Miranda Cowley Heller, aki az HBO igazgatóhelyettese volt, első regényével jelentkezik a hazai olvasóközönség előtt. A Kult Könyvek sorozatban megjelent Papírpalota érzékeny, lírai történet egy asszony vívódásáról, akinek élete eddigi legnehezebb döntését kell meghoznia. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a XXI. Század Kiadó által felajánlott példányt!

Nem bánhatom, amit nem tettem meg. Csak azt, amit megtettem. Szeretem, magamat meg utálom; szeretem magamat, őt meg utálom. Itt a pont egy hosszú történet végén.

Vélemény:
“Az élet legfontosabb mondatait fekve mondják” – fogalmazta meg egyszer Simon Márton, hogy aztán az egyik kedvenc idézetemmé váljon… Persze mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné, de mindennél jobban magaménak érzem, hiszen mindig így beszéljük meg az élet nagy dolgait. Ezeknek a nagy beszélgetéseknek az egyik visszatérő témája a párkapcsolatok bonyolultsága, a hűség kérdése, hogy meddig tart ki valaki a másik mellett és mikor mondhatja azt, hogy vége, nem éri meg a további próbálkozást? Mivel felületes fülszöveg-olvasó vagyok, így a Papírpalota esetében is csak az ragadt meg bennem, hogy egy idősebb pár válságba jutott kapcsolata lesz a középpontba. Egyből igent mondtam rá azzal a céllal, hogy jó kibeszélnivalót fog jelenteni majd ez a könyv is…

Természetesen persze a felületességem miatt egy szinte teljesen más könyvet kaptam, mint amit vártam, mert a Papírpalota esetében ennél sokkal, de sokkal többről van szó. Egyből a konfliktus közepébe csöppenünk, amikor az ötvenéves Elle, a férjezett, háromgyerekes anyuka és a gyerekkori legjobb barátja, Jones, életükben először lefekszenek egymással, kisurranva a házastársaik mellől a családi nyaralóból, a Papírpalotából. A probléma adott, a döntés meghozatala viszont már kevésbé… Nem egy egyszerű szerelmi háromszögről van szó, bár nem kétlem, hogy a döntés ott sem könnyű, de Elle és Jones helyzetét a gyerekkori tragédiáik is árnyalják.

A cselekmény lényegében csak néhány órát (nagyjából egy napot) ölel fel, de mégis több generáció életének lehetünk tanúi. A jelen és a múlt összefonódik Elle elmesélésében, ahogy feleleveníti a múltját, miközben a jelenben próbál szembenézni a tetteivel és meghoznia azt a döntést, ami örökre megváltoztatja nem csak a saját, de a környezete életét is.

Az in medias res kezdés ellenére is lassan indul be a történet, de ez főleg annak köszönhető, hogy Elle-lel együtt próbáljuk megtalálni a helyünket ebben az új felállásban, amit a tettei következményeinek köszönhetünk. A jelen kényelmetlensége segít azon, hogy könnyebben elmerüljünk a múltban, de hamar rájövünk, hogy sok köszönet a múltban sem lesz. Elle gyerekkora közel sem volt felhőtlen és hogy még inkább megértsük őt, valamint az adott szituációt, nem csak róla, de az édesanyjáról és a nagyanyjáról is fontos dolgokat tudunk meg. A szülők és nagyszülők által hordozott és átadott sebek, a generációk tragédiái mind alakították a lányt, majd nőt, akivé Elle vált. A tragikus, sokkoló sorsok aztán arculcsapásként érik az olvasót a nem egyszer lírai hangvételű (táj)leírások közepette.

A megcsalást nem idealizálva és úgy amúgy is helytelenítve, nagyon érdekes aspektusát mutatta meg a könyv az adott problémának. Nehéz elképzelni, hogy van olyan élethelyzet, ami felmenthet ez alól bárkit is, de Elle élete nem volt sétagalopp. Egy olyan családban, ahol az érzelmek kimutatása nem volt jellemző és a kommunikáció is hagyott maga után kívánnivalót… Nos, egy ilyen családban felnőni nehéz, s mikor a legnagyobb és legsúlyosabb titkodat egyetlen embernek, a legjobb barátodnak mondhatod el, akkor az egy olyan kötődést is kialakíthat, ami sokkal erősebbé válhat a bizonytalan családi kötelékeknél.

Ez a fajta kötődés Jones iránt és Elle szerelme a férje, Peter iránt nem könnyíti meg a döntést. Felmerülnek olyan kérdések, minthogy szerethet-e valaki egyszerre két embert? Van-e értelme eldobni a boldog éveket és a családot a bizonytalanért? Megélhetjük-e azt, amit évekkel ezelőtt kellett volna megélnünk? Elle döntése megosztó lesz, de nem meglepő.

Összességében én értem a kialakult hype-ot és örömmel szálltam fel arra a bizonyos vonatra. Imádtam a lassabb történetvezetést, a néhol gyomorforgató drámát, az erkölcsi dilemmát és nem utolsó sorban a költői magasságokba emelkedő hangvételt. Még sok ilyet!

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Paper Palace
Nyelv: magyar
Fordította: Katona Ágnes
ISBN: 9789635681181
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 378
Kiadta: XXI. Század

Fülszöveg:

Ez a ház, ez a hely minden titkomat ismeri.
Elle ötvenéves, három gyermek anyja, boldog házasságban él. Július van, a Cape Codon található családi nyaralóban, a Papírpalotában ébredeznek, Elle gyerekkora óta itt tölt minden nyarat. Ez a reggel más, mint a többi: előző éjjel Elle és gyerekkori barátja, Jonas kisurrantak a hátsó ajtón át a sötétbe, és életükben először szexeltek egymással. Közben a házastársaik gyanútlanul beszélgettek odabent.
Most, a következő huszonnégy óra leforgása alatt Elle-nek muszáj lesz döntenie: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott – Jonasszel gyerekkorukban is szerelmesek voltak, és egymáséi is lettek volna, ha nem alakul minden másképp egy tragikus baleset miatt, amely örökre megváltoztatta az életüket.
A regény fokozatosan adagolja a múltbeli eseménysort, hogy átérezzük, milyen összetett a döntés, amelyet Elle-nek meg kell hoznia. A Papírpalota egyszerre gyengéd és pusztító mű, amely hitelesen ábrázolja a feszültséget, amely vágyak és méltóság között feszül, feltárva az abuzív családi kapcsolatok, kisebb gaztettek és igazi bűnök közötti összefüggéseket.

Miranda Cowley Heller az HBO igazgatóhelyettese volt, vezetésével fejlesztették többek között a Maffiózókat, a Sírhant Műveket, a Drótot, a Deadwoodot és a Hármastársakat. Ez az első regénye. Gyerekkorában minden nyarat Cape Codon töltött, most Kaliforniában él.

Nyereményjáték

Miranda Cowley Heller regénye a kiadó Kult Könyvek sorozatában jelent meg, mostani játékunkban pedig a sorozat további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a regény címét!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

Régen én sem ilyen életet képzeltem magamnak. De ilyen életem van, ez az egyetlen életem.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
11.19 – Utószó
11.21 – A Szofisztikált Macska
11.23 – Nem félünk a könyvektől
11.25 – Kelly és Lupi olvas
11.27 – Könyv és más

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük