Ha ötled sincs, hogy milyen könyveket adj a gyerkőcnek karácsonyra, akkor a Pagony kiadó most segít a választásban! 🙂

Berg Judit: Maszat öltözik (Agócs Írisz rajzaival)

Berg Judit Maszat-sorozata a kicsik egyik legnagyobb kedvence. Könnyen befogadható, rövid, mókás és tanulságos kis történetek, amikkel a gyerekek maximálisan azonosulni tudnak. Hiszen Maszattal és barátaival pontosan azok a dolgok történnek meg, amik minden kisgyerekkel.

A legújabb kötetben két mese található. Az elsőben Maszat öltözik – egyedül. Ez sok családban kihívást jelentő szituáció, mert a gyerekek gyakran egészen extravagáns elképzelésekkel állnak elő. Maszat nem ebbe a kategóriába tartozik, számára maga az önállóan elvégzett feladat az, ami sikerélményt ad. Barátja, Sári ugyanis már egyedül öltözködik, és amikor ezt Maszat megtudja, akkor azonnal ő is szeretné megpróbálni. Kisebb csetlés-botlások után végül sikerrel is jár, és nagyon büszke magára.

A másik kis történet egy kicsit különlegesebb, ám annál aktuálisabb témát dolgoz fel: Maszat levelet kap Angliában élő unokatesójától. A mese végigvezet minket azon, hogy hogyan tudunk feladni egy levelet, és milyen úton jut el a címzetthez az üzenetünk.

A könyvet 2 és 5 éves kor között ajánljuk.

 

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A barátságos csiga (a szerző rajzaival)

A barátságról való mesélést nem lehet elég korán elkezdeni. A Graffaló és további számos, klasszikussá vált mese illusztrátora, Axel Scheffler Pipp és Polli-sorozatában egy kisnyuszi (Pipp) és egy kisegér (Polli) kedves és vicces történetein keresztül mutatja be a barátság számtalan aspektusát, a különböző konfliktushelyzetek kezelését, és természetesen az önfeledt játék adta örömöt. Pipp és Polli – csak úgy, mint bármelyik gyerek – sokszor összekap kisebb apróságokon, amelyek az adott pillanatban elképesztő súlyú konfliktushoz vezetnek, ám szerencsére mindig hamar kiderül, hogy mindenre van megoldás. Amilyen hirtelen merülnek fel ezek a problémák, Axel Scheffler remek meglátásainak és okos ötleteinek köszönhetően épp olyan gyorsan sikerül is elsimítani ezeket.

Az új kötetben Polli olyan hangosan játszik, hogy Pipp kis csigája ijedten bújik a házába. Pipp nagyon dühös lesz. Pedig hangoskodni néha igazán hasznos! Polli megvédi a kis csigát a bajban, és a barátok kibékülnek. Hiszen a barátság a legfontosabb!

0 – 3 éves kor között ajánljuk.

 

Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban? (Illusztrátor: Kismarty-Lechner Zita)

Kiss Judit Ágnes könyve olyan lapozó, amelyben összekeveredtek a képek! A kettévágott oldalak tetején egy vers, alján egy kép található – így az olvasó gyerekek lapozva fejthetik meg, hogy a verses találós kérdésekre melyik kép adja a megfejtést.

Ugyanis Kiss Judit Ágnes minden, a kötetben olvasható verse egy-egy találós kérdés, amikre a választ a képeken találjuk.

A könyvben mindent megtalálható, ami a 2-5 éves korosztály nyelvi készségeinek fejlesztéséhez elengedhetetlen. Hiszen a legkisebbek nyelvi kompetenciájának fejlesztésében igen nagy szerepe van a verseknek, mondókáknak és találós kérdéseknek. Bölcsődés és óvodás korban egyaránt meghatározóak a ritmusos, könnyen tanulható, játékos nyelvi szerkezettel bíró versikék, melyeket előszeretettel ismételgetnek a kicsik.

A találós kérdések mindemellett a logikai és koncentrációs készséget is fejlesztik, amik szintén elengedhetetlen alkotóelemei a magas nyelvi kompetencia elérésének. Ezért a Ki brummog a barlangban? telis-tele van rímes, ritmusos, és tartalmilag is a 2-5 éves korosztálynak szánt izgalmas találós kérdéssel. A színes, egyszerű, kedves rajzokkal, és a külön lapozhatóság segítségével rá is vezethetjük a legkisebbeket a megoldásra anélkül, hogy kitalálnánk helyettük a feladványt. Érdemes Kiss Judit Ágnes könyvét már baba kortól forgatni, hiszen a szöveg ritmusossága és Kismarty-Lechner Zita élénk színű, gyermekrajzokra emlékeztető illusztrációi miatt már első képeskönyvnek is szuper választás.

2 – 5 éves kor között ajánljuk.

 

Inkpen Mick: Kippi álmos és Kippi játékosdoboza

Kippi kutyus, eredeti nevén Kipper történeteiért a világ minden táján rajonganak a gyerekek. A kutyus történetei Mick Inkpen képeskönyvein alapulva filmes formában szereztek igazán nagy hírnevet gyerekek és szülők körében egyaránt. Kippi meséi a gyerekek legalapvetőbb igényeire reflektálnak: az otthon melegéről, a barátságról, szeretetről szólnak. Megnyugtatóan hatnak a gyerekekre, ha éppen zaklatottak, megértéssel és szeretettel fordulnak a problémáik felé. Habár minden kötet valamilyen konfliktushelyzetet mesél el, boldogságot és kiegyensúlyozottságot közvetítenek a konfliktusok feloldásával, melyek minden esetben megtörténnek a mese végén. Mindezt pedig olyan elemekkel, eseményekkel teszik, melyek az óvodás korú gyerekekkel is gyakran megtörténhetnek.

A Kippi álmos című rész egy nagyon ismerős helyzetet mutat be a gyerekeknek: amikor hiába próbálnak bekuckózni, hiába fészkelődnek, csak nem kényelmes sehogysem a pihe-puha ágyikó!

A Kippi játékosdoboza című kötetben pedig Kippi észreveszi, hogy valami kirágta a dobozkájának a sarkát.

A könyveket 2-5 éves kor között ajánljuk.

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük