A sötéttől bizony elég sokan félnek. De vajon gondoltak már valaha arra, hogy esetleg a sötét is félhet tőlük? És arra, hogy mit csinál a sötét, amikor mi éppen nem látjuk? Peter Vegas Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! című, kedves és szellemes gyerekkönyve nagyszerű választás, ha szeretnénk eloszlatni gyermekünk sötétséggel szembeni félelmét, egyszersmind egy bájos és rövid esti mesét olvasni. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!

Vélemény:
Már a megjelenést beharangozó hírek idején tudtam, hogy Peter Vegas könyvét mindenképp be kell majd szereznem otthonra, mert az egyik legaktuálisabb problémánkat igyekszik majd feldolgozni. Az egyik leginkább jelenlévő probléma a sötétségtől való félelem, gyakran nem csak a gyerkőcök, de sokszor a felnőttek esetében is. (Mert hát valljuk be, ki szeret a sötétben, a bizonytalanságban tapógatózni akár csak felnőtt fejjel is?) Nálunk mindennapos probléma tehát a sötét szobába való belépés vagy csak kimenni a mosdóba esténként.

Persze nagy volt a meglepődés részemről, mert amikor először olvastuk a könyvet a legkisebbel, addigra ő már kívülről fújta az egészet. (Innen is köszönet a Pagonynak a Youtube-ra feltöltött mesékért, mert állandó altatói lettek a gyereknek… :)) Szóval félig-meddig jelentett csak újdonságot neki, de ez nem jelenti azt, hogy az élmény bármiben is kevesebb lett volna.

A kötet rettenetesen rövid és velős, szuper és élő illusztrációkkal kiegészítve. A sötétet, mint élő és érző lényt jeleníti meg a szerző, hogy így könnyebben azonosulhassanak vele a gyerkőcök. Elmondja, hol lakik, mit szeret csinálni, mi a kedvenc étele vagy épp mitől fél. A megszemélyesített sötét így egykettőre belopja magát az ember szívében és sokkal könnyebb elhinni, hogy nem bánthat minket az égvilágon semmi.

Természetesen kedvenc részünk is lett, mégpedig az, amikor a sötét egyszer elment vitorlázni, de nem látta hogy merre van a tenger. Nagyon mókás volt Benjamin Chaud illusztrációjával kiegészülve ez a jelenet. Chaud rajzai egyébként is nagyon jól kiegészítik a rövid történetet és valóban hozzáadnak a meséhez. Neki köszönhetően válik csak igazi karakterré, egy kedves kis gyámoltalan lénnyé a sötét.

Összességében abszolút mindenkinek ajánlom, akinél probléma van a sötétségtől való félelemmel. Kedves, idézgetni való kis szösszenet a legkisebbeknek, ami jó alap lehet ahhoz, hogy megbarátkoztassuk a gyerekeket a gondolattal, hogy nincs mitől félniük akkor sem, ha a nappali fény kihuny és az árnyékok előmerészkednek éjszakára.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Scared of the Dark? It’s Really Scared of You
Nyelv: magyar
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Benjamin Chaud
ISBN: 9789634108047
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 32
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

Mindenki fél valamitől. Van, aki a pókoktól vagy a mennydörgéstől, lehet, hogy te pedig éppen a sötéttől. De vajon a sötét nem fél tőled? Dehogynem! Ismerkedjetek meg a sötéttel, aki a könyv végére már nem is tűnik olyan félelmetesnek. Sőt! Valójában egész aranyos. Vigyázzatok, nehogy megijesszétek!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban a különböző félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson megtaláljátok egy-egy félelem, fóbia latin nevét, a ti dolgotok pedig, hogy leírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére, hogy mitől fél az az ember, aki ebben szenved.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A fóbia:

Alektorofóbia

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
08.06 – Könyv és más
08.08 – Nem félünk a könyvektől
08.10 – Hagyjatok! Olvasok!

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük