A Pagony Kiadó jóvoltából ismét a kezünkbe vehetjük Shona Innes hiánypótló gyermekkönyvét, mely a halálról és a gyászfeldolgozásról mesél úgy, hogy az a gyermekek számára is érthető és befogadható legyen. Az élet olyan, mint a szél Agócs Írisz illusztrációival jelent meg, és egy igazán különleges kötet lett, melyet most te is megnyerhetsz, ha velünk játszol!

Vélemény:
Shona Innes ezúttal egy olyan témához nyúlt, ami kicsit sem könnyű, ami a társadalom nagy részénél a mai napig tabutéma, de amit nem lehet megkerülni és amiről beszélni kell. Minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor elkezd ráeszmélni a halandóságra, amikor sírva bújik a szülőkhöz… Sajnos vagy sem, mi éppen a könyv kézhez kapása előtt pár héttel estünk át pont ezen az életszakaszon, így mindenféle támogatás nélkül, a magunk módján kellett megbeszélnünk mindezt a gyerekkel. Ha ti még előtte vagytok ennek a beszélgetésnek, akkor mindenképp ajánlom Az élet olyan, mint a szél című könyv a beszerzését, ami minden kétséget kizáróan az egyik legjobb választás a halállal kapcsolatos első beszélgetésekhez.

Mint ahogy a címből is kiderül, ismét egy analógiával él Innes, melyben a szélhez hasonlítja a halált. Nem is rémlik, hogy találkoztam volna valaha ennyire találó és kedves gondolattal, ami ilyen módon megkönnyítené a dolgok értelmezését. Ahogy a szerző is fogalmaz, a szelet nem látjuk ugyan, de életet lehet a körülöttünk lévő világba, megmozgatja a körülöttünk lévő tárgyakat, élőlényeket, de amikor eltűnik, akkor minden mozdulatlanná válik, s a szél pedig? Ugyanúgy elillan, ahogy az élet… Ki tudja hová?

Shonna Innes ebben a kötetben is megpróbál mindenkihez szólni, mind a vallás, mind a gyászfeldolgozás tekintetében. Nem konkrét javaslatokkal igyekszik segíteni, hanem támpontokat ad egy párbeszédhez a gyerkőccel. Többféle lehetőséget vázol fel, hiszen mi magunk is olyan keveset tudunk a halálról, legyen szó a mennyországról, a lélekvándorlásról vagy épp arról, hogy a test a körülöttünk lévő természetben él tovább. Ugyanígy a gyászunk, a szomorúságunk feldolgozásáról is beszél, illetve egy kicsi arról, hogyan is óvhatjuk az egészségünket, hogy minél tovább élhessünk.

A halál témájának feldolgozásához nem is passzolhatna jobban másfajta illusztráció, mint ami Agócs Írisz rajzait jellemzi. Ezúttal is csodálatosak, kedvesek és békés, megnyugtató jelleggel szolgálnak az olvasáshoz. Az antropomorf állatok megjelenése ebben a kötetben találóak csak igazán, hiszen sokkal emészthetőbbé válik tőlük a téma.

Összességében nagyon örülök, hogy ez a könyv a polcunkra került. Ha a jövőben újra felmerülne a téma, akkor biztosan elővesszük újra, de ha nem az sem baj. Én biztosan előveszem még majd ezt a könyvecskét és ki tudja, mit hoz a jövő… 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz
ISBN: 9789634107439
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 56
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

“A halál, az elmúlás társadalmi tabu. Félünk tőle és félünk beszélni róla. Félünk kicsit megállni, félünk gyászolni. Félünk elismerni és elfogadni, hogy mindez az élet velejárója. Tudjuk, értjük, de nem érezzük. A gyerekeink viszont nem tudják, nem értik. Ők érzik.”

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

Nyereményjáték

Az élet olyan, mint a szél igazán nehéz témához nyúl, hiszen a halállal és a gyásszal foglalkozik, ezért mostani játékunkban olyan gyermek- és ifjúsági könyveket gyűjtöttünk össze, melyekben szintén fontos szerepet kap a gyász és annak feldolgozása. Minden állomáson egy-egy ilyen kötet borítóját találjátok meg, ám kissé elhomályosítva, a feladatotok pedig az lesz, hogy felismerjétek az adott könyvet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A borító:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
05.23 – Utószó
05.26 – Csak olvass!
05.29 – Hagyjatok! Olvasok!
06.01 – Veronika’s Reader Feeder
06.04 – Könyv és más
06.07 – Nem félünk a könyvektől

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük