A Netflix saját gyártású sorozata a Szexoktatás hihetetlen sikeres lett, főleg azért mert egyenesen beszél a fiatalok hétköznapi problémáiról. Ezt igyekszik könyvbe átültetni ez a Kolibri Kiadónál megjelent kiegészítő kötet, amely szintén igyekszik lekezelés nélkül foglalkozni a fő témával: a szexszel. Tartsatok bloggereinkkel hogy megtudjátok, ez mennyire sikerült és ha velünk játszatok méf nyerhettek is egy példányt a könyvből.

Vélemény:
Hiába hagytuk magunk mögött már nagyon rég a középiskolás éveket és a vele járó problámákat, mégis az egyik legnagyobb kedvencünkké vált az elmúlt években a Netflix sikersorozata, a Szexoktatás. Nem is tudom, hogy az utóbbi időben láttam-e ezen kívül olyan filmet vagy sorozat, ami ennyire közel tudott férkőzni az emberhez, hiszen a szereplők annyira sokrétűek és összetettek, annyira valós problémákkal néznek szembe, amikkel nem lehet nem azonosulni. Egészen biztos vagyok benne, hogy mindegyikünknek voltak olyan problémái a középiskolában, ami valamilyen módon a szexualitásunkhoz kapcsolódott és abban is szinte teljesen biztos vagyok, hogy sokunk hordozta még éveken keresztül magával ezeket a sérelmeket és problémákat…

A Szexoktatás sorozat maga is igyekszik mindenféle tabut megdönteni, amelyek a szexualitás köré szövődtek. Néhány szóban írok is magáról a sorozatról, hogy értsétek a jelen könyv létjogosultságát. Adott ugyanis az átlagos Moordale gimnázium és annak sokszínű diákjai, akik a megfelelő felvilágosítás hiányában próbálják túlélni a gimis éveiket. A sorozat fő főszereplője Otis, akinek édesanyja szexuálterapeuta és akivel az élet nyílt, szókimondó, akinek közelében nem nagyon vannak titkok. Ez jelentősen meghatározza Otis személyiségét és természetesen a tudását, így az első évadban ő lép elő az egyik diáktársával, Maeve-vel együtt az iskola saját szexterapeutájává, hogy aztán pénzért hasznos tanácsokat osztogassanak a diáktársaiknak. Van itt persze mindenféle konfliktus, egy rakás humor és problémák tárháza, ami a legkülönfélébb személyisegből fakadnak.

Mindez a sokszínűség határozza meg a jelen könyvet is, ami amolyan ismeretterjesztő kötet lett a fiatalok szexulitásáról, a nemiségről, az érzelmekről. Ez az útmutató bár a sorozattal karöltve jelent meg és az egyes szereplők részvételével igyekszik átadni egy bizonyos tudást, fontos leszögezni, hogy a széria megtekintése nélkül is bárki és bármikor kézbe veheti a kötetet, sőt! Máig sajnos tény, hogy a szexről és párkapcsolatokról szóló információk gyakran elavultak, régimódiak és nem tükrözik a jelen tudását, de ez a könyv igyekszik a maga módján helyére tenni a dolgokat és egy olyan gyakorlatias útmutatót próbál adni a fiatalok kezébe, ami tele van széles körű és átfogó tudással rólunk és az életünkről. A pláne pedig az egészben, hogy nem önjelölt lelkes rajongók könyve ez, hanem egy orvos és két hivatásos szexoktató tanácsadásával született meg a kötet, így biztosak lehettek benne, hogy a benne található tartalom nem légből kapott információk tárháza.

Tartalmát tekintve valóban széleskörűen igyekszik a témát körbejárni. Az egyes fejezetek foglalkoznak többek a barátság témakörével, az identitáskereséssel, a szerelemmel, a testünk fizikai valójával és magával a szexszel is. Külön tetszett, hogy végigvezet bennünket az LMBTQ mozaikszó kapcsán felmerülő fogalmak ismeretén, illetve szó esik a diszkriminációról, bántalmazásról, lelki egészségről. Tényleg tele van csupa modern, de valós problémával és őszintén… Nagyon sajnálom, hogy ehhez és egy ilyen fajta könyv megjelenésére ennyi évet kellett várni. Maga az útmutató is amúgy egy igazán színes-szagos kötet, amolyan bullet journal és scrapbook keverékére hajaz, így még csak a látszatát sem kelti annak, hogy száraz és unalmas módon fogja az ismereteket átadni.

Összességében ez egy baromi jól sikerült kötet, amit nem csak rajongóként ajánlok, hanem mert tartalmát tekintve is egy igazi hiánypótló alkotás a fiatalabb generációnak. Olvassátok és higgyétek el, hogy bár mindenki más és más, de mégis mindenki úgy tökéletes, ahogy van!

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Sex Education: A Guide to Life: The No Nonsense Sex Education You Always Wanted
Nyelv: magyar
Fordította: Sárpátki Ádám
ISBN: 9789634378846
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 192
Kiadta: Kolibri Kiadó

Fülszöveg:

A Netflix saját gyártású sorozata alapján.

A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.

Kérdéseid vannak a testedről?
Nem vagy biztos az érzéseidben?
Vagy aggódsz, hogy az normális-e?

Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról.

Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni!

Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a SZ-E-X-ről!

Nyereményjáték

Mostani feladványunkban a könyv és a sorozat egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
12.10 – Olvasónapló
12.12 – Spirit Bliss Sárga könyves út
12.14 – Csak olvass!
12.16 – Nem félünk a könyvektől

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük