A 21. Század Kiadó jóvoltából egy igazán izgalmas, fordulatos pszichothrillert vehetünk kézbe ezúttal, amely egy sötét titkokkal teli szállodában játszódik, amely sok-sok évvel korábban tüdőszanatóriumként működött. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig a nyomozást egy sorozatgyilkos után, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a regényből.

Mit lehet a legkönnyebben manipulálni? A közösségi médiát. Lehet, hogy a “brigádjával” vacsorázó extrovertált kolléga valójában egyedül eszik egy könyv társaságában. Egy díjnyertes könyvről készült művészi fotó? Az első oldal után félrehajítják.
Ugyanakkor az a tény is éppen eléggé árulkodó, hogy nem derül ki minden. A külvilág felé mutatott kép – vagyis amilyennek láttatni igyekeznek magukat – rengeteget elmondhat az emberről: bepillantást nyújthat valakinek a vágyaiba és bizonytalanságaiba.

Vélemény:
Sokak számára Reese Whiterspoon könyvklubjából lehet ismerős Sarah Pearse regénye, A szanatórium, ám én kivételesen nem ezen kapcsolódási pont miatt választottam a könyvet az aktuális olvasmányomul. A borító és fülszöveg ugyanis egyből King Ragyogását juttatta eszembe, amit annó nagyon imádtam, a felvázolt lehetséges cselekmény pedig egy izgalmas krimit sejtetett, ezért úgy döntöttem, ideje újra egy kicsit más műfajt a kezembe vennem.

Főszereplőnk, Elin Warner a párjával együtt Svájcba utazik öccse, Isaac eljegyzési partijára, ám az események igen hamar hátborzongató fordulatot vesznek. Isaac menyasszonyának nyoma vész, lavina torlaszolja el a szállodához vezető egyetlen utat és rejtélyes halálesetek borzolják a szállodában rekedt vendégek és dolgozók idegeit… A szabadságolt rendőrnyomozó, Elin az egyetlen, akire a svájci rendőrség és a szállodában ragadtak számíthatnak: kezébe veszi az ügy(ek)et, de vajon a múltjával együtt elég lesz ő ahhoz, hogy felgöngyölítse az(oka)t?

Bár sokakat megosztott ez a könyv, én a magam részéről nagyon szerettem olvasni. Sarah Pearse ugyanis a mesterien teremtette meg azt a légkört, ami megalapozta az egész regényt átható hátborzongató hangulatot. Ahogy a cím is sejteti, központi szerepet kap a tüdőszanatóriumból lett luxusszálloda, aminek elszigeteltsége csak még inkább fokozza az olvasóban egyre inkább eluralkodó, nyomasztó érzést. Persze nincs is jobb és hatásosabb alapanyag a borzongatáshoz egy lerobbant elmegyógyintézetnél vagy épp (tüdő)szanatóriumnál. A történet szerint ugyanis hiába került átalakításra a volt egészségügyi intézmény, hogy kiszolgálja a jelen luxusigényeit, hiába a minimalista design, a gazdagság, a fürdők kényelme és a mindent láttatni engedő panoráma, egyszerűen az ember nem képes szabadulni a kiszolgáltatottságtól, a sötétség érzetétől.

Ebbe a kettősségbe érkezik meg a megtört Elin is a maga múltjával, a régről hordozott, újra és újra felszakadó sebeivel. A könyv nagy része amolyan lélektani drámába csap át, ahogy felfejtődik Elin jelleme, megismerjük a gyerekkorában átélt traumát, ami a felnőttként is meghatározza a gondolkodását és mindennapjait, valamint a közelmúlt eseményeit, amik még mélyebbre taszították a depresszió mocsarába. Hogy kompetens lehet-e a személye ezekkel a sebekkel egy ilyen volumenű ügyben, az nehéz kérdés… Őszintén néha én is soknak éreztem az a töménytelen múltba révedést, el nem engedést és búskomorságot, ami Elint jellemezte. Sok terhet rakott Pearse a vállára, ami nem volt indokolt és valójában kezelni sem igazán.

Maga a krimi vonal viszont minden negatívuma ellenére rettenetesen lekötött és jól szórakoztatott. A legnagyobb negatívumom persze az, hogy lelőttem magamnak a gyilkost, mert vagyok annyira anti-könyvmoly, hogy előszeretettel olvasok bele a könyvek végébe… 😀 Pedig alapvetően nagyon jól mozgatta Pearse a szálakat, mindig másra terelte a gyanút és rendszeresen elbizonytalanított, amikor már azt hittem, hogy végre tudom ki az elkövető. Noha végül bár nem okozott meglepetést a gyilkos kiléte, azért akadt még olyan csavar a történetben, amire nem számítottam.

Összességében nagyon jó élményt jelentett A szanatórium olvasása, kellően volt borzongató, határozottan pörgős és izgalmas. Ugyan Elin nem lett a kedvenc főszereplőm, de a cselekmény többi része feledtette azt a kevés negatívumot, amit fel tudnék hozni a nem tetszés ténye mellett. Én egészen biztosan benevezek majd a folytatásra is. 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Sanatorium
Nyelv: magyar
Fordította: Borbély Judit Bernadett
ISBN: 9789635680979
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 400
Kiadta: XXI. Század

Fülszöveg:

Nem ​akarsz továbbállni.
Vagy már nem is tudsz?
A Le Sommet baljós épület, az erdőben bújik meg, vészesen meredek hegycsúcsok árnyékában, és régóta nyugtalanító szóbeszéd tárgya. Eredetileg szanatórium volt, aztán sokáig üresen állt, csak nemrég újították fel. Luxushotelt nyitottak benne, impozáns, eldugott pihenőhelyet a svájci Alpokban – márpedig ez az utolsó hely, ahová Elin Warner menni akar. Ugyan nyomozó, de jelenleg nem jár be dolgozni, úgyhogy hirtelenjében nincs jó kifogása, miért ne fogadná el a meghívást. Isaac, az öccse – akivel egyébként Elin egyáltalán nincs jóban –, itt fogja eljegyezni menyasszonyát, Laure-t.
Elin érkezésekor óriási vihar készül. Elin már eleve nyugtalan, úgy érzi, valami nincs rendben ezzel a szállodával. Másnap reggelre pedig Laure eltűnik – Elinnek az ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy megtalálja öccse menyasszonyát. Minél több idő telik el Laure eltűnése óta, annál inkább bepánikol a vendégsereg. Elinen nagy a nyomás, hogy felmutasson valami eredményt – miközben senki sem sejti, hogy még egy nő eltűnt. Pedig ő lett volna az, aki figyelmeztethette volna a vendégeket, hogy mindenkinek veszélyben forog az élete.

Nyereményjáték

A történetben a szanatórium egy lavina miatt megközelíthetetlenné válik, miközben egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A játék során olyan regények címét rejtettük el a bejegyzéseinkben, amelyekben szintén egy elzárt, nehezen megközelíthető helyen kell túlélniük a szereplőknek. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regények címét.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
11.26 – A Szofisztikált Macska
11.28 – Spirit Bliss Sárga könyves út
11.30 – Kelly & Lupi olvas
12.02 – Booktastic Boglinc
12.04 – Könyv és más
12.06 – Nem félünk a könyvektől

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük