J.D. Barker a 4MGY trilógia és a Dracul után valami egészen más fába vágta a fejszéjét. A Szíve helyén sötétség című regénye hamisítatlan és letehetetlen Barker stílusban íródott, de erősen idézi Stephen King és Dean R. Koontz korai alkotásait, a fő ihletet pedig Charles Dickens egy fő műve adta. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

– Ahogy korábban említettem, mindenkinek vannak démonai. Az ember vagy elbújik előlük, vagy megbarátkozik velük, de mindig ott vannak, egy lépésre lemaradva tőlünk, mégis szorosan a nyomunkban.

Vélemény:
Sok történetet megírtak már és még többet csomagoltak az elmúlt évek során új köntösbe, mégis ugyanúgy képesek vagyunk élvezni egy-egy feldolgozást, mint amikor először találkoztunk vele. J. D. Barker regénye is kicsit ebbe a kategóriába sorolható, mert bár nem támad világmegváltó új gondolatokkal, a körítés mégis a szerzőtől már megszokott minőséget hozza. A Dracul kapcsán találkoztam először Barkerrel és annyira meghatározó élményt jelentett akkor a könyve, hogy tudtam, bármivel is rukkol elő eztán, muszáj lesz elolvasnom majd. Örülök, hogy a megérzésem nem szokott csalni és újra egy fantasztikus élménnyel lettem gazdagabb.

A Szíve helyén sötétség a maga 720 oldalával egy igazi monumentális regény, amely első pillantásra igazi sokkhatást okoz majd a hosszával… Természetesen csakis addig, amíg neki nem kezd az ember, mert onnantól viszont nem lesz megállás. A történetről nehéz spoilermentesen írni, de muszáj lesz megemlítenem néhány fontosabb momentumot, hogy képet kaphassatok a könyvről. A kötet számos műfajt ötvöz, részben fejlődésregény, részben misztikus thriller és részben krimi, ez a hármas pedig nagyon jól működik együtt. A több szálon futó cselekmény elején megismerjük a nyolcéves Jack-et, aki minden augusztus 8-án meglátogatja az elhunyt szülei sírját a helyi temetőben. Itt találkozik először a titokzatos és gyönyörű Stellával, aki az évek során a fiú rögeszméjévé válik, ami nem is csoda, hiszen minden évben, kizárólag ezen a napon bukkan csak fel a temető egy padján… Mindeközben, szintén ezeken a napokon rejtélyes holttestek bukkannak fel a város különböző pontjain, amin a helyi rendőrség erői törik a fejüket mindhiába. A nyomozást vezető rendőrnek nem kell sok, hogy összekösse azokat a bizonyos szálakat, de a rejtély megfejtésének természetesen a közelében sem jár. Az egyes fejezeteket ezen kívül még egy jegyzőkönyv másolata is rendre megszakítja, amelyből egy titokzatos fiú, David Pickford (aki egy gyönyörű férfi) rabságának részleteiről értesülhetünk. A mindentől elzárt és szigorúan őrzött laboratórium “D” alanya nem egy átlagos tizenéves, ahogy Stella sem, a konfliktus pedig adott…

Ha mindezek alapján hasonlóságot észlelsz mondjuk a Stranger Things-szel (amit mint tudjunk, King mester is ihletett), illetve az X-men képregényekkel/filmekkel, akkor bizony jól látod a dolgokat. A kísérletek miatt különleges képességekkel bíró gyerekek gondolta nem jelent újdonságot a populáris kultúrában és irodalomban, így Barker is egy már ismert gondolatot dolgozott fel, amelyet úgy gondolom egy ilyen esetben nehéz annyira felfrissíteni, annyi újdonságot belecsempészni, hogy az frissnek, újnak és egyedinek hasson. Barkernek ez mégis sikerült, köszönhetően a részletes és pontos karakterábrázolásnak, hogy ki tudta aknázni a jellemek fejlődésében rejlő lehetőségeket, valamint hogy patikamérlegen adagolta az akciót, miközben mesterien fűzi össze azt a számos szálat, amelyeken a cselekmény fut. A kötet mindezek mellett szervesen épít Charles Dickens Szép remények című művére, amelyből nem csak az idézeteket, de a neveket és egyes történeti elemeket is kölcsönöz a történetéhez.

Szerettem, hogy a karakterek egyike sem tökéletes, hogy ebben a kötetben nincs olyan, hogy fekete és fehér… Mindegyik szereplő esendő, tele hibákkal még úgy is, hogy a tudásuk szerinti legjobbat akarják kihozni a helyzetükből. Tele van könyv kegyetlenséggel és halállal, mégse tudsz egyből ítéletet mondani senkiről. Emiatt ugyan nem kedveltem meg különösebben senkit sem, de furcsa módon így voltam például a Harry Potterrel is. Ha megkérdeznétek, biztosan nem tudnék olyat mondani, hogy kedvenc szereplő, de őszintén szólva, ez nem is hiszem, hogy akkora baj. Elvégre kedvenc embert is ritkán választ magának az ember… 🙂 Mindenesetre többekkel is szimpatizálni kezdtem, főleg olyanokkal, akik inkább a rosszfiú szerepét mondhatták magukénak, így például a bérgyilkosnak mondható Prédikátorral, illetve Dunkkal, a helyi drogbiznisz egyik meghatározó alakjával.

Barker legnagyobb tehetsége azt hiszem amúgy a mesélésében rejlik. Könnyedén, ám részletesen vázolja fel a karaktereket, de ugyanilyen gördülékenyen kezeli a cselekményt és hozza helyzetbe a szereplőket. A sötét és borongós atmoszféra, amit megteremt, nagyon jól harmonizál a fiatalok életével, az őket érő fizikai és szellemi támadásokkal. Egy percre se hagyja leülni az eseményeket és lényegében végig fokozza a hangulatot, egészen az utolsó nagy “csattanóig”, ahol összeérnek a szálak és egy majdhogynem eposzi jelenetnek leszünk tanúi. Külön örültem, hogy nem hagyta az extázis csúcsán az olvasót és nem a végjáték volt az utolsó pontja a történetnek, hanem adott a főbb szereplőnek lehetőséget a lezárásra, elmesélte, hogy kivel mi történt és mindezt úgy, hogy nem tűnt erőltetettnek, szócséplésnek vagy a tanulság szájba rágásának.

Összességében tehát egyáltalán nem csalódtam, sőt… Néhány nap alatt ki is végeztem a könyvet és azzal az érzéssel csuktam be, hogy rég szórakoztam ennyire jól. Örültem, hogy kiszakadhattam azon olvasmányok köréből, amik mindenáron mondani akarnak valamit és végre csak a szórakozás kedvéért olvastam… Tudjátok, mint egy jó film, csak könyvben, ezt nyújtja a Szíve helyén sötétség. 🙂

Kedvenc idézetek:

Az élet válaszutak sorozatából áll, amelyek az esetek többségében egyirányú utakba torkollnak.

Élvezzük ki ezt a pillanatot, a közös időt, ami még hátravan. Egy pillanat örökké tarthat. Ez csak rajtunk múlik.

(…) az élet túl rövid és törékeny ahhoz, hogy az ember gyűlöletet tápláljon a szívében, mert felzabálja a lelkét.

A múlt már elmúlt, a jövő pedig elérhetetlen. Csak a most számít.

A kimondatlan szavak néha többet fejeznek ki egy egész beszélgetésnél.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: She ​Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Nyelv: magyar
Fordította: Bosnyák Edit
ISBN: 9789634198291
Eredeti megjelenés: 2020.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 720
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.

A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.

Nyereményjáték

A Szíve helyén sötétségen kívül még négy J.D. Barker regény olvasható magyar nyelven. Játékunkban ezek szereplőit rejtettük el a bejegyzésekben. Keressétek meg a betűket, rakjátok össze és írjátok be a Rafflecopter dobozba a keresett karakter nevét.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
01.10 – A Szofisztikált Macska
01.12 – Zakkant olvas
01.14 – Könyv és más
01.16 – Nem félünk a könyvektől

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük