Vojtěch Kubašta különleges, térhatású mesekönyvein generációk nőttek fel a hatvanas-hetvenes években. A Móra Kiadónak köszönhetően napjainkban újra kaphatók ezek a fantasztikus kiadványok, melyek háromdimenziós lapjain a Grimm-testvérek és Hans Christian Andersen történetei elevenednek meg. Ha szeretnétek egy kis ízelítőt kapni, tartsatok négy bloggerünkkel egy mesés blogturnéra, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányokat!

Vélemény:
Ha a gyerekkorom egyik legemlékezetesebb és legjobban szeretett könyvét kellene megneveznem, akkor egészen biztosan a saját három dimenziós A három kismalac könyvemet említeném, amit rongyosra olvasott nekünk annó anyukám és ami bár rettentő megviselt állapotban ugyan, de még mindig ott lapul az öcsém könyvespolcán. A nosztalgikus élmények hatalmas lelkesedést biztosítottak, amikor lehetőséget kaptunk a Móra kiadótól a 3D-s térbeli mesekönyveikkel való turnézásra. Érdekesség viszont, hogy mikor kézhez kaptuk ezeket a csodás kötetek, rá kellett jöjjek, hogy nekem egy másik szerző feldolgozása van meg, amelyet azonban azóta sem sikerült fellelnem a világhalón…

A lelkesedés persze nem csak tőlem ered. A család legkisebbje szintén nagy rajongója ezeknek a térbeli meséknek, így tudtam, hogy nem igazán lőhetek majd mellé velük… Az öröm pedig végül akkora lett, amire újfent nem számítottam. Azonnal végig is kellett olvasnunk az összes könyvet, megmozgatni az összes elemet és aztán újrakezdeni mindegyik kötetet.

A Móra kiadó gondozásában megjelent Vojtěch Kubašta-kötetek a Grimm-testvérek és Hans Christian Andersen meséit dolgozzák fel, így csupa olyan történetet olvashatunk, amelyek gyerekkorunk meghatározói és amelyek legkülönfélébb változataival találkozhattunk már olvasásaink során. Éppen ezért közös jellemzőként mondanám el Kubašta feldolgozásairól, hogy tartogatnak meglepetéseket azoknak, akik egy-egy adott befejezéssel szokhatták meg a már ismert meséket.

Számunkra az egyik újdonságot éppen megváltozott befejezéssel operáló A rendíthetetlen ólomkatona jelentette. Én magam nem igazán szeretem Hans Christian Andersen sötét-borús meséit, ezért hamar abbahagytam a vele való ismerkedést. Az említett meséről így csak halvány emlékképeim voltak, míg a gyerkőcnek pedig abszolút ismeretlen volt.

A történet szerint főszereplőnk az ólomkatona olyan mint a társai, de mégis más. Míg a többi bajtársa hadba “jár”, addig ő egy táncoló balerinára vigyáz. A szerelmes katona viszont nem valami szerencsés, kalandos utazásra kényszerül a csatornán át, patkányok közt, egy hal gyomrába végezve… A mesénk viszont ezúttal igazi happy enddel végződik… Az egyik legbájosabb történetté válik ezzel, igazi szerelmi történetté, amelynek azt hiszem legjobban állt a 3D-hatás. Sok olyan mozzanata volt, olyan izgalmas pillanata, amelynél nagyon jól érvényesült a mozgathatóság.

A másik mesénket senkinek nem kell bemutatni. A Piroska és a farkas egy kislányról szól, aki a nagymamájához indul, hogy ajándékot vigyen a neki, ám a gonosz farkas előbb odaér, s felfalja a nagymamát, hogy aztán Piroskát is hasonló sorsa juttassa. A cseppet sem gyerekbarát történet itt sem válik ugyan vidámabbá, de Kubašta kedves illusztrációja itt is oldja az amúgy nem mindig könnyed hangulatot.

Nyilvánvalón a legnagyobb sikere ezeknek a könyveknek pontosan a három dimenziós megoldásukban rejlik. A gyerek az összes mozgatható részt egyből felfedezte magának és lényegében lehetetlenné téve az olvasást, alig akarta abbahagyni a mozgatásukat. Bár nyilvánvaló, hogy a 3-4-5-6 évesek a célkorosztály, mégis erős idegeket kívánok mindenkinek, aki esti meseként szeretné felolvasni nekik és egyben is szeretné a végére tudni a könyveket… 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted
INNEN (A rendíthetetlen ólomkatona)
vagy
INNEN (Piroska és a farkas)!


Eredeti cím: Statečný cínový vojáček
Nyelv: magyar
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta
ISBN: 9789634867111
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 12
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
Volt egyszer egy ólomkatona, épp olyan, mint a társai, egy kicsit mégis más. Ennek a katonának csak fél lába volt, ám bátorságban nem maradt el senki mögött. Róla szól a nagy mesemondó, Hans Christian Andersen története, amelyet a neves cseh illusztrátor, Vojtěch Kubašta különleges alkotása kelt életre, akinek művein generációk nőttek fel.

***

Eredeti cím: Červená karkulka
Nyelv:
magyar
Illusztrálta: Vojtěch Kubašta
ISBN: 9789634155935
Magyar megjelenés: 2017.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 8016
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
Piroska történetét mindenki ismeri. A kislány elindul az erdőben, hogy ajándékot vigyen a nagymamájának. A gonosz farkas azonban gyorsabb nála, és nemcsak a nagymamát falja fel, hanem gyanútlan unokáját is. Még szerencse, hogy épp arra jár a vadász, és meghallja a farkas hangos hortyogását…
A legismertebb Grimm-mesék a világhírű cseh grafikus, Vojtěch Kubašta különleges hangulatú háromdimenziós mesekönyveiben születtek újjá közel hatvan éve, és azóta több nemzedék kedvencévé váltak.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban a Vojtěch Kubašta által feldolgozott híres mesék szereplőit keressük! Minden állomáson találtok kiemelt betűket, melyeket a helyes sorrendbe téve egy-egy mesehős nevét kapjátok, ezeket kell beírni a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
06.02. Könyv és más
06.04. Csak olvass!
06.06. Nem félünk a könyvektől!
06.08. Veronika’s Reader Feeder
06.10. Nem félünk a könyvektől!
06.12. Könyv és más

 

Szólj hozzá!

2 Comments

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük