Gondolkodtatok már azon, mi lenne akkor, ha a világ két legátlagosabb és kevésbé szeretett állata hirtelen különleges képességekre tenne szert? Nyilván a szuperhősök közé állnának! Dóka Péter Szupermalac és Űrpatkány című sorozata a Móra kiadó gondozásában idén az utolsó kötetével búcsúzik az olvasótól, ennek apropóján pedig bloggereink bemutatják nektek is a trilógia köteteit, hogy végül három szerencsés a turné végén egy-egy példányt nyerhessen a legújabb részből, az Időviharból! Tartsatok most is velünk!

Vélemény:
Ha az igazat és csakis a színtiszta igazat kellene mondanom, akkor bizony be kellene, hogy valljam, a Szupermalac és Űrpatkány sorozatot elsősorban kivételesen a saját szórakozásomra szerettem volna elolvasni és hát ha úgy alakult volna, akkor természetesen a gyerkőcnek is megmutattam volna a könyveket… A kötetek beleolvasója ugyanis – a zseniális rajzokkal – engem egyből levett a lábamról, de látva aztán a teljes hosszukat, már nem voltam benne biztos, hogy a gyereknek megfelelő olvasmány lesz. A végeredmény az lett, hogy szerintem neki még sokkal jobban is tetszett a sorozat, mint nekem és egyáltalán, mint vártam volna.

Az első rész, a Hősök leszünk! egy tanyán veszi kezdetét, ahol megismerjük Csocsó malacot és Pati patkányt, vagyis leendő hőseinket. A két legkevésbé szuperhős-alkatú állat pontosan azt a sorsot éli, amit elképzelnénk. Csocsó malac magányos, barátok nélkül és a gúnyolódások középpontjában, míg Pati patkány (patkány lévén) szintén a kívülállók táborát erősíti. Természetesen nem sokáig, hiszen furcsa véletlenek és balesetek folytán a különleges képességekre tesznek szert, majd űrhajóra pattantva elindulnak a szuperhőssé válás útján… A kötet fele, sőt majdnem egésze a kirekesztés és kiközösítés különböző szintjei között lavírozik, de főszereplőinknek minden probléma ellenére is végig törhetetlen az optimizmusuk. A kalandok egymást követik, humorosan tálalva és ami igazán szokatlan egy gyerekkönyvtől, hogy bizony egy elég izgalmas függővéggel ér véget

A második rész, A három űrbetyár tehát ott veszi fel a fonalat, ahol az előző kötet abbahagyta. Szupermalac és Űrpatkány még mindig azért küzd, hogy igazi szuperhőssé válhasson, ebben újfent segítségére van az előző részből megismert kandúr, Fáraó és a párja, Kleo. A kötet ezúttal szintté őrült trippé válik és ezúttal sorjáznak a különböző utalások a hazai és külföldi (pop)kultúrára. Ezek nyilván a felnőtteknek többet mondanak, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nálunk a gyerek nem élvezte, mert de… nagyon… Hiába nincs fogalma a Star Wars-ról, már-már szállóigévé vált nála az “Én vagyok az apád!” fejezetcím, a Kisgömböcnek pedig, illetve e Magyar Atom erőspaprikának pedig elsöprő sikere volt.

A harmadik rész, az Idővihar végre elhozza az események várva várt alakulását, persze ehhez a legkülönfélébb utakon jutnak el a hőseink. Szupermalac és Űrpatkány úgy dönt, inkább polgári állást vállalnak és Fáraóékkal együtt megnyitják a fagyizójukat. Ám a mélyűr leggonoszabb lényei egyszerre támadásba lendülnek, miközben a hivatalos engedéllyel rendelkező szuperhősök mind egy szálig erejüket vesztették. Csocsón és Patin áll hát a galaxis szeme… Vajon ezúttal sikerül megmenteniük a világot és végre valódi hősökké válhatnak?

A könyveket általában felváltva olvastuk a gyereknek, így a saját érzéseimen túl is kaptam első kézből tapasztalatot a sorozat egyes részeiről. Anélkül, hogy bárminemű következtetés levonnék, egy dolog biztos… A párom is legalább annyira élvezte Csocsó malac és Pati patkány kalandjait, mint a gyerek. Hogy az ő szavaival éljek: izgalmas a sztori, amiből jó animációs mesefilmet is lehetne készíteni és szórakoztató annyira, hogy több hasonló mesekönyv kellene a könyves piacra. A legtöbb észrevételével nem is tudok nem egyetérteni, inkább csak a nüansznyi ízlésbeli különbség tehet arról, hogy nálam végül nem talált be száz százalékig a történet.

A legfontosabbnak viszont a gyerek reakcióját gondolom, így most erről ejtenék pár szót. A 6 éves az afölötti korosztályt célozza a könyv, így azt gondolnánk, alapvetően nem lehet nagy mellélövés egy öt és fél évessel, viszont ismerve őt és az eddig olvasott meséinket, egy kicsit tartottam a kötetek hosszától, illetve hogy ezúttal összefüggő történetet olvasunk majd. Volt már példa arra, hogy hosszabb cselekményű könyvekkel próbálkoztunk, kevesebb illusztrációval, de hamar megunta mindet és szinte képtelen volt rájuk figyelni. A Szupermalac és Űrpatkány viszont úgy tűnik, megtörte azt a bizonyos jeget, ugyanis nem hogy nem lehetett abbahagyni már egy adott fejezet után sem az olvasást, de másnap szabályosan követelte, hogy végre folytassuk, illetve a kötetek végén, hogy jöjjön azonnal a következő rész. Napokon keresztül járt a könyvvel a kezében, újra és újra elolvastatta a szereplők neveit, noha már kívülről tudta és persze boldog-boldogtalannak mutogatta őket. Hát mi a siker, ha nem ez? 🙂

Ebben a sikerben a történet mellett persze hatalmas szerepe van Máli Csaba illusztrációinak is. A lendületes, élettel teli rajzok nagy összhangban vannak a cselekménnyel, imádtam bogarászni őket, pontosan úgy, ahogy a gyerek is. Jól megválasztott pillanatok lettek megörökítve, amik teljes mértékig összhangban vannak a történettel és én külön imádtam a színek összeválogatását, vagyis a pirossal ötvözött szürkeárnyalatos ábrázolásmódot is. (Izgalmas amúgy a mozgóképes, valóban színes verziót is megnézni, teljesen más hangulatot áraszt így magából a történet. Lejjebb beágyazva itt is megtekinthetitek.)

Összességében noha elsőre fiús olvasmánynak tűnhet Dóka Péter mesekönyv-sorozata, nálunk abszolút telitalálat lett. Izgalmas, gyakran tanulságos is, ami szuper alapot biztosít a gyerekkel való kommunikációhoz. Tipikus példája annak, amikor a könyv a felnőttnek és gyereknek is egyaránt szórakozás! Ne hagyjátok ki, ti sem!

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted
INNEN (1. rész)
vagy
INNEN (2. rész)
vagy
INNEN (3. rész)!


1. rész: Hősök leszünk!

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Máli Csaba
ISBN: 9789634860549
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 112
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:

Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él… Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát! Megmentheti egy malac és egy patkány a világot?

Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve?
És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?
A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával is. De csak akkor győzhetnek, ha Szupermalac meg tudja állítani az időt…
Szupermalac és Űrpatkány a tévében is felbukkan! Az animációs sorozat rajzait és a kötet illusztrációit Máli Csaba készítette.

***

2. rész: A három űrbetyár

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Máli Csaba
ISBN: 9789634860556
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 112
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:
A sorozat második kötetéből kiderül, kicsoda Űrpatkány fia, Szupermalac megküzd Kisgömböccel, a mohó fekete lyukkal, Rosszkutya pedig újra ármánykodik. De honnan csöppen a történetbe Unikornélia, a szivárványt tüsszentő egyszarvú? És mit akar a három űrbetyár? Miért rabolnak ki egy hűtőt? Vajon börtön várja őket, vagy siker és csillogás?

***

3. rész: Idővihar

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Máli Csaba
ISBN: 9789634862727
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 112
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:

Búcsúzik olvasóitól Szupermalac és Űrpatkány, a két szeretnivaló szuperhős, akiket nemcsak könyvekből, hanem a népszerű magyar animációs sorozatból is ismerhetünk. A trilógia utolsó kötetében hőseink úgy döntenek, hogy a világ megmentése helyett inkább fagylaltot árulnak, és megalapítják a Fáraó Űrfagyi elnevezésű vállalkozást. Szupermalac gyorsaságának és Űrpatkány kiváló receptjeinek hála hamarosan az egész galaxis az ő fagyijukat nyalogatja – ám egy balul sikerült új recept miatt vissza kell térnie a szuperhősködéshez. Két kegyetlen szörnnyel kell szembeszállniuk, a Fekete Hóemberrel és a Morcos Pingvinnel, és könnyen lehet, hogy ezúttal még a szupererejüket sem használhatják. A kalandos sorozat izgalmas, humoros és megható lezárása – akárcsak az előző kötetek – Máli Csaba rajzaival jelenik meg.

Nyereményjáték

Akár hiszitek, akár nem, szuperhős állatok nem csak nálunk vannak! Ezúttal mindegyik állomáson egy szuperképeségekkel (is) rendelkező állat képét találjátok, akinek a nevét be kell írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
07.01. Nem félünk a könyvektől!
07.03. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05. Sorok Között

 

Szólj hozzá!

1 Comment

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük