Mit kezdünk az élet nehéz, embert próbáló helyzeteivel? Hogyan tudunk megküzdeni ezekkel a nehéz helyzetekkel? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az Életbátorság című kötetben, melyben hét olyan előadás átdolgozott változatát olvashatjuk, melyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a pszichológia világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Nem érdemes a szenvedést dramatizálni, mert az gyengít. Minél többet beszélünk arról, hogy mennyire nehéz az élet, annál erőtlenebbé válhatunk.

Vélemény:
Az élet napos oldalát mindenki jól ismeri, éppen ezért olyan nehéz elfogadni és megélni az embert próbáló, a krízisekkel, igazságtalanságokkal teli helyzeteket, a sötét napokat. Gyakran nehezen tudjuk túltenni magunkat az élet igazságtalanságain, a mindennapok kihívásain, az önértékelésünkön esett csorbákon és a veszteségeken. De ha minden klappol is, akkor is beüthet egy globális katasztrófa, ahogy az élet bizonyította is az elmúlt években, így a koronavírus és az éppen zajló háborús helyzet mellett nem is lehetne aktuálisabb a Nyitott Akadémia átdolgozott előadásait tartalmazó könyv, az Életbátorság.

Egy kis személyes bevezetővel kezdeném, mert azt hiszem fontos, hogy egy kicsit kontextusba helyezzük a könyvet és a vele kapcsolatos érzéseimet, élményeimet. Szeretem azt gondolni magamról, hogy jól tudom kontrollálni a gondolataimat, tudom magam segíteni a nehéz helyzetekben és általában rendet tartani a fejemben. Nem mindig megy tökéletesen, de állandóan próbálkozom és folyton tanulok. Mégis az utóbbi időszakban gyakran érzem azt, hogy drasztikusabban kellene változtatnom, mert a körülmények versenyt csináltak körülöttem az életből és az online platformokon rendszeresen érzem, hogy olyan hamis boldogságképet sugároznak felém, amit az agyam meg akar ugrani, de a lelkem már nem. Az őszinteség ilyen fajta hiánya miatt szeretnék jobban önmagamra és körülöttem lévőkre koncentrálni és nyugodtan élni a saját, amúgy konfliktusmentes életemet. Emiatt egyre többször akad a kezembe újra pszichológia témájú kötet, aminek tartalmát nem csak magamévá igyekszem tenni, de általa megpróbálom jobban megismerni és kiismerni a környezetemben felbukkanó sémákat. Érdekes tanulsággal szolgálnak amúgy pszichológusaink meglátásai, így ajánlom mindenkinek, hogy olvasson bátran tőlük. Sőt, akár kezdhetnétek ezzel a kötettel is…

Az Életbátorság ugyanis hét hazai, ismert szakember átdolgozott előadását tartalmazza, amelyek bár sokféle szempontból és különböző stílussal közelítik meg a témát, mégis a végeredmény talán ugyanaz. Érdekes, de számomra maga az életbátorság szó első olvasásra idegen volt és úgy érzem az is maradt a kötet végére. Jellemzően nem használjuk ezt a kifejezést, mert annyira éljük és a túléljük a mindennapokat, hogy nem gondolunk arra, hogy ehhez bátorságra lenne szükségünk, egyszerűen csak muszáj. Mégis, ha belegondolunk elengedhetetlen az a fajta bátorság és életkedv, amivel a saját életünket könnyíthetjük meg, hogy kihúzva magunkat, saját magunkra koncentrálva boldogan és örömmel menjünk előre.

Bagdy Emőke a maga tárgyilagos, tudományos megközelítésével vezeti fel a kötetet, hogy aztán a többi szerző már személyesebb vizekre evezve, az életből hozott példákkal mutassa be, hogy mit tehetünk a saját boldogságunkért. Jómagam nem mindegyik szerzőt ismertem korábbról, de utólag azt kell mondanom, hogy örülök hogy újabb nevekkel gazdagodott a tudásom. Ilyen például Buda László, akinek a stílusa és közvetlensége, a rettenetesen életszagú és személyes írásával azonnal megnyert magának. Ő egyike volt azoknak a szerzőknek, aki megmutatták az emberi oldalukat és azt, hogy pszichológusként ő is ugyanazokkal a félelmekkel és problémákkal küzd, mint az átlagember. Érdekes és meglepő oldaláról közelíti meg az életbátorság fogalmát, mégpedig a feladáséról, hiszen szerinte van az a pont, amikor el kell engedni azokat a dolgokat, amikhez ragaszkodunk, amikor már nem építenek bennünket, hanem rombolnak… Abszolút egyetértek vele!

Kimondottan tetszett Pál Ferenc írása is, akiről alapvetően sosem gondoltam volna, hogy a vallásossága miatt közel állhat hozzám, de az írásából csak a pozitív tárgyilagosság sütött, amivel teljes mértékig megnyert magának. Almási Kittivel viszont az utóbbi időben volt szerencsém megismerkedni, így boldogan üdvözöltem az ő stílusát, a gondolatait, amelyek ezúttal a párkapcsolatokról szóltak a karanténidőszak alatt. Kádár Annamáriát pedig néhány évvel ezelőtt élőben is meghallgathattam, azóta folyamatosan tervezem, hogy olvassak tőle, de a könyvtárunk polcairól gyanús módon eltűntek a kötetei (azóta is folyamatosan kölcsönzésben vannak). A trénerként is dolgozó szerző gyakran a meséket és a játékosságot hívja segítségül a “gyógyuláshoz”, így ebben a kötetben is annak próbálhatunk utánajárni vele, hogy hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé.

A szerzők listája közel sem teljes, de ahány élethelyzet, annyiféle megoldás létezik, így biztos vagyok benne, hogy többen megtalálják majd azokat az előadásokat a gyűjteményben, amelyekből épülni tud, amelyeket segítik őt a gyógyulásban, a továbblépésben, a megküzdésben. Jó szívvel ajánlom azoknak olvasásra a kötetet, akiket érdekel a téma és akik próbálnak egy kis pozitivitást csempészni a borúsabb hétköznapokba.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
ISBN: 9786155932755
Eredeti megjelenés: 2021.
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 266
Kiadta: Kulcslyuk Kiadó

Fülszöveg:

Mit kezdünk az élet nehéz, emberpróbáló helyzeteivel? A kihívásokkal, a veszélyekkel, a krízisekkel, az igazságtalanságokkal, a veszteségekkel? Milyen erőforrások és eszközök állnak rendelkezésünkre a megküzdéshez, és min múlik, hogy azokat képesek vagyunk-e eredményesen használni? Van-e bennünk életbátorság, azaz kurázsi és kedv ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogy valóban érdemes: a nehézségek elől sem megfutamodva, egyenes gerinccel, ugyanakkor derűre és örömre képesen?
Ebben a gyűjteményes kötetben hét olyan előadás átdolgozott változatát adjuk közre, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről, és korábban még nem jelentek meg nyomtatásban. A nagyszerű szerzők különböző irányokból és sokféle stílusban közelítik meg a témát, ám az utak végül talán összefutnak.

Nyereményjáték

Ebben a játékban különböző idézeteket találhattok, melyek pszichológiai témájú könyvekből származnak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik az adott idézet.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet:

“A stabil alap megépüléséhez az szükséges, hogy elvárások nélkül fogadjuk el a fejlődés ritmusát vagy akár időnkénti elakadását.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
03.03 – Csak olvass!
03.03 – Spirit Bliss Sárga könyves út
03.05 – Nem félünk a könyvektől

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük