A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!

– (…) Az, hogy beengedlek a házba, még nem jelenti azt, hogy meg is bízom benned.
– Rendben – bólintott Farkas készségesen. – Én sem bíznék meg magamban.

Vélemény:
Marissa Meyer évek óta töretlen népszerűségnek örvend az ifjúsági regények olvasóinak körében és azt kell hogy mondjam, nem is alaptalanul. Jómagam viszonylag későn ismerkedtem meg vele, illetve a munkásságával, ugyanis csak 2018-ban került a kezeim közé a Holdbéli krónikák első kötete, a Cinder, amelynek jogait a Könyvmolyképző vette át és kezdte újra gondozni. Tipikusan egy olyan könyvről van szó, amit már sokkal hamarabb olvasnom kellett volna, ugyanis meg volt benne minden, ami a három évvel ezelőtti énemet lenyűgözte. Azt az énemet, aki még csak épp elkezdett ismerkedni a science fiction világával, de aki még mindig rajongott az ifjúsági történetekért és akiben akkor is ott volt egy jó adag romantika. Különleges volt, szerethető és rettenetesen izgalmas… Meyer írásában azonnal megláttam azt, amit oly sokan mások is szeretnek benne és igazság szerint olyan magasra rakta az első résszel a lécet, hogy meglepődtem volna, ha meg tudja ugrani…

Mint ebből sejthetitek, nálam a folytatás már nem igazán ütötte meg azt a mércét, amit a Cinder olyan magasra tett, de azt hiszem ezzel csak kevesen vannak még ugyanígy. Nem célom viszont ezzel lehúzni a kötetet, mert valójában még így is egy meglehetősen jó, de legfőképpen pörgős és akciódús részről van szó, aminek az alapkoncepciója és írásmódja messze kiemeli Scarletet a hasonszűrő társai közül.

Aki még nem ismerné, annak dióhéjban felvázolnám a Holdbéli krónikák kiinduló ötletét, az első rész, vagyis a Cinder cselekményét és végül azt, ahol a Scarlet felveszi majd ennek a fonalát. A Holdbéli krónikák kötetei (mint manapság már számos film, sorozat és regény) a klasszikus mesék történeteit és szereplőit veszi alapul, így az első rész egy modernkori jövőbeni Hamupipőke-történet. Cinder elsőre egy átlagos lánynak tűnik, de valójában egy kiborg, vagyis félig robot entitás. A felállás sokban hasonlít a mindenki által jól ismert mesére, hiszen van itt hányattatott sors, gonosz mostoha, szép herceg és egy hatalmas bál. Persze a legnagyobb különbség, hogy Cinder nem az üvegcipőt, hanem az egyik lábát hagyja el az uralkodói lépcsősoron, miután hanyatt-homlok menekülni kényszerül… Nem lelővén a teljes sztorit, térjünk is át Scarletre, aki mint azt biztosan kitaláljátok, a Piroska és a farkas újragondolt verziójaként hivatott megjelenni.

Scarlet epizódja Franciaországba repít bennünket, ahol a lány békés életét éli a Nagymamával, egészen addig, míg egy napon el nem rabolják a hőn szeretett Nagyit. Miután a rendőrség mossa kezeit, Scarlet úgy dönt, maga indít egyszemélyes mentőakciót, de nem sokáig kell nélkülöznie a társaságot, hiszen mellé szegődik a jóképű, titokzatos és természetesen veszélyes Farkas, akivel a nyomokat követve Párizsba indulnak, amíg még nem késő…

Noha mint említettem is, ez a rész rendkívül akciódús és pörgős volt, egy idő után mégis inkább teherként éltem meg az olvasást, a vége felé pedig egyenesen szenvedtem vele. Ezért is jelentett számomra igazi felüdülést a váltott szemszög és hogy nem kellett végleg lemondanunk Cinderről, akinek Scarleté mellett tovább ívelt a történetszála és láthattuk hogyan halad tovább a számára kijelölt úton új társával, a pimasz Thorne kapitánnyal együtt. Természetesen csavarokból sincs hiány, hiszen senki sem az, akinek látszik és a múlt is igen erősen érezteti a hatását a jelenben. Emiatt válik igazán szuperré, ahogy a történetszálak szépen lassan összefonódnak, hogy aztán a kötet végére minden szereplőt egy helyen találjon majd az olvasó.

Marissa Meyernek még mindig az a legnagyobb erénye, hogy a gyerekkorunkban rongyosra olvasott meséket képes volt úgy megújítani, hogy bár megmaradtak az ismerős elemek, mégsem a görcsös ragaszkodás érződik át a cselekményen, hanem hogy egy új környezetben, új tulajdonságokkal felruházott karakterekkel is képes volt a varázslatra. A saját fantáziával kiegészített és lényegében teljessé tett fantasztikus fikció mindeközben pedig egy újabb kultúrát interpretált, ami a léptékét tekintve is egy grandiózus utazássá varázsolja a Holdbéli krónikákat.

Rettenetesen kíváncsi vagyok a következő részre, hogy hova lehet fokozni még ezt, de főként arra, hogy a különböző karakterek milyen szerepet fognak betölteni a Cinderben már felvázolt konfliktushelyzetben. Remélem hamarosan sikerül kiiktatni az egyenletből a holdbéli királynőt, Levanát, mert valljuk be, minden szál ebbe az irányba halad…

Összeségében, ha imádtam az első részt, egyértelmű, hogy folytatnod kell! A kismadarak azt csiripelték, hogy a harmadik rész pedig még ennél is jobb lesz! Úgy hogy azt hiszem meg kell majd győződnötök erről nektek is, a turné későbbi állomásain. Ha pedig még nem ismertétek a sorozatot, akkor azonnal szerezzétek be az első részt. Nem fogjátok megbánni! 🙂

Kedvenc idézetek:

Az emberek olyan gyorsan képesek hibáztatni és elítélni valakit, pedig fogalmuk sincs, hogy az a lány min ment keresztül, vagy hogy mi vette rá arra, hogy azt tegye, amit tett.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Scarlet
Nyelv: magyar
Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
ISBN: 9789634575740
Eredeti megjelenés: 2013.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 470
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:

Még a jövőben is óvakodj a farkastól…

Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak – éppen szabadulni próbál a cellájából, de még ha sikerrel is jár, ő lesz a Nemzetközösség legüldözöttebb szökevénye.
Eközben Franciaföldön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépség a nyomozása során egyre különösebb alakokkal találkozik. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő utcai harcossal, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a helyzet tovább bonyolódik, miután összeakadnak Cinderrel.
Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek…

Nyereményjáték

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe..

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fan art:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub

01/25 – Sorok között (Cinder)
01/27 – Sorok között (extra)
01/30 – Readinspo (Cinder)
01/31 – Csak olvass! (Cinder)
02/02 – Booktastic Boglinc (Cinder)
02/04 – Fanni’s Library (Cinder+Scarlet)
02/06 – Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)
02/07 – Sorok között (Scarlet)
02/08 – Nem félünk a könyvektől (Scarlet)
02/10 – Booktastic Boglinc (Scarlet)
02/12 – Csak olvass! (Scarlet)
02/14 – Kelly és Lupi olvas (Scarlet)
02/16 – Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02/18 – Fanni’s Library (Cress)
02/20 – Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02/22 – Booktastic Boglinc (Cress)
02/24 – Csak olvass! (Cress)
02/26 – Hagyjatok! Olvasok! (Cress)
02/28 – Sorok között (Cress)

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük