Diótörő történetét szinte mindenki ismeri, legyen szó mesekönyvekről, balett-előadásokról vagy különböző filmadaptációkról. A Jelenkor Kiadónak köszönhetően most egy igazán különleges kiadást olvashatunk, melyben E. T. A. Hoffmann klasszikus történetét Varró Dániel szedte rímekbe, és amelyet Szegedi Katalin szépséges illusztrációi díszítenek. Tartsatok öt bloggerünkkel a garantáltan ünnepi hangulatú blogturnéra, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Vélemény:
A bevezetővel ellentétben én egyike vagyok azoknak az embereknek, akik mind ez idáig egyáltalán nem ismerték a Diótörő történetét. Ez részben annak is köszönhető, hogy középiskolában ugyan kötelező volt E. T. A. Hoffmann egy másik írása, Az arany virágcserép, de az annyira negatív élményként ragadt meg bennem és olyan szinten kerülöm azóta Hoffmann bárminemű munkásságát, hogy a jelen alkotás alapjául szolgáló regényt egészen biztosan sosem vettem volna kézbe. Az elmúlt évek filmes alkotásai viszont az én figyelmemet is felkeltették, s noha még nem sikerült megnézni egyiket sem, az elhatározás megmaradt, miszerint vagy így, vagy úgy, de itt az ideje, hogy végre megismerjem azt, amiről minden karácsonykor egy világ beszél…

A könyv minden tekintetben újdonságot jelentett hát, hiszen nem csak a történettel, de Szegedi Katalin illusztrációval sem találkoztam még, Varró Dani írásaival pedig csak elvétve. Tudom jól, hogy az elmúlt évek során Varró Dániel a gyermekirodalom egyik legmegosztóbb személyiségévé vált némelyik kissé morbid humorú versével, de számomra ezek a botrányok inkább csak az emberi tudatlanság ékes bizonyítékaiként szolgáltak. A felületes ismeretség ellenére is Varró Dani személyében egy végtelenül kedves, jó humorú és jó fej apuka képe rajzolódik ki, aki egyáltalán nem érdemli meg a lincselő tömeg haragját… No de, túl a személyes véleményemen, lássuk magát a szóban forgó kötetet…

A Diótörő története az eredeti cselekményt követi, ezúttal verses átiratban. Egy német városka egyik otthonába repít minket a történet, ahol épp nagyban zajlik a karácsonyi készülődés, s ahol két testvér, Misi és Marika izgatottan várják a szentestét. Drosselmeier nagybácsi egy diótörővel és egy hozzá kapcsolódó mesével ajándékozza meg a gyerekeket, akivel elképesztő kalandokba keverednek: a Diótörő és a kis Marika megharcol a gonosz egerekkel, s a játékhadsereggel, hogy aztán Babaországba kössenek ki végül…

A történet igazán bájos, illetve néhány ponton egy kissé talán félelmetes is. Ami igazán modernné és izgalmassá teszi, az éppen a versbe szedettsége, a gördülékeny rímek a sorok végén. Imádtam, hogy Varró Dani nem volt rest fogalmazás tekintetében is modernizálni a szöveget, ami elsőre némelyeknek biztos furán fog hatni, de számomra éppen ez volt az egyik nem várt humorfaktor. (Mert hát valljuk be, maga a történet azért nem igazán egy vicces és könnyed gyerekmese.) A verselés amúgy elég változatosra sikerült, a rímek és a sorok száma is váltakozik, de ez a megoldás segít elkülöníteni a történet egyes pontjait egymástól, így például a különböző helyszíneket, illetve az álmot a valóságtól.

A karácsonyi és klasszikus hangulatot Szegedi Katalin rajzai teszik teljessé. A szívet melengető, meleg színekkel felvázolt képek csodálatosan kiegészítik a könyvet és igazán élettel telivé varázsolják azt. Olvasás közben imádtam ezeket a rajzokat nézegetni és elemezgetni, igazán fantasztikus mindegyik.

Összességében nagyon örülök, hogy végre megismerhettem a Diótörő történetét. Rettenetesen kíváncsi leszek, hogy a legkisebbnek mennyire nyeri majd el a tetszését mind a dallamos rímekbe szedett cselekmény, mind a lenyűgöző illusztrációk sokasága. Hamarosan kiderül… 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Szegedi Katalin
ISBN: 9789635180615
Első megjelenés: 2005.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 44
Kiadta: Jelenkor Kiadó

Fülszöveg:
“Van benne királynő, király is,
egy királylány meg egy rivális
egércsalád,

ami mindent mohón befaldos,
s egy egérboszorkány, ki sajnos
elég csalárd.

Mi az a nagy veszély, mi leskel?
S ki az a délceg óramester,
ki színre lép?

Ha nem rosszalkodtok direkte,
elmondom én itt most tinektek
e kis mesét.”

A klasszikus karácsonyi történetet Varró Dániel átiratában, Szegedi Katalin illusztrációival vehetik kezükbe az olvasók.

Nyereményjáték

Mostani játékunkban mi is diót fogunk törni! Minden állomáson találtok egy-egy képet különféle diófajtákról, a ti feladatotok pedig, hogy – miután a fejeteket törtétek- beírjátok a fajta nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
12.13 – Könyv és más
12.15 – Fanni’s Library
12.17 – Dreamworld
12.19 – Spirit Bliss Sárga könyves út
12.21 – Nem félünk a könyvektől

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük