A Pagony Kiadó legújabb brummogós karácsonyi meséje egy kislányról szól, aki karácsonyra egy háziállatot szeretett volna, de azt álmában sem gondolta, hogy végül egy medve várja majd őt a fa alatt. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Liza nagyon örült az ajándékainak. De ekkor mozgolódás támadt a karácsonyfa belsejében, és az ágak közül előlépett egy MEDVE!
– Jó estét kívánok – mondta. Anyu és apu szája tátva maradt.

Vélemény:
Lassan kigyúlnak az ablakokban a fények, édes-fűszeres mézeskalács illata száll a levegőben, előkerülnek a vastag sálak és sapkák… Mindjárt itt a karácsony! 🙂 Nem is lehetne hát jobbkor kézbe venni Harcos Bálint legújabb mesekönyvét, mint ezeken a borongós, hűvös estéken, amikor miharabb bekuckózik az ember a meleg paplanok alá egy nagy bögre forró kakaóval együtt. 🙂 Noha még bő egy hónap van vissza a szeretet ünnepéig, én nem bírtam ki, hogy ne adjam oda a könyvet a gyerkőcnek már azon a napon, amikor megérkezett, s mondanom sem kell, hogy nem csak nálam aratott hatalmas sikert.

Talán már említettem korábban, hogy ritkán olvastam régebben csak úgy a magam szórakoztatására meséket, az pedig szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy írjak is róluk. Más szemmel látom már őket, nem hinném, hogy önmagában releváns véleményt formálhatnék róluk. Amióta viszont van kinek mesélni, azóta sokkal szívesebben bólintok rá egy-egy gyermekkönyvre és sokkal szívesebben írok véleményt róluk úgy, hogy előtte már átfolyt a gyerkőcön, hogy láttam a reakcióját, hogy megtapasztaltuk együtt a hatását. Azt hiszem ettől lesz csak igazán jó és hasznos a bejegyzés nem csak az egyszerű olvasók, de a szülők számára is.

Az ismerős mackóarc a könyvborítón engem már első pillantásra levett a lábamról. Felnőttfejjel is rajongok Agócs Írisz illusztrátor munkáiért, akinek csodálatos rajzai mindig színes vidámságot csempésznek a szürke hétköznapokba, így nem volt hát kétségem afelől, hogy ebben nem kell majd csalódnom. Harcos Bálinttól viszont még nem olvastam, így hát nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen mesét tartogat számunkra… Hát ezt a kérdést meg is kell válaszolnom, mert nagyon úgy néz ki, hogy az idei év egyik legjobbját. 🙂

A történet bár elég rövid, de annál kedvesebb… Főszereplőnk, Liza és családja a karácsonyra készülődik, haza is visznek egy jó nagy fát, ami végig nyög és jajgat, de karácsony estéjén végre fény derül a titokra, amit a címből már biztosan kitaláltatok. 🙂

Az első olvasásnál kicsit tartottam attól, hogy hosszú lesz majd a könyv az ötévesnek, de mint kiderült, pont ideális a hosszúsága. A rajzok mellett a szöveg elég szellősen tagolt és kellően ismétlődő ahhoz, hogy a gyerek még élvezze, de ne unja el. Liza egy ponton megkérdezi az apukáját, hogy miért nem tarthat háziállatot, apuka pedig sorolja a kifogásait. Nálunk ezt a részt már párbeszédes formában kell lefolytatni, de szintén a gyereké a terep, amikor azt kell sorolni, hogy milyen fenyőfákat néztek meg, milyen díszek kerültek a fára vagy épp milyen csomagolású ajándékok voltak a karácsonyfa alatt. Túl a tizedik olvasáson pedig már többször akarja ő maga “olvasni” a történetet, ami egyrészt imádnivaló, másrészt meg elképesztő (hiszen hé! ilyen memóriát akarok újra én is! :D).

Egyetlen apró negatívumát látom csak a mesének, ami kicsit a gyerkőcöt is zavarta, az pedig a vége. A karácsonyi készülődés és ünneplés is elég hosszan kifejtésre került, a lezárás viszont nagyon hirtelen jött és túl rövidre sikerült. Lehetett volna még pár mondatot kanyarítani a végére a medve felbukkanása utána időkről, mert így az enyhén csalódott “Ennyi? Vége?” felkiáltással kellett becsuknunk a könyvet.

Visszatérve az illusztrációkra… Liza ajándékai között (természetesen) egy mesekönyv is helyet kapott, ami (kicsit olyan easter eggesen) éppen A medve, aki a karácsonyfában lakott borítóját viselte. A szemfüles leányzónak annyira megtetszett ez a kép, hogy azonnal kért egy könyvjelzőt (élete első könyvjelzőjét!), hogy megjelölhesse magának… Azóta persze még olvasás alatt is szigorúan figyelni kell arra, hogy ki ne essen a helyéről. :))

Összességében tehát, ha karácsonyi ajándékban gondolkozik valaki 4-5 éves gyerkőcnek, akkor mindenképp ajánlom Harcos Bálint könyvét, mert a siker garantált. Nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is egy bájos, szívmelengető mackó-mese ez, ami mosolyt csal mindenki arcára. 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Agócs Írisz
ISBN: 9789634105046
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 40
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvek fülszövegét találjátok, amelyekben a medvéké a főszerep. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fülszöveg:

Mackó levelet ír. Egyet, kettőt, hármat… Vajon ki kapja a leveleket? Nyisd ki az ablakokat és megtudod!

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
11.24 – Nem félünk a könyvektől
11.26 – Csak olvass!
11.28 – Utószó
11.30 – Könyv és más
12.02 – Könyv és más EXTRA
12.04 – Hagyjatok! Olvasok!
12.06 – Veronika’s Reader Feeder

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük