Orbán Orsolya legújabb könyve, a Cófli receptes böngészője nem csak egy számos egyszerű, gyerekekkel elkészíthető receptet rejtő szakácskönyv, de böngésző és mesekönyv is egyben. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Vélemény:
Konyhában lenni a gyerekkel egyszerre lehet hatalmas élmény és ugyanakkor instant idegbaj is… Viszont mivel a gyerkőc őszinte lelkesedése nagyjából bármire képes rávenni, ezért is tudtam, hogy telitalálat lesz nála a Cófli receptes böngészője. A sikere végül akkora lett, amekkorára magam sem igazán számítottam és mindez nem csak a recepteknek volt köszönhető…

A Cófli receptes böngészője ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett receptkönyv, hanem egyrészt – ahogy a neve is mutatja – egy böngésző, másrészt pedig egy rövid mesekönyv. A történet szerint ugyanis Cófli, a zoknimanók királyának főszakácsa, aki épp jól megérdemelt nyaralását szakítja meg, hogy hatalmas lakomát főzzön a legújabb trónörökös tiszteletére. Ám amíg ő távol volt, a konyhájába beszabadult Rumli is, a sárkánykölyök, aki aztán óriási felfordulást csinált és így a gyerkőcök feladata lesz, hogy minden hozzávalót és konyhai eszközt megtaláljanak Cófli számára. 🙂

Bár rögtön átlapoztuk megérkezéskor a könyvet, első körben a gyerkőc lelkesedése nem tartott sokáig, így csak én pörgettem át, néztem meg a recepteket és választottam ki többet is, amelynek az elkészítését biztos élvezné a gyerek és ami a legfontosabb, hogy a végeredményt jobb esetben meg is enné. Legközelebb már akkor került elő újra a könyv, amikor ki is próbáltunk belőle egy receptet, de erről pár sorral lejjebb írni fogok bővebben.

Az említett főzöcskézés után vettük elő ismét a könyvet újra, ekkor olvastuk el a mesét magát is, amit nagyon szeretett végül a gyerek. Különösen imádta, hogy megszólította a könyv, hogy beleírhatta a saját a nevét és részese lehetett ő is a Cófli konyhájában történő “rendrakásnak”. A kötet böngésző része is hosszú időre lekötötte és nem csak őt, de az apját és valójában engem is nem egyszer kisebb kihívás elé állított. Mindenesetre jól szórakoztunk a keresgélés közben és élvezettel fedeztük fel a hozzávalók között a lehetetlenebbnél lehetetlenebb tárgyakat.

Nagyon tetszett, hogy a receptek változatosak lettek: többek között levesek, főételek, sütemények, innivalók is helyet kaptak a könyvben. Kicsit sajnáltam, hogy hiába az egyszerűnek tűnő ételek, több olyat is találtam, amit válogatósak révén csak módosításokkal együtt tudunk majd elkészíteni. Persze ezzel nincs gond, csak a kreativitásunk szab határt az ételek felturbózására.

Nyilván nem lenne jó ez az ajánló úgy, hogy nem készítettünk el belőle egy receptet sem. Nekem a corn dogra esett a választásom, mert egyrészt ezzel úgy gondoltam nem nagyon lövünk majd mellé, másrészt pedig ez tipikusan az egyik olyan étel volt, amit mindig is ki akartam próbálni. Két legyet egy csapásra… 🙂 A korai örömömet és lelkesedésemet azonban hamar lelombozta a boltok felhozatala… Se fapalcát, se a receptben leírt kukoricadarát nem találtam az első boltban, ahol kerestem és a másikban is legalább három kört kellett futnom, mire mindent beszereztem az alapanyagok közül. A kihívás a konyhában folytatódott, ahol már a gyerkőccel közösen igyekeztünk mindenből kihozni a legjobbakat. A receptben szereplő egy kiló virsli helyett mi fél kilóval dolgoztunk, ami éppen elég lett a kikevert tésztánkhoz, illetve én magam azzal se igazán voltam elégedett. A kukoricadarával kevert liszt rettenetesen nagyszemű lett, mondhatni túlzottan is rusztikus hatású, ami a sütésnél is problémát jelentetett. Az első adagnál a tészta lefolyt a virsliről az olajban, így a következőknél már folyamatos forgatás mellett kellett az olajba helyezni őket. (Fontos, hogy lassú tűzön égjen az olaj, különben kívülről nagyon megbarnul a tészta, belül viszont még nyers marad…) Én azt hiszem a következő alkalommal a kukoricadara helyett inkább kukoricaliszttel próbálnám meg kikeverni a tésztát.

A végeredmény végül ízre finom lett, de azt hiszem az egyik “legnehezebb” recept ez egy ötévessel. Az elkészítését iszonyatosan élvezte, hogy összeöntögethette a hozzávalókat, kevergethette a tésztát, felszúrkodhatta a virsliket a pálcára és lisztbe forgathatta őket, de az a kupleráj, ami mindezzel jár, az kétszer is elgondolkoztatja az embert, hogy újra belevágjon-e a közös sütögetésbe. És hogy teljes legyen az összkép, nálunk egy fél darabot evett meg végül, bár állította, hogy nagyon ízlett neki… 🙂

Ez a fél sikertelenség azonban nem tántorított el bennünket, ugyanis a következő receptet is kiszemeltük már magunknak, ami a barackos pohárkrém lesz majd egy kis keksszel felturbózva. Éppen ezért azt hiszem, ha a gyerek nálatok is élvezettel randalírozik a konyhában és nyújt mindig lelkesen segítőkezet, akkor szuper első receptkönyve lehet neki Cófli receptes böngészője.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Orbán Orsolya
ISBN: 9789634107439
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 56
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

Rumli, a sárkánykölyök beszabadult a királyi konyhába, és hatalmas felfordulást okozott. Segítsetek Cóflinak, az udvari főszakácsnak rendet rakni, és ha megtaláltatok minden hozzávalót a rajzos-receptes oldalakon, készítsétek el ti is ezeket a gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságokat!

Gyerekekkel főzni egyszerre szórakozás és kihívás. Hol a hozzávalók tűnnek el, hol az előbb még lelkesen segítő lurkók, az idő meg telik, jó lenne minél előbb enni valamit. Ha a helyzet nektek is ismerős, akkor Orbán Orsolya receptes-böngészőjét nektek találták ki!

Ezzel a különleges böngészős szakácskönyvvel nektek is szórakozás lesz a főzés! Ha pedig a a kukták kicsit megpihennének, a hozzávalók rajzainak megkeresése biztosít nektek pár nyugodt percet, hogy a konyha ismét használható állapotba kerüljön.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjáték során, akárcsak Cófli receptes böngészőjében, mi is hozzávalókat keresünk, méghozzá egy a könyvben is szereplő klasszikusét, a palacsintáét. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, a feladat pedig az, hogy ezeket helyes sorrendbe téve alkossátok meg az alapanyagokat rejtő szavakat, és írjátok be őket a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
05.17 – Veronika’s Reader Feeder
05.19 – Csak olvass!
05.21 – Nem félünk a könyvektől
05.23 – Könyv és más

#cóflireceptesböngészője #orbánorsolya #pagonykiadó #blogturnéklub

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük