Folytatódik Jenn Lyons monumentális fantasy sorozata, a Sárkányok kórusa, továbbra is az Agave kiadó gondozásában. A Minden Dolgok Nevében megtudjuk, mit tesz Kihrin a fővárosban történtek után, és végre élőben is találkozunk a jorati lánnyal, Janellel. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a regényről!

– Az alázat olyan erény, amelyre nagyon vágynak azok, akik a fényben járnak – bólintott ragyogó arccal Qown. – De az őszinteség is ilyen.

1. rész: Jenn Lyons: Király veszte értékelése >>

Vélemény:
Az előző év megjelenései több epikus fantasyt is tartogattak a nagyérdeműnek és ezek közül is egyik legkiemelkedőbb volt Jenn Lyons debütáló regénye, a Királyok Veszte. Iszonyatosan örültem, hogy egy olyan könyvet foghattam a kezembe, ami képes volt meghaladni az ifjúsági regények szintjét, amelynek részletes világépítése magasabbra emelte társainál, számos cselekményszála igazán összetetté, a fordulatai pedig rendkívül izgalmassá és lendületessé tették. Vártam, hogy ugyanezt az élményt a folytatás kapcsán is megkaphassam, de őszintén szólva, a várakozásaim végül csak részben teljesültek…

A Minden Dolgok Neve az előző rész befejezése után három nappal veszi fel újra a fonalat, amit aztán minden bekezdés elején nem is rest hangsúlyozni számunkra. Kihrin, visszatérve a halálból Joratba utazik Csillaggal és Szégyennel, a tűzvérű jorati csődörrel. Itt várja már őket Janel Theranon, a vörös szemű, “lángra lobbant” lány, akit még az előző kötet eseményei alatt mutatott meg Kihrinnek a démon Xaltorath és aki később segített neki visszatérni az élők világába. A lány (és segítői) a fiú segítségét kérik, hogy megmentsék városukat egy sárkánytól és szembenézzenek közös ellenségükkel, Relos Varral, a gonosz varázslóval. A bizalom viszont törékeny dolog, így Janel a saját történetén keresztül igyekszik Kihrin bizalmába férkőzni, hogy aztán a jelenbe fejezze be meséjét… A végjáték pedig csak ezután következik, teli ármánnyal, jóslatokkal és titkokkal, valamint fordulatos csavarokkal, mígnem bekövetkezik mindenki legrosszabb álma, amit az első rész már sejtetni engedett, de ami csak a harmadik részben fog igazán kibontakozni…

Nehéz nem rébuszokban beszélni a történet lényeges pontjairól, hiszen azok közel a könyv utolsó 20%-át teszik ki, így bármit is mondanék róla, az igen erőteljesen spoiler lenne mindenki számára. A cselekmény java része ugyanis Janelre koncentrál, aki felváltva hű társával, Qown testvérrel közösen, több mint 650(!) oldalon keresztül meséli el annak a négy évnek a történetét, ami a jelenig vezette őket. Ez egy 780 oldalas könyv esetében rengeteg és azt hiszem, még finoman fogalmaztam vele. Mivel nagyon vártam, hogy végre folytatódjon Kihrin története, így kezdetben rettenetes csalódásként éltem meg ezt a nézőpont váltást, de a kezdeti értetlenkedés után talán még jobban meg is kedveltem az új főszereplőinket, mint annó Kihrint és társaságát.

Janellel ugyanis Quur Birodalmának több új szegletét is alaposabban megismerhettük, így például a joratiak, egy lovas nemzet otthonaként szolgáló Joratot. Azonban már az első oldalak megizzasztottak, hiszen ahogy az előző részben is temérdek új információt zúdított a nyakunkba az írónő, úgy itt sem fukarkodott a sok új információval és összetett kapcsolati viszonyokkal. Sokak számára fejtörést okozott Jorat társadalma, akik előszeretettel hasonlítják nemzetüket és annak tagjait a lovakhoz, de hamar letisztázódnak ezek a szerepek. Az emberek társadalmi hierachiában elfoglalt helyét ugyanúgy a csődör és kanca szavakkal illetik, mint a szexuális irányultságukat, de mégis mindegyikhez más fogalom társul. Így lehet egy “ménest” vezető nőből is csődör (mint például maga Janel) vagy férfiből kanca. Örültem és érdekesnek találtam, hogy ez a manapság napi szinten aktuális gondolat megjelenik a történetben, viszont az újra és újra történő ismétlését már túlzónak éreztem.

Én a magam részéről bántam, hogy Kihrin a történet java részében ennyire háttérbe szorult, noha az első rész után meglehetősen vegyes érzéseim voltak vele kapcsolatban és inkább a rossz tulajdonságait éreztem mindig dominánsnak. Ezzel szemben Janel személyében egy olyan erős női karaktert kapunk, akinek az igazságérzete is rendkívül erős és bár közel sem tökéletes, de szinte érzéketlen, fáradhatatlan erővel küzd démonokkal és emberekkel egyaránt, hogy megmentse a számára fontosakat és véghez vihesse célját.

Hiába azonban a sok új szimpatikus karakter, valamiért most nem találtam utat hozzám a könyv, egészen az utolsó negyedig, ahol végre újra beindultak a valós idejű események. Rég szenvedtem meg ennyire az élményért, mint ennek a könyvnek az esetében és őszintén bízom abban, hogy a folytatás majd nem ismét az utolsó száz oldalra fogja tartogatni az izgalmakat. Ugyanis, amit utószó elénk vetít, az egy sötét, világvége hangulatú, utolsó vérig való küzdelem képét engedi sejtetni, amit nem fogadnék túl jól, ha egy újabb, teljesen új cselekményszál bevezetésével akarna majd az írónő elővezetni…

Kedvenc idézetek:

Nem számít, honnan érkeztünk, és kik vagyunk, tolvajok vagy nemesek, papok vagy boszorkányok, mind a saját történetünk hősévé akarunk válni.

– Nem vagy démon. Mostanra már elharaptad volna a torkomat. (…)
– Nem az én hibám, hogy túl szép vagy a halálhoz – mondtam.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Name of All Things
Nyelv: magyar
Fordította: Sárpátki Ádám
ISBN: 9789634197560
Eredeti megjelenés: 2019.
Magyar megjelenés: 2020.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 780
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

A megfelelő áldozatért cserébe bármit megkaphatsz…

Kihrin D’Mon egy egész birodalom haragja elől menekül, mióta megsemmisítette a Béklyókövet, és ezzel szabadjára engedte a démonokat Quurban. Szökési kísérlete Janel Theranon, a rejtélyes jorati nő útjába sodorja, aki azt állítja, hogy ismeri őt.

Amikor Janel arra kéri, hogy segítsen, Kihrinnek számos veszéllyel kell szembenéznie: egy titkos lázadással, egy sárkánnyal, amely képes elpusztítani egy egész várost, valamint régi ellenségével, a Relos Var nevű varázslóval.

Janel úgy hiszi, Relos Var rendelkezik a világ egyik legnagyobb hatalmú ereklyéjével – a Sarokkővel, amelyet úgy hívnak: Minden Dolgok Neve. És ha a nőnek igaza van, akkor talán semmi sem akadályozhatja meg Relos Vart abban, hogy megkapja, amit akar.

Márpedig ő Kihrin D’Mont akarja, ám lehet, hogy a világnak ezért súlyos árat kell fizetnie.

Nyereményjáték

A játékban való részvételhez nem kell mást tennetek, mint az idézetek alapján egy-egy (ismertebb) sárkányos könyv vagy könyvsorozat címét beírni a Rafflecopter dobozba.

UI: az idézetekben [XY] jelöléssel takartunk ki olyan neveket, amelyek alapján túl könnyű lenne kitalálni a megfejtést.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet:

– Miről olvasol? – kérdezte.
– Sárkányokról – felelte [XY].
– És mire jó az? Már nincsenek sárkányok – mondta a fiú a fiatalság könnyed bizonyságával.
– Így mondják – bólintott [XY]. – Szomorú, nem? Amikor annyi idős voltam, mint te most, arról álmodoztam, hogy egyszer saját sárkányom lesz.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
03.05 – Readinspo
03.07 – Nem félünk a könyvektől
03.09 – Könyv és más

#mindendolgokneve #sárkányokkórusa #jennlyons #agavekiadó

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük