Octavia E. Butler 1993-ban írt, mára klasszikussá vált disztópiája az Agave kiadó által megjelentetett magyar Butler-életmű következő darabja. Aktualitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy 27 évvel a megjelenését követően a bestseller listák élére került. Ezúttal hét blogger véleményét olvashatjátok a könyvről és ha velünk tartotok, ismét megnyerhetitek a könyv egy példányát!

A változásnak senki nem vethet gátat, de akarva-akaratlan mind formáljuk a változást.

Vélemény:
Noha már a megjelenése óta várakozik a polcomon Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiája, mind ezidáig nem jutottam el a kötetek olvasásáig, s éppen ezért szerettem volna most eme súlyos hiányosságomat pótolni az írónő legújabb könyvével, A magvető példázatával. Nem egy mai darabról van, hiszen eredetileg 1993-ban jelent meg, ám aktualitásából egy jottányit sem vesztett. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor ennél aktuálisabb nem is lehetne Butler disztópiája.

A szerző ugyanis korát jelentősen meghaladva éppen azt a klímakatasztrófát teszi meg könyvének központi problémájává, ami jelenleg is fenyegeti világunkat. Az ijesztő jövőkép már itt kopogtat az ajtónkon és könnyen fordulhat át a jelenünk egy olyan jövőbe, amit Butler felvázolt. A történet ugyanis 2024-ben játszódik, egy olyan alternatív jövőben, ahol megváltozott az éghajlat, megemelkedett a tengerszint és perzselő forróság sújtja az egész világot. A vízhiánnyal küzdő civilizáció kezd széthullani, látszatkormányzás zajlik, miközben a gazdagok lényegében rabszolgaként tartják alkalmazottaikat, a szegényebbek pedig kisebb, fallal körülvett közösségekben próbálnak túlélni. A zárt közösségek határain túl pedig csak a túlélés a cél: az utakon mindennaposak a gyilkosságok, az erőszak és pusztítás.

A történet elején az egyik zárt közösség életébe csöppenünk bele, ahol megismerjük főszereplőnket, Lauren Onamina-t a helyi lelkész lányát. Az ő naplóbejegyzései és jegyzeti nyomán ismerszik meg nem csak a külvilág és a közösség élete, hanem a benne, a lányban lakozó félelmek sokasága és egy új hit alapjai is, amely talán megváltoztathatja az egész világot…

Butler részletekbe menően vázolja fel a megváltozott körülmények között túlélni próbáló emberek életét. A kötet közel első harmada szól Onamina mikrokörnyezetének bemutatásáról, arról hogy a vallás és az emberi kapcsolatok hogyan alakultak a pusztító körülmények között. Érdekes látni azt a kényelemhez való ragaszkodást, amit mi is hatványozottan magunkénak tudhatunk… Mert hát mi kell ahhoz, hogy az ember kimozduljon a komfortzónájából, mikor mond le a viszonylagos kényelmére és változtat a berögzült szokásain? Butler regényében már bőven elérkezett az a pont, amikor cselekedni kellene és mégis mindenki ugyanúgy próbálja élni az életét, ahogy mindig is tette.

Lauren tudja, zsigereiben érzi, hogy eljön a pont, amikor a falak már nem fognak védelmet nyújtani, ezért vésztartalékot készít, képzi magát, lőni tanul és gondolkodik… Lauren ugyanis egy új hit alapjait igyekszik lefektetni, amit aztán majd a világ elé tárhat. Érdekes, központi magja ez a cselekménynek, mert a tinédzser lány egy már mindent megélt bölcs öregember tudásával és belső meggyőződésével hisz egy olyan Istenben, ami egyenlő a változással. Hiszi, hogy az emberiség és a Föld számára van még jövő és úgy gondolja, hogy a mindenki által ismert Isten nem olyan, amilyet eddig elképzeltek. És természetesen eljön a pont, amikor Laurennek és mindenkinek, aki képes rá, menekülnie kell…

A magvető példázata a maga lassú történetvezetésével, a kidolgozottságával és a gondolatiságával a kedvencek közé emelte Butlert. A néha gyomorforgatóan naturalista részletek és borzalmak túl valóságok és életszerűek voltak… És sajnos teljességgel hihetőek is, látva jelenleg is az emberiségen eluralkodó mérhetetlen frusztrációt és gyakran állatiasságot. Ijesztő képe ez a lehetséges jövőnek, nem is figyelmeztetés, hanem sokkal inkább egy rémisztő prófécia…

A kötet amúgy a Földmag-duológia első része, így a folytatás még alaposan csavarhat egyet az eddigi események során. Kíváncsian várom!

Kedvenc idézetek:

Amit megérintetek,
azt megváltoztatjátok.
Amit megváltoztattok,
az megváltoztat titeket.
Nincs más igazság,
csak a változás.
Isten: a változás.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím:Parable of the Sower
Nyelv: magyar
Fordította: Huszár András
ISBN: 9789634199113
Eredeti megjelenés: 1993.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 350
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:
A modern klasszikussá vált disztópia, ami 27 évvel a megjelenése után lett New York Times Bestseller!

2024-et írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében.

Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd – egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben.

Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti.

Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. A magvető példázata számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon – hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett.

Nyereményjáték

Nyereményjátékunk során sorra vesszük az A disztópikus jövőkép egy olyan világot vetít elénk, ahol elengedhetetlenül szükséges a növények ismerete. Így a történet és cím nyomán ezúttal különböző magokat kell képről felismernetek, aminek a nevét be kell írnotok a Rafflecopter megfelelő helyére. (Nem szükséges a tudományos neve, elég az a hétköznapi név, amelyen mindannyiunk ismeri a növényt.)

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
10.30 – Nem félünk a könyvektől
11.01 – Sorok Között Könyves Blog
11.02 – Booktastic Boglinc
11.05 – Könyv és más
11.07 – A Szofisztikált Macska
11.09 – Ambivalentina
11.11 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük