Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül!
Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Vélemény:
Én egyike vagyok azoknak az embereknek, akik már októberben lelkesen várják a karácsonyt és már el is kezdenek agyalni az ajándékokon és a díszítésen. Idén pedig úgy tűnik az olvasmányaimmal is elkezdtem megalapozni a kellő hangulatot, ugyanis már a második témába vágó könyv kerül a kezeim közé és hát, hol van még az év vége… 🙂

Nem tagadom, imádom a karácsonyt, a fényeket, a finomságokat és magát az egész hangulatot, a várakozás izgalmát. Szerencsémre minket általában el szoktak kerülni a nagy veszekedések, de jól tudom, hogy ez nincs mindenhol így. Mindenki a legjobbat akarja nyújtani, mindenki meg akar felel, mindennek tökéletesnek kell lennie… Zágoni Balázs legújabb története pedig éppen erről szól.

Anya, apa és a három gyerkőc elhatározza, hogy ezúttal mindennek flottul kell mennie, a tavalyi siralmas karácsony után, ezért listát írnak: takarítás, sütés-főzés, ajándékok… Minden, ami a tökéletes karácsonyhoz kell! Persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, ember tervez… Bajt baj követ és mire elérkezik a szenteste, ugyanolyan rosszul állnak az előkészületekkel, mint az előző évben. A lelkiismeretes, 10 éves Emma persze igyekszik megtenni minden tőle telhetőt, de van amire még ő sincs hatással. Takarít, besegít a sütésben, feladja a képeslapokat és még a bevásárlást is magára vállalja. A valódi bonyodalom pedig itt veszi kezdetét, amikor Emma egy kolduló férfiba botlik, aki aztán végképp felborítja a karácsonyi terveket…

Én egy kicsit felemás érzésekkel raktam le végül a könyvet, mert bár rettenetesen hitelesen ábrázolta a készülődéssel járó szorongást, nagyon kedvelhető volt a legtöbb karakter és a fontos mondanivalót, összességében valahogy mégis borongó, szomorkás hangulat maradt bennem az olvasás után.

Már a könyv elejétől tudtuk, hogy hiába minden terv és elképzelés, nem fog összejönni idén sem a tökéletes karácsony. A kérdés csak az, hogy mennyire képesek elengedni a szereplőink a megfelelési kényszerüket, valamint a tökéleteshez való ragaszkodásukat. Én őszintén szólva annyira együtt éreztem a gyerekek anyukájával, akire végül minden feladat hárult… A családapa konkrétan kiborított teljesen, mert az utolsó pillanatban még magára húzta a munkát, balesetet szenvedett és hát lényegében, minden is megtörtént vele, ami tökéletes kifogás gyanánt szolgált arra, hogy ne kelljen részt vennie a készülődésben. Biztos már sokat beleképzeltem, de esküszöm, szerintem direkt csinálna, csak dolgoznia ne kelljen otthon… 😀

A koldus férfi karaktere kell ahhoz, hogy végül átértékeljék az ünnep fontosságát. Emma, a maga gyermeki naivitásával már sokkal előbb észreveszi azt, hogy mi is az igazán fontos, de szerencsére a családnak sem sokban marad el mögötte. A mások iránti segítőkészség és jótékonykodás idézi meg valójában a karácsony szellemét, ettől válik igazi ünnepé a könyvbeli karácsony.

Összességében nagyobb, 1-2. osztályos gyerekeknek ajánlanám elolvasásra, mert a számos olyan pontja van a történetnek, amiről lehet és érdemes is beszélni!

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
ISBN: 9789634869009
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 120
Kiadta: Móra Könyvkiadó

Fülszöveg:

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.

Nyereményjáték

A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

– Ugyan már, fiúk! – csitította őket Hagrid. – Mindjárt itt a karácsony. Gyertek, nézzétek meg a nagytermet! Ilyet nem láttok mindennap.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
11.09. Sorok Között
11.11. Nem félünk a könyvektől!
11.13. Zakkant olvas
11.15. Könyv és más
11.17. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.19. Kelly és Lupi olvas
11.21. Csak olvass!

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük