Blake Crouch 2014-ben a Wayward ​Pines-trilógiával robbant be hazánk könyves piacára, azóta pedig már több kötete is megjelent az Agave Könyvek gondozásában. Legújabb megjelenésű, Menekülj című regényében egy titokzatos kór vagy esemény következtében az embereken eluralkodik a brutális gyilkolási vágy, főhőseink pedig egy őrült hajsza keretében igyekeznek biztonságos helyre menekülni. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

A gyilkosságok tényét turisták által készített két megdöbbentő videó támasztotta alá.

Vélemény:
Ha ismerősnek tűnik Blake Crouch neve, az bizony nem a véletlen műve. Az Agave Könyvek egyik sikerszerzője néhány éve került a hazai olvasóközönség látóterébe, amikor a kiadó a Wayward Pine-trilógiával megkezdte Crouch életművének kiadását. Azóta az azonos nevű sorozat alapjául szolgáló kötetek mellett három önálló regényét is olvashatták a rajongók, idén pedig egy korábbi megjelenésű kötete került újra a boltok polcaira, ami nem volt más, mint a Menekülj. Crouch újfent egyike azoknak a szerzőknek, akiktől eddig mindig csak terveztem olvasni, de ilyen vagy olyan okok miatt mindeddig váratott magára a közös ismeretség. A fülszöveg ezúttal viszont teljesen meggyőzött, nem halaszthatjuk tovább az ismerkedést…

A sztori maga elég egyszerű volt, így nem is hiszem, hogy sok szót tudok pazarolni rá. A cselekmény középpontjában egy négyfős család áll, akik menekülni kényszerülnek, miután Amerika szinte teljes lakossága egyik pillanatról a másikra durva öldöklésbe kezd. A különös esemény hatására a magukból kifordult emberek között kell a Colclough családnak az egész országon át, egy biztonságos menedékbe, a kanadai határon túlra jutni.

A történet sablonosságára nem kell külön felhívnom a figyelmet, hiszen a sokadik olyan posztapokaliptikus történet ez, ahol emberek menekülnek valami különös esemény, valami megfoghatatlan vagy épp megfogható gonosz elől. Engem legjobban Az esemény című filmre emlékeztetett, ahol az alapkoncepció ugyanaz volt, csak a körítés változott. Annyiban más még itt a helyzet, hogy míg az említett film esetében a tudósok rájöttek a probléma gyökerére, vagyis inkább okaira, addig a Menekülj kétségek között hagyja az olvasót. Őszintén szólva ez az egyik gyenge pontjává vált számomra a történetnek, mert én inkább a végletek embere vagyok, vagy hagyjon meg minket a szerző a balladai félhomályban, ahogy például Az éjféli égbolt esetében történt vagy kapjunk valami legalább többé-kevésbé hihető magyarázatot az eseményekre.

A másik kissé gyengébb része a kötetnek a szereplők közötti kapcsolatokban, a karakterek felépítésében rejlik. Adott egy teljesen hétköznapi család, akiket nem ismerünk meg igazán, de akik a történet kezdetén egy olyan szituációban kerülnek bemutatásra, ami kulcsfontosságúvá válhatna és ami rengeteg lehetőséget rejthetne magában… Jack Colclough-t ugyanis épp megcsalja a felesége, Dee, akivel már a váláson gondolkoznak. A helyzet, a hirtelen elborulás és az öldöklés azonban rákényszeríti őket, hogy újra egy családként gondolkodjanak, éljenek, de legfőképp túléljenek. Ez a kényszerhelyzet jobban meghatározhatta volna a kettejük közti dinamikát, nem igazán beszélték ki, nem igazán jelent meg köztük, mint probléma, szinte csendes beletörődéssel vették tudomásul. Az egész helyzetet sokkal jobban ki lehetett volna domborítani, sokkal erősebb motivációkat, élettel telibb karaktereket kaphattunk volna.

A negatívumok ellenére azonban én sokkal inkább pozitív összképpel zártam az olvasást. Crouch rettentően rutinos írónak tűnik, aki abszolút képben van az írástechnikával. A szinte forgatókönyvszerű cselekmény végig sodor magával, mintha egy igazi mozifilm képkockái peregnének az ember szeme előtt. Rettenetesen pörgős, road movie jellegű menekülés ez, tűpontosan beszúrt csavarokkal és fordulatokkal. Nem hatnak ezek ugyan a meglepetés erejével, de a történetnek mindig a legjobbkor adnak egy plusz löketet…

Nem mondanám igazán, hogy a könyv tanulsággal szolgál arra nézve, milyen könnyen lesz az emberből állat, mert a kiváltó esemény lényegében felülírja a lakosság emberi mivoltát, de a végső konklúzió ennek ellenére is tetszett, mégpedig hogy azok váltak igazán szerencséssé, akik bár “áldozatul” estek a kiválasztásnak, de felül tudtak emelkedni rajta azzal, hogy ők maguk nem gyilkoltak az esemény elmúltáig.

Márpedig a történet végéig erre számtalan lehetőség adódott, hiszen a fentebb már említett fordulatok is egyet jelentettek a kegyetlenséggel és brutalitással. Gyomorforgató jelenetekkel és torokszorító részletekkel hangsúlyozza a gyakran naturalista borzalmakat Crouch és ehhez bizony idegek kellenek. Viszont éppen ezektől a nem finomkodó részektől lesz a befejezés kissé súlytalan és legfőképp hiteltelen. Nem szeretném senkinek lelőni a poént, de szerintem a ti szemöldökötök is fel fog majd szaladni a végén a mindenféle csodálatos megmenekülésektől…

Összességében abszolút szórakoztató olvasmány volt számomra, végig kikapcsolt és bár morbidul hangzik, de felüdülést is jelentett a habos-babos regények és a mesekönyvek után.

Kedvenc idézetek:

(…) a szavak lerombolják a valódi jelentést.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Run
Nyelv: magyar
Fordította: Bosnyák Edit
ISBN: 9789634197164
Eredeti megjelenés: 2011.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 304
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

5 nappal ezelőtt
Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.

4 nappal ezelőtt
A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.

3 nappal ezelőtt
Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.

2 nappal ezelőtt
A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.

Tegnap
Leállt a teljes áram- és energiaellátás.

Ma este
Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.

Nyereményjáték

A kiadó kínálatában nem ismeretlen az a téma, miszerint az embereket valamilyen titokzatos kórság vagy gonosz erő szállja meg, melynek következtében szörnyű dolgokat tesznek, számos nagyszerű kötetet találunk hasonló alaptörténettel. Mostani játékunkban minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet ilyen kötetekből, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
05.24 – Könyv és más
05.27 – Nem félünk a könyvektől
05.30 – Hagyjatok! Olvasok!

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük