Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi írónő A sziget című regénnyel vált ismertté hazánkban. Új kötetében, a Szent szóban egy eltűnt édesanya nyomába eredünk, de a puszta nyomozás mellett egy különleges lélektani utazásban is részünk lehet, melynek során egy nem mindennapi család történetét is megismerhetjük. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt!

Az élet egy sűrű folyam, észre sem vesszük, és körbezár bennünket, gyorsan kell mozognunk, hogy le ne ragadjunk, minden lehetőséget meg kell ragadnunk.
Mégsem bántam meg semmit, most, hogy az élet megdermedt körülöttem, és megrekedtem, mint egy ősi légy a borostyánban.

Vélemény:
A blog rendszeres követői már egészen biztosan tudják, hogy szívem (szemem?) csücske Izland, de az irodalmi életének ismeretében még bőven vannak hiányosságaim. A lírával átszőtt írásairól ismert Stefánsson után már régóta szerettem volna más izlandi szerzőket is megismerni, és mivel tavaly lemaradtam Björnsdóttir A sziget című (amúgy nagyon várt!) művéről, ezúttal mindenképp szerettem volna pótolni az írónővel kapcsolatos hiányosságaimat. És ha őszinte akarok lenni, Björnsdóttir jelen állapotomban letaszította Stefánssont a nálam elfoglalt képzeletbeli trónjáról.

A bonyodalom azzal veszi kezdetét, hogy Edda, egy fiatal és sikeres, influenszerként tevékenykedő nő váratlanul eltűnik otthonról, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség egészen addig próbálkozik, amíg ki nem derül, hogy a nő önszántából távozott, így az aggódó család a nő öccsét, Einart kéri meg, hogy utazzon Edda után, keresse meg és hozza haza a családjához…

A fülszöveg és a fenti részlet alapján akár egy lélektani krimi, illetve családregény képe derenghet fel előttünk, de ennél sokkal többről van szó. A cselekmény több szálon fut, több idősíkon keresztül bontakoztatja ki előttünk egy család nem mindennapi múltját és jelenjét. Rögtön egy olyan családmodellt vázol fel előttünk Björnsdóttir, ami még manapság is igen szokatlannak számítana. Edda édesanyja, Júlia középiskolás éveiben ismerkedik meg Örlygurral, a különc filmrendezővel, akivel az eleinte se veled, se nélküled kapcsolata viharos szenvedéllyel emelkedik a magaslatokba, majd egy nem várt terhességgel foszlik semmivé… Egészen pontosan nem a terhességgel, hanem a ténnyel, hogy a férfi nem épp a hűség mintapéldájaként teherbe ejt egy másik nőt is a sziget túlfelén. A két nő között viszont hamarosan furcsa barátság, mély és szoros kötelék alakul ki, majd a férfit lapátra téve összeköltöznek, hogy együtt, testvérekként neveljék fel gyerekeiket.

Már ez a szál is fantasztikus! Először furcsán néztem a két nő kapcsolatának alakulását, de a kettejük közötti kapcsolat olyan bajtársiasságot, olyan áldozatot és tiszteletet feltételezett a másik iránt, ami elképesztő volt és az emberiesség legszebb példáját állította elénk. A két homlokegyenest különböző személyiség ugyanúgy kiegészítette egymást, ahogy a gyermekeik is. Edda és Einar ugyanis bár féltestvérek, egy sokkal mélyebb és erősebb kötelék fejlődött ki közöttük mint az “egyszerű” testvéreknél, hiszen ez a két világ kiegészítette egymást, teljes értékű támasza volt a másiknak, a kapcsolódást jelentették a külvilág felé.

Az emberi kapcsolatok mellett könyvmoly szemmel a könyv filozófiai vonulatáról is nagyon érdekes arról olvasni . Edda világéletében imádott olvasni, a könyvekben élt, bennük talált vigaszt és emiatt nem volt képes igazán kapcsolatot teremteni a külvilággal. Alapvetően a rendszeresen olvasók esetében szerintem éppen ennek az ellenkezőjéről van szó, hogy a nehézkes kapcsolatteremtés végett menekülünk a könyvek világába, jelen kötetben pedig a könyvek jelentette akadályt szeretné legyőzni Edda. A kötet ezen része már a filozófia magasságokba való emelkedésével kezd kicsit elvonttá válni, de a különössége ellenére is gondolkodásra készteti az embert azzal kapcsolatban, hogy mi lenne, ha eltűnne világunkból az írásbeliség és visszatérne az a világ, ahol a szóbeliség dominál. Hiszen ha belegondolunk, valóban egy hasonló jövő felé szalad a világunk.

Björnsdóttir mindezekről páratlan egyszerűséggel, de rettentő olvasmányosan ír. Stefánssonnal ellentétben nem a költőiség jellemzi az írásmódot, de ez nem jelenti azt, hogy Björnsdóttir ne ragadná meg jól a karaktereinek érzelmi, gondolati és természeti világát, sőt! Az izlandi irodalomra jellemző borongós, melankolikus hangszínt még akkor is képes volt megtartani, amikor az államokba helyezte át a cselekmény egyik szálát.

Összességében azt hiszem új kedvencet avatok a szerző személyében, mert jelenleg úgy gondolom, hogy ilyennek kell lennie a modern szépirodalomnak. A filozofikus téma és a kapcsolatokban rejlő mélységek a dinamikusan folyó cselekménnyel együtt nagyszerű olvasásélménnyel gazdagítottak!

Kedvenc idézetek:

Ahhoz, hogy valaki jó ember legyen, bátorság kell, mondja. Szembe kell úszni az árral, a jóságért meg kell küzdeni.

Olvass bele vagy ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Hið heilaga orð
Nyelv: magyar
Fordította: Patat Bence
ISBN: 9789632786704
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 284
Kiadta: Cser Kiadó

Fülszöveg:

Egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. A rejtély megoldásához egy idegen világban kell követnie a nő nyomait, és meg kell küzdenie a család nem mindennapi múltjával.

A Szent szó szenvedélyekről és olvasásról, menekülésről és utazásokról és az emberi elme bámulatos labirintusáról szól.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir az Izlandi Televízió újságírója. Első könyve, A sziget Európa-szerte komoly figyelmet keltett, és számos nyelven – így magyarul is – megjelent.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban izlandi szerzők nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

Aki eltéved az erdőben, igyekszik rálelni a helyes útra, de aki magát veszítette el, az az utakkal nem tud mit kezdeni.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub 
11.10 – Könyv és más
11.12 – Nem félünk a könyvektől
11.14 – A Szofisztikált Macska
11.16 – Booktastic Boglinc

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük