Tapsolj, ugrálj és kiabálj, hiszen megérkezett Balázs Ágnes legújabb mesekönyve, A csavargó kisautó és más történetek! A mesék örökmozgóknak sorozat legújabb kötete csupa olyan mesét tartalmaz, melyek felrázzák a gyerekeket, és mozgásra ösztönzik őket mesehallgatás közben, így a történetek azokhoz is utat találnak, akik nem szívesen ülnek végig egy mesét. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk, és nyerjétek meg ennek a különleges mesekönyvnek egy példányát!

Vélemény:
Ne piszkáld, ne csináld, engedd el, ülj már nyugton, fejezd be, figyelj ide! Gondolom sokaknak ismerősek ezek a figyelmeztetések akár a meseolvasás alatt, hiába minden lelkesedésünk. Ebben a posztban egy olyan sorozat ötödik kötetéről fogok írni nektek, amelynél ötletesebbet nem nagyon láttam az utóbbi időben. A Móra kiadó Mesék örökmozgóknak sorozata – ahogy a neve is sejtetni engedi – azokhoz a gyerekekhez szól, akiknek a mozgásigénye az egekben és akik állandóan csinálnának valamit, futkároznának, trappolnának, ugrabugrálnának. Jelen kötet, A csavargó kisautó és más történetek is ezt a koncepciót követi és noha eddig még nem olvastuk a sorozat korábbi részeit, mivel nem szorosan összefüggő történetekről van szó, így óriási kíváncsisággal vártuk végül a megérkeztét.

Tudom, hogy mostanában sok mesekönyvnél jegyzem meg, hogy igazi telitalálat volt a választás és egyszerűen imádtuk, de hát nem tudok mit tenni, ez valóban így is van. Ebből már gondolhatja mindenki, hogy most sem alakult ez másképp…

A rövidke könyv öt mesét tartalmaz, amelyekhez egy kivételével mindig valamilyen mozgásforma társul. Így előfordulhat, hogy a gyereknek épp futnia kell egy kört, béka- vagy nyusziugrásban ugrálni, esetleg elesést színlelni, majd felpattanni, mintha mi sem történt volna. A mesék elején mind a szülő, mind a gyerek instrukciókat kap arra nézve, hogy mi lesz a feladata a mese olvasása során, sőt, gondolva a kisebb lakásban élőkre is, a feladatokat módosíthatjuk úgy, hogy helyben, akár ülve végezhesse az egyes mozdulatokat. Azon kívül, hogy a történetek a mozgásra ösztönzik a gyerekeket, egyben tanító célzatúak is némely esetben, ugyanis a közlekedés alapvető szabályaira, az újtól, ismeretlentől való félelemre vagy a például a másikra való odafigyelésre is hangsúlyt fektet a szerző.

Alapvetően nem mindegyik mese kötötte le végig a gyereket, de amikor mozgásról volt szó, akkor bizony mindent beleadott. A kedvence természetesen a címadó történet lett, amikor is kisautóként száguldozhatott a lakásban. Hasonlóan szerette a félős kis repülő történetét, hiszen felvehette a saját maga eszkábált kartonrepülőt és azzal repkedhetett a lakásban. Az ötödik történet, amelyet nem említettem még, de aminél nem kap szerepet a mozgás, az is hatalmas kedvenc lett. Ezt a történetet lényegében közösen írjuk a gyerekkel, hiszen ő nevezi el a szereplőt, ő határozza meg a benne szereplő bicikli színét és lényegében végig aktív részesévé válik a történetnek.

Természetesen mesekönyv lévén illusztrációkból sincs hiány, amelyeket ezúttal Horváth Ildi jegyez. Nem meghatározói ezek a kötetnek, hiszen a hangsúly éppen azon van, hogy a gyerkőc ne mellettünk üldögéljen, de ha mégis belelesne a lapok közé, akkor viszont igazán bájos, színes és élettel teli rajzokat fog megpillantani.

Összességében imádnivaló az ötlet, a gyerek számára pedig hatalmas élmény ez a könyv. Az öt-hat éves korosztály számára az egyik legjobb választás és annyi bizonyos, hogy mi a sorozat további köteteit is egészen biztosan be fogjuk majd szerezni a közeljövőben. Szerintem tegyetek így ti is! 🙂

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Horváth Ildi
ISBN: 9789634867715
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 56
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
Balázs Ágnes a Móra Könyvkiadó házi szerzője. Legismertebb karaktere a Pöttyös-sorozatban felbukkant Lufi, a cserfes kamaszlány, akinek nyolc köteten át izgulhatjuk végig hajmeresztő kalandjait, de az írónő kiválóan ismeri az óvodás és kisiskolás korosztály problémáit is, amelyről számos meséje, meseregénye tanúskodik. A csavargó kisautó a Mesék örökmozgóknak 5. kötete! A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Keltsd életre a rosszcsont medvebocsok, a félénk helikopter vagy a csavargó kisautó történetét!

Nyereményjáték

A csavargó kisautó nem az első örökmozgóknak készült könyve Balázs Ágnesnek. De vajon tudjátok, hogy a sorozat további részeinek ki a címszereplője? Ez derül ki, ha helyesen rakod össze a bejegyzésekben szereplő, kiemelt betűket. Ha pedig a megoldást megírod nekünk a Rafflecopter dobozban, akkor egy példányt is nyerhetsz A csavargó kisautóból!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
06.05 – Könyv és más
06.07 – Utószó
06.09 – Nem félünk a könyvektől

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük