Barnabás azt hiszi, az a legnagyobb nehézség az életében, hogy néha meg kell ennie a kelkáposzta-főzeléket.  Na de mi a helyzet akkor, amikor az undi zöldségek életre kelnek, és ráadásul még világuralomra is akarnak törni? Bodor Attila új gyermekkönyvéből többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk. Tarts bloggereinkkel, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

Vélemény:
Néhány évvel ezelőtt már volt szerencsém Bodor Attila egy korábbi mesekönyvéhez, A tél menyasszonyához, amit akkor még csak saját szórakozásomra olvastam a gyönyörű illusztrációk végett, de akkor végül a történet maga is lenyűgözött… Idén már a gyerekkel együtt vettük kézbe Az elképesztő kelkáposzta-főzeléket, mert hát őszintén… Ti ilyen címmel (és borítóval) képesek lennétek kihagyni ezt a mesét? Mert én egyáltalán nem tudtam… 🙂

Az olvasáskor pedig kezdetét vette egy igazán szórakoztató kaland, több és jobb annál, mint amit a cím engedni sejtet. Történetünk főszereplője ugyanis Barnabás, aki hasonlóan, mint a többi iskolás, ki nem állhatja a zöldségeket, különösképpen a kelkáposzta-főzeléket. Hiába a fasírt és az unszolás, Barnabás inkább a szobájában senyved, semhogy egy falatot is le kelljen nyelnie abból a zöld trutyiból. Abszolút megértem őt, de az éhség nagy úr, így Barnabás végül mégis felkerekedik, hogy a konyhába osonva egyen a főzelékből. Ám abból különös fényörvény sugárzik és egy alak ugrik ki belőle és veszik azonnal szem elől… A sok furcsaság ekkor veszi aztán csak kezdetét…. A konyhásnénit beszippantja egy újabb főzelék-örvény, majd az anyukája és végül egy osztálytársának, Norvégiának a szülei is eltűnnek… A két gyerkőc összefog, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben és természetesen, hogy megmentsék a szüleiket. Barnabás és Norvégia végül a zöldlő örvénybe merülve Zöldben találják magukat, a zöldségek világában, ahol a trónon a gonosz Őkelsége ül, aki igájába hajtott már minden növényt és zöldséget, s nagyravágyó célja közt szerepel többek között a Föld leigázása is…

A történet tehát abszolút nem mindennapi. Bodor Attila rettentő kreativitással alkotott egy olyan világot, ahol a zöldségek váltak a bolygó uraivá és ők lettek az értelmes lények az emberek helyett. De a gonoszság itt is felütötte a fejét, a kapzsiság, a kizsákmányolás ellen lázadozó elnyomottak pedig támadásba lendültek, amikor Barnabásék képében megjött a felmentősereg. Nagyon szerettük a szerző szóvicceit és helyzetkomikumait, így például a könnyeim potyogtak annál a résznél, amikor a kínai kelek kínaiul beszéltek a hőseinkhez.

A szellemes címadás mellett természetesen az illusztráció is a húzóerő volt számomra, mert már sokszor említettem, de rettenetesen odáig tudok lenni a csodálatos rajzokért. Itt a színek és a formák egyből belopták magukat a szívembe, s noha eddig Imelda Green alkotásaival még nem találkoztam, a jövőben egészen biztosan figyelni fogom majd a neve alatt megjelenő kiadványokat.

Ha kivételesen kalandos és izgalmas gyerekmesére vágytok, akkor ennek az elolvasását mindenképp ajánlom… És noha nem valószínű, hogy ettől a gyerkőc majd meg fog enni végül bárminemű főzeléket, annyi bizonyos, hogy ezúttal másképp fog majd tekinteni rájuk! 🙂

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Nyelv: magyar
Illusztrálta: Imelda Green
ISBN: 9789635613861
Magyar megjelenés: 2021.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 64
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó

Fülszöveg:

Nem szereted a kelbimbót?
Lehet, hogy ő sem szeret téged!

Barnabás óriási pácba kerül, mikor a vasárnapi ebéd megkergül. A kelkáposzta-főzelékből átjáró nyílik egy másik világba, ahonnan különös lények érkeznek. Gonosz terveik vannak a Földdel.

Barnabáson a világ szeme! Ő, egy osztálytársa, Norvégia, és egy beszélő karfiol mentőcsapatot alakítanak. Együtt átjutnak a Zöldre, hogy ott megküzdjenek a gonosz kelbimbóval, és visszaszerezzék azt, ami számukra a legfontosabb: a családjukat.

Vajon sikerül túljárniuk Őkelsége eszén? Egy biztos: a kelkáposzta-főzelék sosem lesz már ugyanaz. Merülj bele te is a kalandokba, olvass zöldségeket!

Egy könyv, ami izgalmassá teszi a főzelékevést.

Nyereményjáték

Bizony vannak olyan zöldségek, amiket a gyerekek nem annyira szeretnek. Mostani játékunkban ilyenek után nyomozunk! Minden bejegyzésben elrejtettük egy-egy zöldség betűit, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe téve beírjátok azt a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
04.11 – Könyv és más
04.14 – Spirit Bliss Sárga könyves út
04.17 – Szaffi polca
04.20 – Nem félünk a könyvektől

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük