A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás díszkiadásban jelent meg újra Shunmyo Masuno zenről szóló könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes megosztja tapasztalatait és gondolatait olvasóival arról, hogy a mai nyüzsgő, gyors világban miként lelhetnek békére, hogyan hozhatják el a nyugalmat az életükbe. Tartsatok bloggereinkkel a zenhez vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

– A buddhisták azt mondják : “Minden nap jó nap”, vagyis akár jó dolgok történnek, akár rosszak, becses minden nap, mert soha többé nem tér vissza. Hogy egy nap jó-e, nem attól függ, mi történik vagy kivel találkozunk, hanem saját tudatunktól.

Vélemény:
Sablonosnak tűnhet manapság a felgyorsult világunkról és életmódunkról beszélni, de nem tagadhatjuk, hogy mindenki feszült, próbál megfelelni a napról napra jelentkező elvárásoknak, újabb és újabb kihívásoknak és technikai újdonságoknak. Nem csoda hát, hogy a megváltozott életkörülményeknek köszönhetően egyre több ember keres alternatív megoldásokat a stressz levezetésére, így egyre nagyobb teret hódít a tudatos jelenlét, vagyis mindfulness gyakorlása, illetve a meditáció gyakorlata. A keleti filozófia és életmód egyre több részlete szivárog be az életünkbe és ez nem is lehet pusztán véletlen…

A kötet szerzője Shunmyo Masuno mindamellett, hogy egy zen buddhista templom főpapja, díjnyertes zen kerttervező is, aki a világot járva adja át tudását nem csak előadások, de egyetemi kurzusok keretében is. Háta mögött a sok évtizedes tudással és tapasztalattal írta meg könyvét Az egyszerű élet művészetében-t, amely rövid és praktikus tanácsokkal szolgál a nyugalmasabb hétköznapokért. A 2021-ben újra kiadott díszkiadás az egyik legcsodálatosabb dolog, ami az utóbbi időkben a kezeim között megfordult. A könyv pont olyan, mint a tartalom, amit közvetíteni kíván: kicsi, tenyérbe simuló papírhalom, ami könyörög azért, hogy mindenhová vidd magaddal, ráadásul áthatja egyfajta precíz rendezettség, amit szívesen átültetnénk a mindennapokba is. Noha értelemszerűen a tartalom a lényeg, de mégis az egyik legcsodálatosabb részét képezik a kötetnek a gyönyörű illusztrációk, amelyek egy csipet Japánt csempésznek a nyugati világképünkbe. Nem tudok róla beszélni, ahogy nem tudok velük betelni sem. Egyszerűen csodálatosak!

A központi szerepet azonban a zen kapja Shunmyo Masuno művében, ami lényegében arról szól, hogy hogyan élhet az ember a világon. A könyv útmutatóként igyekszik szolgálni azokhoz az apró változásokhoz, amelyek segíthetnek abban, hogy könnyebben vegyük az élet által elénk gördített nehézségeket. Manapság tele vagyunk bizonytalansággal, szorongással, igyekszünk helyre billenteni a lelki egyensúlyunkat, de akárhogy is szeretnénk, a világot mi magunk nem fogjuk tudni megváltoztatni. A zen stílus ezért azt mondja, hogy nem a világot kell megváltoztatnunk, hanem nekünk magunknak kell változni, így bármilyen világgal találkozunk is, könnyedén tudunk majd alkalmazkodni hozzá. Ennek mentén négy részre bontotta Shunmyo Masuno a kötetet, amely olyan apró változásokat sürget az szokásainkban és szemléletmódunkban, ami egyenes utat jelent az egyszerűbb élethez.

Az első rész így mostani énünk energiával való feltöltését célozza, vagyis hogy próbáljunk kicsit változtatni a szokásainkon. A folytatásban szó lesz a bizalom és bátorság ösztönzéséről az életben, vagyis hogy próbáljunk változtatni a nézőpontunkon, a zavarodottság és aggodalom enyhítéséről, vagyis a másokkal való kommunikációnk megváltoztatásáról, illetve 20 módszerről, amelyek segíthetnek abban, hogy minden napunk a legjobb nappá váljon, s jelen legyünk a pillanatban.

A változatos gyakorlatok nem csak önmagunk megértését és az életmódbeli változásunkat szolgálják, de bepillantást engednek egy teljesen más kultúrába, egy a mienkétől homlokegyenest eltérő életszemléletbe. Anekdotákon, személyes tapasztalatokon és a Japán filozófiából, kultúrából vett példákkal igyekszik szemléltetni a saját népe hozzáállását az élet nehézségeihez, jó példaként elöl járva abban, hogyan lehetünk képesek változtatni a saját természetünkön, igazodva az adott élethelyzethez.

Hogy minden pontját maradéktalanul tudjuk-e adaptálni a könyvnek, az kérdéses, de nagyon sok gondolatát lehetünk képesek magunkévá tenni, ha hajlamosak vagyunk felismerni, hogy szükségünk van a változásra és képesek is vagyunk tenni érte. Visszatérően, talán kicsit önmagát ismételve hangsúlyozza a meditáció fontosságát, azokat a pillanatokat, amikor igyekszünk nem gondolni semmire vagy csak magunkra figyelünk, megfigyelünk és hagyjuk a pillanat boldogságának, hogy átjárjon bennünket. Szerettem a könyvnek azon gondolatait, amelyek arra irányultak, hogy legyünk jelen a mindennapokban, éljük meg a pillanatot, találjuk és lássuk meg a hétköznapi dolgokban, tevékenységekben a szépet, legyen szó a kávé főzéséről vagy a takarításról. Gondoskodjunk magunkról, mert az testünk és az elménk és meg fogja hálálni a törődést. Erről szól ez a könyv, erről és még többről, de csak rajtunk áll, hogy mit fogadunk meg és mit teszünk magáévá belőle. 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Art of Simple Living
Nyelv: magyar
Fordította: Laik Eszter
ISBN: 9789635680887
Eredeti megjelenés: 2019.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 224
Kiadta: XXI. Század

Fülszöveg:

100 ​zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért
A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.
Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.
Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.
Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

Nyereményjáték

Mint mindennek, úgy a zennek is megvannak a maga szimbólumai. Minden állomáson találtok egyet, aminek a nevét be kell írnotok a megfelelő helyre.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
01.26 – Hagyjatok! Olvasok!
01.28 – Nem félünk a könyvektől
01.31 – Booktastic Boglinc
02.01 – Könyv és más
02.03 – Spirit Bliss Sárga könyves út
02.05 – Readinspo

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük