Ugyanakkor a külső mindig is hamis információkat közölt a személyiségről. A szép embereket akaratlanul is pozitív tulajdonságokkal ruháztuk fel, pedig könnyen lehettek akár bűnözők, sunyik, aljasok vagy éppen toxikus személyiségek. A kevésbé szépeket viszont gyakran kevésbé tartottuk érdekesnek, noha lehet, hogy valójában sokkal különlegesebbek, mint bárki, akit addig ismertünk.

Vélemény:
Emlékszem, hogy évekkel ezelőtt fedeztem fel Brandon Hackettet a könyvtár polcain és teljesen megdöbbentett, hogy egy magyar szerzőt rejt az álnév. Markovics Botond mint kiderült, megkerülhetetlen pontja a hazai science fiction irodalomnak, így hát lényegében azóta a bizonyos pillanat óta várólistás nálam, s sorakoznak a legutóbbi akcióban beszerzett e-könyvek tőle a virtuális könyvespolcomon. Mégis egészen az elmúlt időszakig váratott magára az első találka, amit az olvasás utána természetesen azonnal meg is bántam. No nem magát a találkozást, hanem hogy ennyi ideig halogattam végül az ismerkedést… Ugyanis hiába tart a legtöbb magyar olvasó a magyar szerzőktől, Markovics Botond esetében már az első pár oldal rávilágított arra, hogy ha mások nem is feltétlen, ő egészen biztosan kiérdemelte az angolszász írói álnevet és gond nélkül sikerült felemelkednie hozzá.

A cselekmény igazán grandiózus ötletekből építkezik, mégsem rugaszkodik el a (lehetséges) valóságtól. Az első oldalakon ismerjük meg ugyanis az igazság egyik leghűbb szolgáját és történetünk főhősét, Vireni Orlando ügyésznőt, aki épp letartóztatni kívánja a Naprendszer egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberét, az emberi civilizáció megmentőjét, Melvin Kadeket. Orlando nem kisebb bűnnel, mint a Föld elpusztításával és ezzel együtt hatmilliárd ember halálával vádolja a férfit, akiknek egy része nem sokkal az akció után újhumán tudatként tér vissza, hogy fenekestül felforgassa az addig megismert szép új világot. Az újhumánok egy újfajta technológiát is magukkal hoznak, amely lehetővé teszi a testek eldobhatóságát és ezzel új, halhatatlan létet kínál gazdagnak és szegénynek egyaránt…

A rövid összefoglaló azt hiszem azonnal rávilágít, hogy nem egy átlagos történettel lesz dolgunk. Az alapkoncepció részben persze mások számára is ismerős lehet, az egyik előző bejegyzésemben éppen említettem is, hogy milyen megmosolyogtató volt számomra, hogy hasonló gondolatokat véltem Hackett könyvében felfedezni, mint Ken Liu legutóbbi novelláskötetében. Az ember tudat szintjén történő halhatatlanná tétele viszont többeknek az Altered Carbon – Valós halál (könyv)sorozatból lehet ismerős, bár ennél több párhuzamot inkább nem is vonnék, mert mindegyik történet más-más pontján ragadja meg és járja körül a kérdést. Mindenesetre ha ez a gondolatjáték tetszett az említett kötetekben, akkor nagyon valószínűsítem, hogy az Eldobható testek is be fog találni majd.

Ha a science fiction, a jövő és a technológiai fejlettség a központi téma egy könyvben, akkor engem mindig az érdekel a legjobban, hogy a felvetett gondolatok és problémák hogyan viszonyulnak az emberhez, illetve az emberek hozzá. Ezért volt érdekes számomra az eldobható testeket biztosító technológia, hiszen egy újfajta nézőpontból közelíti meg a halhatatlanság fogalmát. Hackett könyvében ugyanis a tudatot a valós test halálával tölthetik fel az emberek egy hatalmas szerverre és így léphetnek az örök élet ösvényére. Innentől fogva pedig számos kérdés merül fel az olvasóban, többek között az, hogy honnan is kezdődik az ember? És a lélek? Ez utóbbival keveset foglalkozik a könyv, de azzal annál többet, hogy mi történik akkor, ha az ember elhagyja a test börtönét és olyan nemű, rasszú, kinézetű emberként “születik újjá”, amilyenként csak akar. Nem csak mi gondolkozunk ezen el, de a könyv szereplői is átértékelnek mindent, amit egészen addig az identitásukról gondoltak.

A transzhumán lét persze csak az egyik építőeleme a kötetnek, amelyben a tudat manipulálásától kezdve a politikai harcokig mindent megtalálunk. A különböző eszmék ütközése, illetve a hatalom és manipuláció magasiskolája háborús övezetté alakítja át a Naprendszert és nem csak az új testek által biztosított lét mutatkozik be a naturalista oldaláról, de a csatározások is. Hiszen nincs a szó szoros értelmében vett halál, az embertömegek szabad áramlása, pillanatokon belüli újjászületése egy olyan szintet ér el, amikor már nincs szükség ruházatra és fegyverekre… A dühödt tömeg a sokaság erejével tarol le városokat és kényszeríti újhumán létbe a még megmaradt embereket. Az egész szituáció olyan szinten felfoghatatlan, olyan gyors és könyörtelen, hogy olvasóként is alig képes megbirkózni vele az ember, hiába csak kitalált történet sorait olvassuk.

Érdekes módon azonban a karakterekkel nem voltam teljesen kibékülve. Bár szimpatizáltam Vireni igazsághoz hű hozzáállásával, de annyira beleszorult a szerepébe, hogy úgy érzem nem igazán sikerült végül kitörnie belőle. Tőle vártam volna, hogy megoldást talál az egyre jobban fogyó humánok problémájára, az eluralkodó káoszra, de valahogy nem sikerült a lezárás, ami végül sokkal inkább csak Vireninek a sorsba való beletörődésének hatott, semmint valós problémamegoldásnak. Érdekes mód éppen Melvin Kadeket kezdtem megkedvelni, talán mert ő volt a legemberibb minden, gonosz tulajdonsággal rendelkező szereplő közül.

Összességében nem gondoltam volna az olvasás előtt, hogy egy ennyire komplex, intelligens és emellett akciódús és izgalmas élményben lesz majd részem, amikor kezeim közé kerül a könyv. Most már egészen biztos, hogy nem maradnak olvasatlanul a szerző további kötetei sem. 🙂

Kedvenc idézetek:

Az igazság nem az enyém, nem az öné, és nem is az embereké. Egyszerűen csak létezik.

A halál az emberiség végső ellensége.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
ISBN: 9789634197546
Eredeti megjelenés: 2020.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 416
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

2338-ban a Föld már csak egy emlék. A világ Melvin Kadeknek, a Naprendszer leggazdagabb emberének és az emberi civilizáció megmentőjének jövőjét követi. A Naptevékenység drasztikus megváltozásának fenyegetése miatt a milliárdos technológiai befektető még évszázadokkal korábban meghirdette az Exodust, azt az elképesztő léptékű űrprojektet, amelynek révén az emberiség a Jupiter és a Szaturnusz lakhatóvá tett holdjaira, valamint több ezer aszteroida belsejébe tervezett mesterséges életterekbe költözött.

Vireni Orlando ügyésznő azonban arra készül, hogy letartóztassa a mindenki által hősként ünnepelt Kadeket, mert szerinte köze van a Földet felperzselő és lakhatatlanná tevő szupernapkitörésekhez, ami a bolygón maradt milliárdnyi ember halálához is vezetett. Az áldozatok egy része ráadásul digitalizált, újhumán tudatként most visszatért, élükön egy rendkívüli vezetővel, aki eldobható testek formájában egy olyan, újfajta technológiát terjeszt el a világban, amely lehetővé teszi, hogy bárki megszabaduljon a test évezredes börtönéből, és ezáltal legyőzze a halált, az emberiség utolsó ellenségét.

A korlátok nélküli, halhatatlan létezés csábítása viszont alapjaiban forgatja fel a Naprendszert.

A recenzióért köszönet az Agave Könyvek kiadónak!

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük