A lány a vonaton bestseller szerzőjétől, Paula Hawkinstól újabb regényt olvashatunk a 21. Század Kiadónak köszönhetően. Ezúttal négy bloggerünk követi végig a nyomozást, hogy aztán megírja nektek a történetről a véleményét. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

– Amikor megszületnek – mondta, kezét a kilincsen nyugtatva –, a kezében tartja őket az ember, és káprázatos, aranyszínű jövőt képzel el. Nem pénzt, vagy sikert, vagy hírnevet, vagy bármi ilyesmit, hanem boldogságot. Hatalmas boldogságot! Felégetné az ember a világot, hogy boldognak lássa őket.

Vélemény:
Elképesztő, hogy hat éve már, hogy Paula Hawkins berobbant a köztudatba A lány a vonaton című könyvével… Még élénken él az emlékeim között a történet, ami akkor és ott engem azonnal berántott, csavaros volt és izgalmas, mély karakterdrámával a középpontjában. Már akkor tudtam, hogy Hawkins következő írásait is olvasni szeretném, s bár A víz mélyén kimaradt eddig, az idén megjelenő új regényével, a Lassan izzó tűzzel már mindenképp szerettem volna újra egy próbát tenni.

Nem indult az (újra)ismerkedésünk zökkenőmentesen, mert jó néhány oldal kellett a történetbe való belerázkódáshoz. A cselekmény ugyanis azonnal beindul, az összes későbbi szereplőnk bemutatásra kerül, a történetet pedig egy másik regény fejezetei szakítják meg már az első oldalaktól kezdve. Egészen addig, amíg ki nem derülnek ennek az okai, értetlenséggel fogadtam a thrillert a thrillerben és kénytelen voltam többször is visszalapozni, hogy egyértelműsítsem magamban az olvasottakat. Miután azonban helyére kerültek a dolgok, olyan érzésem volt, mintha hazaérkeztem volna… Gyakran vállalom túl magam az élet minden területén, így a blogolásban is, ezért sokszor a szórakozás helyét átveszi a kötelesség, de ezúttal egyáltalán nem volt ilyen érzésem… Az egyik első és maradandó benyomásom a Lassan izzó tűzzel kapcsolatban, hogy végre egy könyv, amit a történet kedvéért, valóban szórakozásból olvasok.

Nálam rosszabb krimi-olvasót (vagy ideálisabbat?) amúgy elképzelni sem lehet… Rettentő béna vagyok abban, hogy rájöjjek, ki is valójában a gyilkos és csak az olvasmányaim elenyésző részében jövök rá idő előtt a tettes kilétére (de akkor már igencsak borzasztónak kell lennie az adott könyvnek…). Jelen esetben is ez a helyzet állt fenn, hiszen hiába operál Hawkins minimális szereplő-mennyiséggel, egészen az utolsó oldalakig képes volt bizonytalanságban tartani az elkövető kilétét illetően. Ez azért is érdekes, mert valóban egy szinte izolált kis világot alkotnak a könyv szereplői, az öt (vagyis inkább négy…) gyanúsított és a két nyomozó. Mindenki ismer mindenkit, illetve mindenki kapcsolódik valakihez, valakihez, akinek ugyanúgy megvolt indoka eltenni az áldozatot láb alól, mint a másiknak.

A cselekmény ugyanis (természetesen…) egy brutális gyilkossággal kezdődik: Miriam, a különc vénlány vérbe fagyva, holtan találja szomszédját, a fiatal Danielt… A gyanú csakhamar a közismerten problémás és különc Laurára terelődik, akit utoljára látnak elsétálni a férfi lakóhajójától, de aki váltig bizonygatja ártatlanságát. Laura és Miriam mellett megismerjük még az áldozat nagynénjét, Carlát és férjét, a híres regényírót, Theo-t. A lehetséges gyanúsítottak tehát adottak, már csak az a kérdés, hogy ki volt a tettes és mi volt az indok?

A váltott szemszögekből építkező cselekmény mindamellett, hogy garantálja a filmszerű élményt, lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük a szereplőink személyiségét, múltját és gondolatait. Ezekből építkezik Hawkins, visszatekintésekből és gondolatokból, ami egy új és inkább másfajta szintre emeli a történetet. A pszichothriller és krimi elemeket ötvöző cselekmény egy lélektani drámává lép elő, ahol megismerjük a szereplők személyes tragédiáit, amelyek mindegyike tökéletes alapul szolgálhatna az elkövetett gyilkosságnak. Éppen ez a belevitt mélység az, ami miatt a pörgősség helyét átveszi egy lassabb tempó, amit sokak nehezményezhetnek a könyvre aggatott “thriller”-címke után.

Ami számomra kissé szokatlan volt és nem feltétlen voltam vele elégedett az a kötet befejezése. Különös módon az utolsó oldalakon kétfelé ágazik a történet, a végig középpontba lévő gyilkossági szál ugyanis elágazik egy másik mellékszereplő személyes tragédiájába, ami kissé váratlan volt és idegennek érződött az alapvetően jól kidolgozott fő irányvonal mellett. Az összecsapottság érzése mellett, emiatt egy kicsit súlytalanná vált Danielnek, illetve magának a gyilkosnak a tragédiája és elmaradt a várt megrendítő hatás.

Összességében azonban nem bántam meg az olvasást, mert a koncepció és hangulat azonnal megfogott és le sem bírtam tenni, amíg a végére nem értem. Mindig üdvözlöm ugyanis az érdekes karakterek és izgalmas nyomozások kettősét, amikből itt sem volt hiány. Kíváncsi vagyok, hogy legközelebb mivel rukkol majd elő az írónő.

Kedvenc idézetek:

Apróságok zökkentik ki az ember életét a kerékvágásból.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: A Slow Fire Burning
Nyelv: magyar
Fordította: Tomori Gábor
ISBN: 9789635681112
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 304
Kiadta: XXI. Század

Fülszöveg:

„Mi ütött beléd?”

Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes.

Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen.

Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen?

Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.

„Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.”

Nyereményjáték

Ezúttal egyszerű feladatotok lesz. Minden állomáson felteszünk egy kérdést, ami kapcsolódik a krimikhez, nektek pedig egyszerűen be kell írnotok a válaszotokat a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kérdés:

Ha játszhatnál egy krimifilmben, mi lennél szívesebben: gyilkos, nyomozó vagy áldozat?

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
10.14 – Spirit Bliss Sárga könyves út
10.15 – A Szofisztikált Macska
10.17 – Nem félünk a könyvektől
10.19 – Könyv és más

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük