J. K. Rowling legújabb könyve egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. A karácsonyi malac elrabolta bloggereink szívét is, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindannyian szívünkbe zártuk Jack és a plülssmalacának a történetét. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.

Vélemény:
Mindig gyermeki izgalommal várom J. K. Rowling könyveit, legyen szó gyerekeknek szóló történetről vagy felnőtteknek írt krimiről. Persze el kell ismernem, hogy nem mindig találjuk meg egymást ezekkel a regényekkel, de a pozitív olvasási élményem mindig túlsúlyba kerül a negatívval szemben. Azóta vártam lelkesen A karácsonyi malacot, amióta először hallottam róla és végül tökéletesen megalapozta a már a sarokban bujkáló karácsonyi hangulatomat.

A főszereplőnk ezúttal a hétéves Jack, aki mindennél jobban szereti Püsmacot, a plüssmalacát. Számos kalandot megértek már az életük során, ezért is fájt igazán, amikor szenteste napján mostohatestvére, Holly kidobta Püsmacot az autóból. Jack kap ugyan kárpótlásul egy új plüsst, de a karácsonyi malac nem pótolhatja Püsmacot és az átélt élményék sokaságát. Szenteste azonban a csodák ideje, így nem is olyan meglepő, hogy az élettelen tárgyak egyszeriben csak életre kelnek és felvillantják Jack előtt a remény szikráját. Ilyenkor ugyanis megnyílik az út az Elveszettek Birodalmába, ahová a világ elveszett tárgyai kerülnek. A karácsonyi malaccal karöltve elindul hát Jack az ismeretlenbe, hogy megkeresse Püsmacot, mielőtt az a rémisztő Veszejtő a karmai közé kaparintja…

Jack egy kedves, átlagos kisfiú, akit egy kedves és segítőkész fiatal lány a szárnyai alá vesz. Aztán Jack élete darabjaira hullik, amikor a szülei elválnak és anyukájával új városba költözik. Jack azonban igyekszik jól viselni a dolgokat, amiért nagyon megszerettem. Nem lett volna szükség erre a tartásra, de egy erős, igazi kis “túlélőt” ismerhetünk meg a személyében. Noha tetszett ez a realista felütés, magam sem tudom miért, de nehezen rázódtam bele a történetbe. Mosolyogva, együttérzéssel telve olvastam az első oldalakat, de mégsem szippantott be igazán. Nem tudom, hogy miből fakadt a történetnek ez a fajta távolságtartása, de valahogy olyan érzésem volt, hogy feltartott kézzel próbálnak minket távol tartani a cselekmény beindulásától.  Aztán a Toy Story-t megidézve Jack játékai életre kelnek és megkezdik kalandos utazásukat az Elveszettek Birodalmába. Itt még én is elveszve botorkáltam egy kicsit, de aztán megkezdődött az igazi, rowlingi varázslat.

És éppen emiatt imádom annyira Rowlingot! Mindig elképeszt az az alaposság, amivel a könyveit írja, hiszen olyan kreatív és egyedi színezetet képes adni már elmesélt történeteknek is, amire nem sokan képesek. Gondosan kidolgozott részletekkel elevenedik meg az a világ, ahová az elveszett tárgyaink kerülnek. Azok, amiket csak rövid időre felejtünk el (például a lakáskulcsaink), az értékes és kevésbé értékes tulajdonaink, a jó vagy rossz tulajdonságaink (mint a boldogság vagy a hatalomvágy) vagy épp bizonyos (általában rossz) szokásaink. Ennek a világnak megvannak a maga szabályai, a maga lakói és urai, amik számos meglepetést tartogatnak az odautazóknak.

Mondanom sem kell, hogy ahogy Rowlingtól már megszokhattuk, nem csupa móka és kacagás Jackék utazása. Segítségükre siet ugyan megannyi kedves elveszett tárgy és játék, ám vannak olyanok is, akik hátsó szándékkal igyekeznek az útjukat állni. Bejárnak városokat és pusztákat, míg végül célba érnek, ám a viszontlátás keserédes. Őszinte leszek, Rowling ezúttal azt is elérte, hogy percekig zokogjak a várva várt viszontlátás után…

Amiben egészen biztos vagyok, hogy Rowling mellett még két másik embernek is jár a dicséret. Egyrészt Tóth Tamás Boldizsárnak, aki nélkül nem is lennének igaziak Rowling gyerekkönyveinek magyar fordításai, valamint Jim Fieldnek, a kötet illusztrátorának… A rajzok ugyanis annyira aranyosak és találóak, néhol pedig gyönyörűek voltak, hogy egyenesen sajnálom, amiért nem színesben ékesítik a lapokat. Szívesen vennék egy elejétől a végéig illusztrált verziót is, vagy képregényt, vagy mesefilmet… Bármit!

Bár kicsit idősebb 7-8 éves korosztálynak (vagy felnőtteknek! naná!) ajánlanám, de mindenképp szerezzétek be ti is ezt a gyönyörűen illusztrált, bájos, kalandos és néhol sírós, de igazi karácsonyi történetet! Mert képzeljétek csak el… milyen csodásan fog mutatni majd a karácsonyfa alatt! <3

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Christmas Pig
Nyelv: magyar
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrálta: Jim Field
ISBN: 9789633248812
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 328
Kiadta: Animus

Fülszöveg:
A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Nyereményjáték

Mindannyian vesztettük már el kedvenc játékainkat, vagy tárgyainkat, így teljes mértékben  tudunk Jackkel azonosulni. Ebben a játékban minden bejegyzésben találtok egy karácsonyi malacos képet elrejtve. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt találjátok meg a képet elrejtve.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
11.08 – Csak olvass!
11.10 – Nem félünk a könyvektől
11.12 – Könyv és más (értékelés)
11.14 – Utószó
11.16 – Könyv és más (extra)
11.18 – Dreamworld
11.20 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük