Mivel mással is kezdhetném ezt a posztot, mint azzal, hogy BOLDOG ÚJ ÉVEK KÍVÁNOK minden kedves olvasómnak! Két évvel ezelőtt hagyományt teremtve kezdtem el írni az akkori évösszegző bejegyzést, de természetesen a következő évben már nem sikerült megírni tartanom magamhoz ahhoz az egy szem poszthoz sem. Magyarázkodhatnék, de annyi minden történt, annyi minden megváltozott az életemben, hogy nem tűnt ott és akkor fontosnak. Az egész évemre végül jellemző lett, de nem szeretnék végleg lemondani a dologról, így idén újra megpróbálkozom vele.

Először is, mivel ez az év mindenki számára egy merő borzalom volt, így újfent azzal kezdeném, hogy milyen pozitív dolgok történtek velem idén, mire vagyok büszke, milyen új élményeim voltak, de természetesen csak röviden, hogy aztán jöhessen egy kis statisztika… 🙂

 • Januárban végre a kezembe foghattam Szaszkó Gabriella: Kora február című könyvét, amelybe egy ajánlóval belekerült a Nem félünk a könyvektől blog is. 🙂
 • Elkészült a második szakdolgozatom, amelyet két ötös érdemjeggyel és megtisztelő véleményekkel honoráltak…
 • …és természetesen végül sikeres vizsgát tettem, vagyis a könyvtártudomány mesterszak elvégzése után okleveles informatikus könyvtáros lettem. Ezzel megszereztem a második diplomám.
 • Sok év után újra elköltözött a blog, de ezúttal saját tárhelyre, wordpress motorra és ami a legfontosabb, hogy saját domain címet is kapott. Évek óta vágyam volt és végre 2020-ban teljesült. (Plusz infó, hogy saját magam szabtam testre a sablont is, ami új kihívás volt számomra.)
 • Sok honlapot gyártottam már életemben, de idén először munka jelleggel, fizetésért készítettem weblapot egy cégnek. 15 év után először… 🙂
 • Több, mint két évvel az alapképzés után megjelent az első szakdolgozatom publikáció formájában. Nagyon szerettem a témát, nagyon büszke voltam rá és nagyon örültem, amikor más is úgy gondolta, hogy van értelme publikálni. 🙂
 • Idén pedig, életemben először olvasószerkesztőként is feltűnik majd a nevem egy folyóiratban…

Egy kis statisztika

Nem kell nagyon megrettenni a következő számoktól, ugyanis többek között a távoktatás nyakunkba szakadása és a mesterszak utolsó féléve miatt messze alulmúltam magam az olvasmányok terén. Az év vége felé (főleg a túlvállalás miatt) megugrott az olvasott könyvek száma, de 2020-ban a bűvös ötvenest se sikerült elérni. Talán idén… 🙂

 • 48 megkezdett könyv, amiből kettőt félbehagytam, néggyel pedig átcsúsztam idénre (3 mesekönyvvel és egy horrorral).
 • Ez körülbelül 11.116 oldalt jelent.
 • A magánkönyvtáram 53 könyvvel gyarapodott, amiből 30 blogturnés könyv (több 2019-es olvasással), 7 egyéni recenzió, a maradék pedig vásárolt.
 • 38 poszt került ki a blogra, amiből 28 könyvértékelés.
 • A Facebook oldal kedvelőinek a száma idénre már 1241 főt számlál, amit nagyon köszönök!
 • Az Instagram követők száma kisebb mértékben növekedett, de nem is érzem magaménak annyira a platformot, mindenesetre próbálkozok… 🙂 Itt 669 ember követi szemmel a próbálkozásaimat. 🙂

Az olvasmányokról

Kedvenc könyvek 2020-ban:

Nagyon sok mesekönyv jellemezte az évet, de azért akadt néhány könyv, amit szerettem olvasni. Nem hiszem, hogy nagy kedvenceket avatok, de voltak kimondottan jó élményeim.

 • Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája – Én is, mint sokan mások, nagyon vártam az Éhezők viadala-trilógiájának az előzménykötetét. Szerencsére nem kellett csalódnom. Imádtam újra visszatérni Panembe és megismerni Snow elnök eredettörténetét.
 • Nathan Ballingrud: Szörnyvidék – Nem sűrűn olvasok horrorsztorikat, illetve a novellásköteteket is ritkán, de ez a horrorantológia minden szempontból lenyűgözött.  (Értékelés itt!)
 • Margaret Atwood: Macskaszem – Életem első, de nem utolsó Atwood könyve, ami igazi felüdülést jelentett a sok fikciós történet között. Már szinte el is felejtettem, miért szerettem annyira a szépirodalmi műveket… Hát pont azért, amit Atwood nyújtotta az írásával. (Értékelés itt!)
 • Thomas Olde Heuvelt: HEX – Egy boszorkány bosszúja – Heuvelt könyve igazi meglepetés volt. Mások miatt vettem kézbe, nem vártam és végül iszonyatosan nagyot ütött. Meglepő, de egy újabb horror-kötetről van szó. (Értékelés itt!)
 • Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt – Szeretném azt gondolni, hogy nem csak a csodálatos borító miatt szerettem bele ebbe a könyvbe, hanem a tartalom miatt is. 2020-ban is több sci-fi kötet került a kezeim közé, de ez tette rám a legmélyebb benyomást. Reményeim szerint hamarosan írni is fogok róla.

 

A 2020-as év csalódásai:

 • Robert Galbraith: Halálos fehér – Annyira rettenetesen vártam J. K. Rowling új Cormoran Strike-kötetét, de végül az év egyik legnagyobb csalódása lett. Imádtam, hogy végre haladt Strike és Robin kapcsolata, de a krimi-szál ezúttal messze elmaradt a korábbi részek nyomozásaitól… 🙁 (Értékelés itt!)
 • Bella Ellis: Az eltűnt hitves – Az egyik legmegnyerőbb borító, amit idén láttam és az egyik legizgalmasabbnak ígérkező fülszöveg azonnal elcsábított, de amit kaptam végül… A legnagyobb csalódás volt 2020-ban. (Értékelés itt!)

Kedvenc borító:

 • Idén is rengeteg csodás borítójú könyv fordult meg a kezeim között, amik közül egyet nem is tudnék kiválasztani. Az Agave kiadó “műalkotásai” viszik a prímet, amelyek az alábbiak: Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla, Nathan Ballingrud: Szörnyvidék és Lily Brooks-Dalton: Az éjfél égbolt könyve (utóbbi esetében a védőborító alatti borítójára gondolok).

Fogadalmak 2021-re

Mivel sosem szoktam fogadalmat tenni és ha mégis, azt sose sikerül betartani, ezért ezek is inkább irányjelzők a 2021-es évre nézve, semmint konkrét célok.

 • 50 könyv elolvasása. (Már nem is merek nagyokat álmodni, örülnék ha a fix 50 könyv összejönne.)
 • Elolvasni a 2020-ban vásárolt olvasatlan sci-fi sorozatokat. (Altered Carbon és Xenogenezis-trilógia).
 • Aktívabb tartalomgyártást folytatni a blogon újra. 🙂

Végezetül pedig szeretnék idén is köszönetet mondani a kiadóknak, akik vagy a Blogturné keretében vagy egyéniben bizalmat szavaztak nekem, azoknak, akik mellettem voltak ebbel a blogolásos őrületben és nem utolsó sorban Nektek kedves blogolvasók, akik időről-időre visszatértek és elolvassátok, amiket “virtuális papírra” vetek! 🙂

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük