Idén karácsonykor ismét Mikulásfalván kalandozhatunk, a Kolibri Kiadó jóvoltából ugyanis új kiadásban jelenik meg Mauri Kunnas már-már klasszikus meséje, a Mikulás és a varázsdob. Az izgalmas karácsonyi mesekönyvet ráadásul te is megnyerheted, ha követed a blogturnénkat, és velünk játszol!

Vélemény:
Az idei év bővelkedik a fantasztikusabbnál fantasztikusabb karácsonyi történetekben, amelyek a legkisebbeket célozzák. Nem hittem volna, hogy találok még egy olyan szuper könyvet idén, mint ami a karácsonyfában lakó medvéről szólt, de nem mért szűkmarkúan a szerencse. Mauri Kunnas kötetébe első pillantásra beleszerettem és csak reménykedni tudtam, hogy a tartalom is legalább annyira megnyerő lesz majd, mint a külcsín. A Mikulás és a varázsdob ugyanis annak ellenére, hogy 1995-ben jelent meg először és hazánkban mind a korábbi megjelenés, mind a belőle készült mesefilm nagy sikernek örvendett, számomra mind ez ideáig teljesen ismeretlen volt.

Izgatottan vetettem magam a lapok közé, ami bevallom elsőre egy kissé meglepett a szövegmennyiségével. A nagyméretű, 46 oldala könyv ugyanis a gazdag illusztrációk mellett egy relatíve meglehetősen hosszú mesét tartalmaz. Mostanában jellemzően több mesét tartalmazó kötetek kerültek a kezeink közé, ezért is illetődtem meg és gondolkoztam el, hogy mennyire fogja majd élvezni a gyerkőc. Annyi bizonyos, hogy én a magam részéről minden sorát és minden képkockáját imádtam

A mese kezdetén a karácsonyi készülődés kellős közepébe csöppenünk az Északi-sarkon. Épp a Télapónak szánt levelek válogatása zajlik, ami közben egy megsárgult papírlap kerül elő az egyik zsák mélyéről. A különös rajz és az aláírás (Bikfic) feladja a leckét a Mikulásnak és segítő manóinak, hogy vajon mit is kért karácsonyra is kis gézengúz. A játékkészítő manók a legkülönbözőbb tárgyakat látják bele a képbe és mindegyikük elkészíti a maga ajándékát. A kutatás során azonban titokzatos dobszó kíséretében furcsa balesetek sora forgatja fel a városka életét, ezért Vili és Nóra, a két manógyerek a rejtély nyomába ered, hogy fényt derítsenek a titokra….

Az összefüggés megfejtése már rátok vár, de annyit elárulhatok, hogy imádni fogjátok a konfliktus feloldását, hát még az odavezető utat! Kunnas aprólékos a történetében éppen úgy, ahogy az illusztrációiban. A mese izgalmas, elbűvölő és humorból sincs hiány. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ennyire imádni fogom, hiszen nem egyszer hangosakat kacagtam rajta. A könyvben nem dominál a tanító jelleg, de ez nem is feltétlen baj ebben az esetben. A cselekménye kellően összetett, jól felépített és ami igazán fontos, hogy sugárzik belőle a szeretet és a kedvesség.

A kötetet amúgy a legfőbb szereplők bemutatásával kezdődik, ami bár nem kapcsolódik szervesen a történethez, mégis vicces kis adalékokat tartalmaz a szereplőink életéről, amik garantáltan megalapozzák a további jó hangulatot.

Nem mehetek el szó nélkül az illusztrációk mellett sem. Kunnas a gazdag színekkel és a rendkívül aprólékos ábrázolással lehel csak igazán életet a Mikulás és a varázsdobba. A böngésző jellegű könyveket idéző precizitásnak és részletgazdagságnak köszönhetően órákat tölthetünk a képek nézegetésével, hogy aztán újabb és újabb részleteket fedezhessünk fel rajta. Egészen biztos vagyok benne, hogy a legkisebbeknek ez jelenti majd a legnagyobb vonzerőt!

Összességében tehát ha igazi karácsonyi csodára vágytok, akkor még nem késő beszereznetek Mauri Kunnas csodálatos mesekönyvét! Gyermeket és felnőttet egyaránt el fog majd varázsolni! 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Joulupukki ja noitarumpu
Nyelv: magyar
Fordította: Kovács Ottilia
Illusztrálta: Mauri Kunnas
ISBN: 9789634377139
Eredeti megjelenés: 1995.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 46
Kiadta: Kolibri Kiadó

Fülszöveg:

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?

A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?

A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Nyereményjáték

Mivel a Mikulás és a varázsdob című könyvből mesefilm is készült, ezért mostani játékunkban karácsonyi témájú mesefilmeket gyűjtöttünk össze, ezeket kell felismernetek egy-egy képkocka alapján. Ha sikerült rájönnötök, hogy melyik meséből vágtuk ki a képet, akkor már csak be kell írnotok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
12.16 – Hagyjatok! Olvasok!
12.17 – Sorok Között
12.18 – Könyv és más
12.19 – Readinspo
12.20 – Nem félünk a könyvektől
12.21 – Utószó
12.22 – Veronika’s Reader Feeder

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük