Vajon milyen lehet egy olyan törzsi társadalomban élni, ahol a látás képessége bűn, ezért minden ember szemét már születése után örökre befedik? És mi történik akkor, ha egy fiatal, lázadó lány rájön, mitől fosztották meg őt és társait a törzs bölcsei? Tartsatok velünk Gáspár András Gáspár izgalmas ifjúsági regényének blogturnéjára, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott három példány egyikét!

Vélemény:
Gáspár András Gáspár a Föld 2 Záróvizsga című debütáló regénye után idén ismét egy új kötettel lepte meg az ifjú olvasóit. Én ez utóbbival, a bejegyzésben szereplő Héjnélkülivel kezdtem meg a szerzővel való ismerkedést és azt kell, hogy mondjam, a bizarr borító ellenére sem bántam meg!

A Héjnélküli világa egy roppant izgalmas koncepció mentén épül fel. Hogy pontosan mikor és hol, azt nem tudjuk, de valahol az óceán közepén van egy trópusi sziget, ahol a Héj emberei élik szerény napjaikat. A különös törzs egy olyan ősi tanítás szerint éli életét, mely a látást a bűn elsődleges okozójaként tartja számon, így már csecsemőkorban egy a szemet elfedő bőrhéjat varr a sámán minden lakos arcára, ami örök sötétségre kárhoztatja viselőjét. Ez a sötétség azonban nem csak szó szerint, hanem átvitt értelemben is igazzá válik a Héj istenének törzsére… A történet ott veszi kezdetét, amikor is a Dyami, a törzsfőnök lánya egy hajótörött jajveszékelését hallva az idegen segítségére siet, ám a dulakodásba torkolló mentés során az ismeretlen nő véletlenül letépi a lány szemét fedő héjat… Az élete abban a pillanatban gyökerestül változik meg, hiszen minden, amit hitt és tudott a világról, új megvilágításba kerül és ami ennél fontosabb, a látással a népe szemében bűnössé válik. Miközben a lány igyekszik titkolni, hogy mi is történt vele, nem akar visszasüllyedni a boldog tudatlanságba. A látás képessége viszont szörnyű titkokat tesz láthatóvá, s csakhamar rájön, hogy nem csak a világ más, mint amit elképzelt, de a sámán és a törzs vezetői sem azok, akiknek eddig gondolták őket…

Fuu, nem is tudom, hol kezdjem a mondanivalómat… Alapvetően ugyanis kettős érzéseim voltak az elején a könyvvel, mert bár a fülszöveg alapján iszonyatosan tetszett az alapötlet, a beleolvasó még nem igazán győzött meg elsőre. Már a borítóval voltak fenntartásaim, mert a 3D-s jelleg számomra valami B kategóriás, első könyves szerző első (és nem túl) jó próbálkozását idézte, de megpróbáltam elvonatkoztatni tőle és csak a beleolvasóra fókuszálni… Ami viszont furcsa volt, nem a megszokott tördeléssel és egy elég erős, szokatlan kezdéssel… Viszont ott volt a potenciál benne, így mégis rábólintottam és milyen jól tettem!

A tördelés ugyanis az újrakezdés után már nem jelentett különösebb megpróbáltatást. A cselekmény bár a klasszikus módon kerül leírásra, a párbeszédek és a szereplők gondolatai viszont csupa nagy betűkkel, illetve csupa kisbetűkkel vannak külön szedve. Ez hamar megszokható, gördülékenyebbé is teszi az olvasást és valójában tök jól elkülöníti a hangos beszédet a gondolatoktól.

Túllépve a külcsínen, a belbecs végül igazán maradandó élményt jelentetett. Dyami személyében egy erős és bátor főhőst kapunk, iszonyatosan erős igazságérzettel, ami jó motivációt jelent ahhoz, hogy felismerje a helyzetében beállít pozitív változást és megpróbáljon tenni valamit az igazság felfedésért és egy új élet lehetőségéért a népe számára. Nem csak ő, de a családja, szerelme és barátai is gondosan felépített karakterek, akiknek az egymás való kötődése, az egymás iránti szeretete példaértékű és nagyon erős kapocs, nem csoda hát, nagyon szerettem, ahogy ezek a kötelékek ábrázolva voltak.

Bár nem volt túl szerencsés egyből a karakterekkel indítanom, de annyira szerves részei a történetnek, hogy nem tudtam másképp tenni. Dyami ugyanis egy olyan szituációban találja magát, ami az egész életét örökre megváltoztatja. Már az alapkoncepció is iszonyatosan érdekes: egy nép, akiknél látni bűn, minden rossz forrása, hiszen aki lát az iriggyé válik, elégedetlenlekedig és végül harcba kezd másokkal is. Érdekes nézőpontonból közelíti meg ezt a vallást és valljuk be, érzékelhető is némi párhuzam a vallások által közvetített elvakultság és a Héj istenének hite között… Már ez is jó alapot jelenthetni, de a szerző bedobja azt az ütőkártyát, ami aztán végül mindent megkérdőjelez, Dyami hitét és bizalmát a törzs vezetőiben. Mi van akkor, ha semmi sem az, aminek látszik, ha valójában az egész életeteket hazugság és bábként éltek egy felsőbb hatalom elnyomásában?

Őszintén, végül nem bírtam letenni a könyvet. Hiába nem én vagyok a célközönség, hanem elméletileg a kiskamasz-kamasz korosztály, egyáltalán fel sem tűnt, hogy ne éppen nekem szólna ez a könyv. Márpedig azt hiszem ez az egyik ismérve a jó és kortalan könyveknek. A cselekmény filmszerű és pörgős volt, hiába a lehetetlennek tűnő életvitelt folytató törzs világa, a szerző a szórakoztatás és a megjelenő problémák, társadalmi és erkölcsi kérdések mellett mindent igyekszik is megmagyarázni, így ha furcsának is tűnhet, hogy hogyan élhet egy nép teljes vakságban, erre szinte teljes körű magyarázatot kapunk, még ha néhány logikainak tűnő baki fel is lelhető azért benne. Én javarészt minden elhittem, még azt is, hogy a letakart szem éveken át is sértetlen állapotában megmaradhat, inkább csak az gondolkoztatott el, hogy valóban ennyire könnyen megy-e az átállás, hogy ennyire hamar megszokja az ember azt, hogy milyen látni, hogy milyen amikor a legkisebb fény is szemet ér? Ezen talán csiszoltam volna (hosszabb szenvedés, igeeen…), de alapvetően nem találtam kivetnivalót a logikában.

Az egyedi hang és történetvezetés engem nagyon megfogott és csak remélni tudom, hogy ez a fiatalabb korosztály esetében is így lesz. Ami biztos, hogy ezt a könyvet is minden szülő, de főleg tanerő számára ajánlani tudom csak, akik új megközelítést akarnak vinni az oktatásba, mert nagyon jó alapanyag lehet a tanításban.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
ISBN: 9789634867791
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 328
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
Csak a sötétség teheti boldoggá az embert – aki lát, iriggyé, elégedetlenné válik, és háborúba keveredik másokkal. E szerint az ősi tanítás szerint élik életüket egy bennszülött törzs tagjai egy eldugott szigeten. Minden csecsemő arcára a szemet elfedő bőrhéjat varr a sámán. A héj a biztonság, a héjat egy életen át óvni kell – nem szabad, hogy végzetesen megsérüljön. Amikor a törzsfőnök házasságra készülő lányát, Dyamit ez a szerencsétlenség éri, megdöbbentő dolgokat tapasztal. Hogyan titkolja el a törzs vezetői elől, hogy lát? Hogyan adja szerelme és barátai tudtára, mekkora vakságban élnek? Vajon elkerülheti-e, hogy ő is arra a szörnyű sorsra jusson, ami a szigetre tévedő idegenekre és a héjsérült bennszülöttekre vár?
A Föld 2 záróvizsga szerzőjének új, fordulatos kalandregénye.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan könyveket keresünk, melynek hősei különböző okokból kifolyólag szintén nem látnak. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
06. 18. – Könyv és más
06. 20. – Kelly & Lupi olvas
06. 22. – Nem félünk a könyvektől

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük