Madarász Éva színművész debütáló regénye a Hullámvasút, amely a Móra kiadó gondozásában jelent meg idén júniusban. Eszter története egy igazán ütős felütéssel kezd, a 15 éves lány ugyanis rajtakapja apját otthonukban a szeretőjével… Ha kíváncsi vagy kis csapatunk véleményére, tartsatok ti is bloggereinkkel és a turné végén három szerencsés nyerhet a könyvből egy-egy példányt!

Folytak belőlem a szavak, csak mondtam és mondtam az egészet, egy szuszra szerettem volna megszabadulni mindentől, ami nyomasztott, hátha akkor, ha kimondom a szavakat, eltűnnek, semmivé válnak a problémák is, mint ahogy az elhangzott szavak után sem marad más, csak a csend.

Vélemény:
A Móra Kiadó izgalmas júniusi újdonságai közül ezúttal kettő kötet is a kamaszokat szólítja meg, s a Blogturné csapatával van szerencsénk ahhoz, hogy most mind a kettőt be is mutathassuk nektek. Az egyik friss megjelenés Madarász Éva debütáló regénye, a Hullámvasút, ami (a lenyűgőző borító mellett) már a beleolvasójával meggyőzőtt arról, hogy nem lőhetek mellé, ha olvasásra választom a könyvet…

A cselekmény ugyanis azonnal odacsap és alaposan felforgatja főszereplőnk, az átlagos kamaszlány, Temesi Eszter életét. A 8. osztályos kamasz a tanév végéhez közeledve egy nap korábban ér haza a kelleténél és rajta kapja alulöltözött apját és meztelen szeretőjét a család otthonában. Nem elég hát a ballagás okozta stressz, az új iskolával és az új osztálytársakkal kapcsolatos félelmek, emellett még a válás, a költözés és egy teljesen másfajta élet jövőképével is meg kell birkóznia a fiatal lánynak…

A fülszöveg után egyből arra gondoltam, hogy mennyire hétköznapi dolog már ez a szituáció lassan, hányan éltünk át hasonló dolgokat és mennyien kerülnek majd még ilyen helyzetbe a jövőben… Megpróbáltam megerőltetni az emlékezetem, de nem rémlik, hogy valaha is olvastam volna olyan témában könyvet, aminek egyik központi eleme maga a válás. Azt hiszem évekkel korábban talán jó pillanatban kaphatott volna el ez a könyv, de nekem a magam módján kellett megbirkóznom a helyzettel. Mindenesetre nagyon kíváncsivá tett, hogy az amúgy boldog házasságban élő Madarász Éva színésznő milyen aspektusból fogja megközelíteni a történteket. Persze, ha egészen pontos akarok lenni, akkor kellett egy kis győzködés, hogy olvasni is akarjam a könyvet, de ehhez a beleolvasó tökéletes alapot nyújtott, mert már az első néhány oldal stílusa levett a lábamról.

Nem meglepő talán, hogy ez utóbbiban remekel a szerző, hiszen a színpadi munka egyik alappillérét jelentik a jó párbeszédek, amik élővé teszik a darabokat, éppen úgy, ahogy a könyveket is. Ez a fajta filmszerű jelleget nagyon jól átadta az írónő, ami pedig rendkívül gördülékennyé és olvasmányossá teszi a szöveget. A cselekmény amúgy két idősíkon halad, az egyikben a 8. osztály végén találkozunk Eszterrel, aki épp rajtakapja az apját a szeretőjével, illetve a másodikban már a középiskolát kezdi. Ez a megoldás az elején jól állt a történetnek, érdekes volt visszatekinteni a “lebukás” utáni időkre, arra, hogy miként próbál meg megbírkózni Eszter a helyzettel, de úgy nagyjából a könyv felénél, amikor a szálak egyre közelebb érnek és egyre előrehaladottabb állapotba kerül a cselekmény, ott már kezd egy kicsit fölöslegessé válni ez a fajta kettős nézőpont.

A szerző nagyon jól megragadta amúgy Eszter karakterét. Jól felépítette a dühös kamaszt, aki csak szeretné visszakapni a régi életét és aki utálja az új környezetét, az új otthonukat és az új iskolát. De hiába lát mindent feketén és fehéren, szép lassan kezdi megszokni a változásokat, nyitni kezd az új közösség felé, s barátokra és szerelmre is talál. Nyilván nem könnyű Eszter helyzete, feldolgozni egy ilyen eseményt irtó nehéz, rettentő sok idő és megbocsátani talán a legnehezebb. Eszterék esete amúgy kicsit könnyebb, mert akármennyire is esett szét az idilli család képe, a szülők profi módon kezelték ezt a helyzetet és az egyik legfontosabb volt számukra a gyerekek jóléte és boldogsága. Ez példaértékűnek kellene lennie minden szülő számára…

Természetesen ez a könyv ennél sokkal több, mert nem csak a válással kapcsolatos nehézségeket gördíti Eszter elé, de sok más fontos szituációt és helyztet is felvázol, ami mindennapi problémává kezd válni lassan. Ilyen kiragadott példa többek között a roma származású osztálytársat ért kiközösítés vagy a vietnámi származűsú osztálytárs, Ákos bántalmazása. A hátrányos megkülönböztetés égető problémája a társadalmunknak és öröm látni, hogy Eszter olyan pozitív példa lehet a fiatal olvasók számára, aki megtestesíti azt a bátorságot, amivel ők maguk változást hozhatnak a világba.

Összességében nagyon örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet és azt hiszem szuper alapanyag lehet közös feldolgozásra a felső tagozatosok számára. Bátran tegyetek vele egy próbát, én pedig addig is kíváncsi vagyok, hogy legközelebb mivel rukkol elő a szerző. 🙂

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
ISBN: 9789634867784
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 328
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
Ha nem megy haza korábban aznap, ha nem kapja rajta az apját a konyhában azzal az idegen nővel, ha az anyja keményebben harcol azért, hogy egyben tartsa a családot – akkor talán nem hullik minden darabokra. Ezt gondolja magában a 15 éves Temesi Eszter. Haragszik az apjára, haragszik az anyjára, a világra, olykor még imádnivaló kishúgától is idegbajt kap. Vajon megérti, hogy ez a sok „ha” értelmetlen, és minden bonyolultabb, mint gondolta? Lehet, hogy sikerült kilépnie a burokból, amiben eddig élt? Mert ha jobban belegondol, csak így történhetett meg, hogy Barnabás egyik este lefékezett mellette a motorjával… Madarász Éva első regénye erőteljes érzékenységgel ábrázolja az élettől az első nagy pofonokat kapó, a dolgok összetettségével szembesülő, vívódó kamaszlány összekuszálódott érzelmeit szülei válása, a költözés, az elsőként közelről megtapasztalt fajgyűlölet és kirekesztés, valamint a káosz közepén beköszönő, de korántsem egyszerű szerelem özönében.

Nyereményjáték

A játékunkkal ezúttal elszakadunk a könyvek világától és ezúttal a filmek háza tájára evezünk, szerzőnk ugyanis “civil” életében színésznőként, szinkronszínészként tevékenykedik. Minden állomáson egy film- vagy sorozat azon karakterének nevét találjátok, akinek Madarász Éva a hangját adta. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik színésznőnek(!) kölcsönözte a hangját és a nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A karakter neve:

Cheryl Ann

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
06. 16. – Nem félünk a könyvektől
06. 17. – Kelly & Lupi olvas
06. 19. – Könyvvilág
06. 21. – Fanni’s library
06. 23. – Könyv és más

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük