A Kolibri Kiadó gondozásában nemrég megjelent Ben Hubbard és Christiane Engel Így éltünk a régi időkben című könyve, amely bemutatja nekünk érdekes módon, képekkel illusztrálva a régi idők népeit. Ezúttal öt bloggerünk vesz részt a könyves időutazáson, hogy elmondhassa nektek a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Vélemény:
Őszintén szólva én a magam részéről sosem voltam egy nagy történelem-rajongó, ez a tulajdonság inkább a másik felemre jellemző, de a múlt bizonyos pontjai az én érdeklődésemet is felcsigázták gyerekként. Az emlékeim között előkelő helyen szerepel így például egy-két könyv mellett a Vili világa! című ismeretterjesztő sorozat füzetei, amik szintén gazdagon illusztrált lapokon és játékosan vezettek be az egyes kultúrák történelmébe és szokásaiba. Részben ez a nosztalgikus érzés volt az, ami miatt kíváncsi lettem az Így éltünk a régi időkben kötetre.

A nagyalakú, keménytáblás, minőségi kiadvány kilenc nép kultúráját, szokásait és otthonát mutatja be kilenc gyerek szemszögén át. Ez a kilenc fejezet az őskőkorszaki, az újkőkorszaki, a sumer, az ókori egyiptomi, az olmék, a szkíta, az alexandriai, a Heian-kori japán és a viking társadalom legfontosabb információiból merít rövid kis jegyzetek formájában. A kronológiában való eligazodást a könyv elején található idővonal segíti, míg a kötet végén egy szószedet is található, az ismeretlen fogalmak tisztázásra.

Számomra hatalmas pozitívumot jelentett, hogy a gyerekek szájába adták a gondolatokat és az ő vezetésükkel ismerhetjük meg az adott kultúrát, mert ez egyrészt közelebb hozza a történelmet a fiatalabb korosztályhoz, amitől az nem egy távoli és idegen dolognak érződik, illetve részben átadott információkra is hatással volt, mert a száraz ismeretekről sokkal inkább az érdekességekre tevődött át a hangsúly. A kopott, történelemmel kapcsolatos ismereteim számára tökéletes felfrissítésül szolgált a könyv, sőt, néhány helyen újdonságot is jelentett egy-egy részlet az adott kultúra szokásaiból.

Bár hozzám kevésbé állnak közel ezek a sematikus ábrázolások, de mégis igazán bájossá tették a kiadványt. Nagyjából a szöveggel arányossal igyekeztek hangsúlyt fektetni az egyes információmorzsák illusztrációjára is, így sokkal gördülékenyebbé tették mind az olvasást, mind az információ átadást. Őszintén szólva viszont, felnőtt fejjel én ezt már keveselltem, mert egy ilyen könyv esetében az élethűbb ábrázolásokat, illetve fényképeket sokkal többre tartanám… Persze azt is jól tudom, hogy a gyerekek számára ez hozza igazán közel a történelmet és emiatt nem válik száraz és unalmas adathalmazzá az egész.

Én ugyan figyelmetlen voltam, amikor jeleztem az igényemet a könyvre, ezért úgy gondolom fontos tudnotok, hogy hiába a gazdag illusztráció, az Így éltünk a régi időkben nem a legkisebbeknek készült, hanem a 10-14 éves korosztályt célozza.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: How We Lived in Ancient Times
Nyelv: magyar
Fordította: Sárpátki Ádám
Illusztrálta: Christiane Engel
ISBN: 9789634376965
Eredeti megjelenés: 2020.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 64
Kiadta: Kolibri Kiadó

Fülszöveg:

Ismerd meg a régmúlt idők gyermekeit!

Tudd meg, hogyan éltek az emberek réges-régen! Fedezd fel a mindennapi életük csodáit, hogy mit ettek, hol éltek és hogyan játszottak!

Lásd a történelmet a gyerekek szemén át, akik olyanok, akárcsak te!

Nyereményjáték

Utazzunk egy kicsit a együtt az időben. Minden állomáson találhattok egy leírást, amelyből ki kell találnotok egy népet, helyet, tárgyat, fogalmat. A feladat az, hogy a kitalált szót beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A leírás:

Az ókori sumérok írott nyelve. Nádból készült, ék alakú eszközt használtak, hogy jeleket és szimbólumokat nyomjanak a nedves anyagba.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
01.18 – Spirit Bliss Sárga könyves út
01.19 – Nem félünk a könyvektől
01.20 – Könyv és más
01.21 – Sorok Között
01.22 – Dreamworld

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük