét is képes megmenteni. Alaska ugyanis segítő kutya, aki minden percben figyel gazdája testi épségére.

Parker 13 éves lány, aki mindig feketében jár, és éppen az új osztályával kezdi a tanévet. Ráadásul nemrég vesztette el szeretett kutyáját, Alaskát, miután fény derült öccsének állatszőr-allergiájára. A lány azóta napjai nagy részét emlékezéssel és szomorkodással tölti. Parker családjának van egy fotószaküzlete, amit nemrégiben kiraboltak, súlyosan megsebesítve Parker édesapját.

Sven tejfelszőke, 13 éves fiú, aki első tanítási napját tölti új osztálytársaival. Sven is különleges: epilepsziás. A fiút bármelyik pillanatban elérheti a következő roham, ezért állandóan vizsgálódó tekintetek szegeződnek rá, miközben olyan dolgokról kérdezik, amire egyedül ő nem emlékszik. Svennek van egy kutyája, Alaska.

Hármójuk különleges kalandja az első tanítási napon kezdődik, amikor Parker és Sven is megmutatják saját különleges képességüket a nagyvilágnak. Habár eleinte egymás ellenségeivé válnak, a könyv végére egy különleges, egymást mélyen értő kapcsolat alakul ki köztük, melyet Alaskának köszönhetnek, aki kitartásával, hűségével, szeretetével összekovácsolja a fiatalokat.

Az Alaska – Nem vagy egyedül egy igazán különleges regény: a felszínen könnyen olvasható, egy délután alatt befejezhető, kedves, kutyás történet, miközben a belsejéből olyan fontos dolgokat hámozhatunk ki, mint a komoly betegségekkel való együttélés, társadalmi megbélyegzés és PTSD. Fontos témája még a regénynek a félelem és a szorongás.

Anna Woltz, ahogy más regényeiben, úgy ezúttal sem didaktikusan beszél a szorongásról: Parkerrel együtt döbbenhetünk rá, mik a szorongás jelei, milyen érzések kavaroghatnak bennünk, uralkodhatnak el rajtunk ilyenkor, mit tehetünk az enyhítéséért. Ahogy Parker küzd a rablás után vele maradt traumával, úgy küzd meg Sven a betegsége okozta stigmákkal és társadalmi megbélyegzéssel.

A könyvet 12 éves kor felett ajánljuk.

OLVASS BELE A KÖNYVBE!
vagy
RENDELD MEG!

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük