A kistestvér érkezése minden családban hatalmas esemény, de a nagytestvérek számára nem mindig egy könnyű időszak. Catherine Leblanc gyönyörűen illusztrált mesekönyve ezt a témát dolgozza fel, ezzel segítve felkészíteni a gyerekeket, hogy milyen is lesz majd, ha bővül a család. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!

A Mama úgy tartotta a babát, mint egy törékeny kincset. Ez eddig a Kismackó helye volt, ott, a Mama karjában…

Vélemény:
Ha valamit nem nőttem ki az évek során, akkor az egyértelműen az édes, rajzolt bocsok iránti szeretetem… Többek között lelkes Paddington rajongóként nem is meglepő, hogy minden mackós történet mosolyt csal az arcom, ha pedig illusztrált mesekönyvről van szó, akkor mindenképp muszáj legalább belelapoznom a képek kedvéért. A Megérkezett! könyv is valahogy pontosan így érkezett meg hozzánk, illetve erősen a szintén mackó-rajongó gyerkőc kedvéért. Mivel valójában egy könyvsorozat második részéről van szó, ezért azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy se az első részt, se a folytatásokat nem olvastuk még, de szerencsére ez cseppet sem rontott végül az élményen.

Catherine Leblanc francia szerző Kismackó-sorozatával a legkisebbeket szólítja meg. Míg az első kötet az anya gyermeke iránti szeretetét helyezi a középpontba, addig a második rész ezt a gondolatot kicsit megcsavarva új probléma elég állítja legkisebb szereplőnket. Kismackó izgatottan várja kistestvére születését, ám hamar megtanulja, hogy innentől fogva bizony megváltoznak a dolgok. Az elfoglalt medve-szülők mellett Kismackó kezdi elhanyagoltnak érezni magát, nem érti a helyzetet és nem is tudja hogyan barátkozzon meg vele. Szerencsére a végkifejlett adott, egy kedves és megmosolyogtató befejezéssel zárul ez a testvéri szeretetről szóló szösszenet.

Hiába viszont a történet kedvessége, engem újfent az illusztrációk vettek le leginkább a lábamról. Eve Tharlet illusztrátor csodásan kifejező alkotásai lehelnek csak igazán életet a történetbe. Egyenesen imádtam a morcos, durcás kismackót, aki elbújkált szomorúságában vagy épp játékokkockákat rugdosott fel mérgében.

A történet bennem hagyott egy kis hiányérzetet, talán főleg a rövidsége miatt. Nem éreztem úgy, hogy teljes mértékig sikerült átadnia egy ilyen szituációnak a jelentőségét, de őszintén egyelőre ez a kérdés nálunk még nem aktuális. Hogy a gyerekben mi csapódik le, az szintén egy másik kérdés. Azt hiszem ideális esetben a 3-4 éves korosztályt célozza a könyv, mert nálunk az öt és fél éves gyerkőcöt annyira nem hozta már lázba a téma. Persze az is igaz, hogy ő egy végletekig nyitott, rettentő empatikus és barátságos kislány, aki rendszeresen felkarolja a lekisebbeket, így azt hiszem azoknál a kicsiknél lesz igazán hatásos és tanulságos a könyv, akik még tanulják mindezeket, a másikkal való osztozkodást, a mások segítését, stb.

Azt hiszem később még mindenképp újra kézbe vesszük majd ezt a történetet, mert egyrészt rettenetesen kíváncsi vagyok, hogy legközelebb hogyan csapódik majd le az élmény, változnak-e a reakciók, másrészt pedig ki tudja… talán egyszer aktuális is lesz. 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Fordította: Szabó T. Anna, Dragomán Pali
Illusztrálta: Eve Tharlet
ISBN: 9789634033882
Eredeti megjelenés: 2014.
Magyar megjelenés: 2017.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 32
Kiadta: Manó Könyvek

Fülszöveg:

Kismackó nagyon izgatott: kistestvére születik! Hamarosan meg kell tanulnia, hogy nem is olyan könnyű nagytestvérnek lenni…

Catherine Leblanc író és Eve Tharlet illusztrátor újabb közös könyve, ami a testvéri szeretetről szól, annak minden nehézségét és szépségét bemutatva. Ezt a könyvet is, mintahogy az Akkor is szeretnél? címűt, Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali közös fordításában olvashatjuk.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvek fülszövegeit találjátok, amelyekek testvérvárás témáját dolgozzák fel. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fülszöveg:

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény.

Egy nyári napon a hatéves Brúnó megtudja, hogy kistestvére lesz. A kisfiú megosztja a hírt a barátaival, akik sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Orsi, Olívia, ikeröccseit Zsolti, kishúgát Kata és Lackó, és végül elolvashatjuk Brúnó és Blanka meséjét is.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
05.27 – Nem félünk a könyvektől
05.29 – Csak olvass!
05.31 – Könyv és más
06.02 – Utószó
06.04 – Spirit Bliss Sárga könyves út
06.06 – Veronika’s Reader Feeder

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük