Egy igazi retro-meseturnéval készültünk nektek, melynek főhőse nem más, mint a sokunk számára ismert és szeretett Sicc, Kálmán Jenő népszerű macskája. A Sicc a hóban című kötetben különféle téli kalandokban vehetünk részt, melyek különösen aktuálisak így decemberben. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott három példány egyikét!

Siccnek minden sikerül is,
ha egy tervnek időt szentel.
– Csak egy hajót adjatok, és
hozok medvét, puska sem kell!

Vélemény:
Bizonyos időközönként előfordul, hogy egy olyan könyv, film vagy mese kerül a kezeim közé, ami bár hatalmas sikernek örvendett annó, én mégis kimaradtam az általa nyújtott élményből. Ez néha köszönhető a koromnak, néha pedig a közegnek, amelyben éltem. Sicc macsekkal is ez a helyzet, ugyanis hiába lelkesedtek körülöttem azok az emberek, akiknek megemlítettem az elmúlt hetekben, számomra nem mondott, nem jelentett semmi a mókamester cica neve. Kíváncsi voltam hát, hogy miből maradtam ki gyerekként és vajon mennyire fog tetszeni a mai alfa generációnak…

Kálmán Jenő Sicc cicája ugyanis nem mai gyerek, sőt! Ami igazán érdekes vele kapcsolatban, hogy szigorúan véve bizony amerikai gyökerekkel rendelkezik. Sicc ihletője tudniillik nem más volt, mint az amerikai producer és rajzfilmkészítő, Pat Sullivan által megálmodott Felix macska, akit nem csak mesefilmek, de képregények formájában is megismerhetett a közönség. A külföldön az amúgy legendásnak számító képregény jogait itthon a Bibliotéka Kiadó vette, akiknek köszönhetően Felixből Sicc úrfi lett, Kálmán Jenő pedig vicces kis verseket kezdett hozzá írogatni. A képregény akkora siker lett, hogy elkészült a karakter magyar verziója, akit aztán Tankó Béla öntött az általunk is ismert formába. (forrás: Móra)

Mivel tehát teljesen ismeretlen volt számomra a könyv, ezért nagyon meglepődtem, amikor először belelapoztam, illetve kicsit meg is ijedtem, ugyanis a legutóbbi próbálkozásom egy versbe szedett történettel balul sült el a gyerkőcnél. Be kell látnom azonban, hogy ahhoz a kötethez túl fiatal volt, ugyanis belekezdve Sicc kalandjaiba, rá kellett jönnöm, hogy tökéletes már a négy-öt éves korosztály számára is. Kálmán Jenő rímbe szedett sorai ugyanis egyszerűek, ritmusosak, érthetőek és mégis szórakoztatóak.

A könyvben kilenc mese kapott helyet, ami közül azonban nem mind téli történet, ahogy azt a cím alapján elképzelnénk. Sicc kalandjai során meleg és szerető otthont akar adni egy Hóembernek, megment egy jegesmedvét és ezzel egy állatkertet, túljár mások eszén, boldoggá tesz egy süni lányt és persze bakot is lő, ahogy kell. A néha kedves, néha ravasz, néha agyafúrt, néha butus macska egy percre se engedi, hogy unatkozzon az ember. A legkülönfélébb kalandokba keveredik, amelyekben sose úgy reagál a helyzetre, ahogy azt elvárnánk. A félelmem alaptalannak bizonyult, nagy sikere lett a kötetnek, sőt… ennél jobban már csak a Sicc az iskolában tetszett jobban az ötévesnek, amiről hamarosan szintén írni fogok.

A rövidke mesekönyv a valós kora ellenére is egy szuper esti olvasmány, a színes és vidám illusztrációkkal együtt gyerek és felnőtt egyaránt élvezetét leli majd benne. Azt hiszem abszolút az a klasszikus, aminek a polcon a helye. 🙂

Nézzétek meg a kötet egyik történetét Gáspár András Gáspár előadásában:

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztráció: Tankó Béla
ISBN: 9789634866657
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 48
Kiadta: Móra

Fülszöveg:

A könyv rövid, kacagtató verses meséinek hőse Sicc, a nagy mókamester. Többek között megtudhatjuk, hogyan próbál segíteni a hóemberen, milyen trükkel szerez jegesmedvét az állatkertnek, milyen furmányos módon leckézteti meg a csirketolvaj Róka Rudit, és miért indul ollóval a mancsában a kötélhúzó versenyre. A klasszikus történeteket Tankó Béla illusztrálta.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban további híres, könyves macskák nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, amelyen macska szerepel, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a szerző nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
12.10 – Spirit Bliss Sárga könyves út
12.11 – Nem félünk a könyvektől
12.12 – Flora the Sweaterist Blog
12.13 – Könyv és más
12.14 – Hagyjatok! Olvasok!

#siccahóban #blogturnéklub #kálmánjenő #mórakiadó

Szólj hozzá!

2 Comments

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük