A Jelenkor kiadó jóvoltából újabb Margaret Atwood kötet kerülhet a polcainkra. Ezúttal novellák által élvezhetjük a méltán népszerű hölgy írásait, melyek önmagukban is olvashatóak, de egymásutánban egy nagy egészet képesek alkotni.
Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd a könyvet, és nyerhetsz is belőle egy példányt, ha velünk játszol!

A pihenés untatott. Úgy gondoltam, a saját utamat kell járnom a világban, bármi legyen is az. Úgy gondoltam, el kell jutnom valahová – mint esetemben oly sokszor, valahová máshová.

Vélemény:
Ha valamit meg kell jegyeznem ennek a bejegyzésnek már rögtön az elején, akkor az az, hogy abszolút nem tartozom a rutinos Atwood olvasók közé, sőt… Nem láttam A szolgálólány meséjét sem és a könyvei közül is csak egyhez volt szerencsém. A Macskaszem viszont akkora hatással volt rám két évvel ezelőtt, hogy azóta is a gondolataim peremén sétálgat ez az idős hölgy, várva az alkalmat, hogy a kezembe nyomhassa egy újabb könyvét. Rettenetesen bántam, hogy a legutóbb megjelent művéről lecsúsztam, így nem akartam újra ebbe a hibába esni annak ellenére sem, hogy az elején tartottam a könyvtől…

Tartottam tőle, ugyanis bár egyre több novelláskötetet olvasok, Atwoodnál valamiért féltem, hogy nem fog működni ez a dolog. Féltem, mert nem tudtam mire számíthatok, mert elképzelni sem tudtam, hogy a különálló történetek képesek lesznek-e majd beszippantani, hogy élmény lesz-e majd az olvasása. A legszebb az egészben, hogy végül egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy én egy novelláskötetet olvasok, mert részben a fantasztikus szerkesztésnek hála, a pillanatképek sokasága egy kerek egésszé állt végül össze és egy teljes egészet alkotva regényszerű könyvélményt adott.

Gyönyörű keretbe szerkesztve ismerjük meg ugyanis Nell életét és sorsát egészen az ötvenes évektől kezdve napjainkig. A könyv első felében egyes szám első személyben ismerjük meg a gyermek Nellt, aki már fiatalon rákényszerül arra, hogy a felnőttek között is felnőtt legyen. A valószínűleg gyermekágyi depresszióban szenvedő nemtörődő anya mellett kénytelen hamar felnőni, hogy fiatalabb húgát gondozza, s annak mentális problémáival megküzdjön és a segítségére legyen. Az én- és útkeresése egy pontot eltávolodik tőlünk, amikor a nézőpont E/3-ra vált. Itt már kívülállóként szemléljük, ahogy Nell egy nős férfival kezd viszonyt a feleség áldásával, ám ez az áldás később inkább átokká válik… Egy homlokegyenest más életforma tanúi leszünk, a városi létet a vidéki élet nehézségei váltják fel és egy teljesen új szerepben is helyt kell állnia Nellnek. A zárásra visszaváltunk újra E/1-re, az időskori évek összefonódnak Nell gyermekkori emlékeivel és a lezárás keserédes ugyan, de beférkőzik az ember gondolatai közé és nem is igazán engedi el…

Az időben ugrálás és nézőpontok váltakozása először feladta a leckét, ha őszinte akarok lenni. Egy teljes fejezetig próbáltam helyrerakni magamban a dolgokat, míg végre rájöttem, hogy még mindig ugyanaz a főszereplőnk, csak nevet és új kontextust kapott. Innentől viszont gyönyörűen bontakoztak ki és simultak egymásba az egyes cselekményszálak. Imádtam végül ezeket a pillanatképeket és azt, ahogyan a teljes egészet alkottak.

Ami Atwood nagy erénye és ezt már megjegyeztem a Macskaszem esetében is, hogy noha egy 16 éves kötetről van szó, mind a mai napig modernnek hat, aktuálitásából egy szemernyit sem vesztett. Nem mondanám, hogy hangsúlyos a cselekmény, nincsenek nagy történések csak egy teljes leélt élet a maga hétköznapiságával, boldogságával és persze gondjaival együtt. Mégis a szerkesztettség és az a szépirodalmi megfogalmazás, ami Atwood sajátja, új kedvencet avattak.

Ha rendszeres olvasói vagytok Atwoodnak, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért ajánlom ezt a kötetet. A Rendbomlás jó ugródeszka vele való ismerkedéshez, ha pedig amúgy kedvelitek a stílusát, akkor pedig azért vegyétek mihamarabb kézbe. Higgyétek el, nem bánjátok meg!

Kedvenc idézetek:

Nem utazhatunk vissza a múltba, bárhogy is igyekszünk. Ha mégis, csak turistaként.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Moral Disorder
Nyelv: magyar
Fordította: Csonka Ágnes
ISBN: 9789635180585
Eredeti megjelenés: 2006.
Magyar megjelenés: 2022.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 328
Kiadta: Jelenkor

Fülszöveg:

A Rendbomlás ​novellái gondosan albumba rendezett pillanatfelvételekként mesélik el a kanadai Nell sorsát az ötvenes évektől napjainkig. Nellnek már kiskamaszként meg kell birkóznia anyja veszélyeztetett terhességének nehézségeivel, majd jóval fiatalabb húga mentális gondjaival. Fiatalkori én- és útkeresése után társra talál, s egy gyökeresen új életforma felfedezése során gyökeresen új problémákkal szembesül, végül pedig idősödő szüleihez fűződő viszonyát kell átgondolnia.

Nem sorsfordító események drámai elbeszélése a Rendbomlás, hanem hétköznapiságukban is sokrétű történeteké, melyekből szinte észrevétlenül áll össze egy nő képe, aki – bár világának rendje időről időre felbomlik – szüntelenül keresi az utat egy új egyensúly felé.

A szerzőtől megszokottnál líraibb és személyesebb hangvételű, bensőséges humorú kötet meggyőző bizonyítéka annak, hogy Atwood nem csupán korunk meghatározó regényírója, de a novella műfajának is nagymestere.

„Sosem tettem túl magam a másodikos olvasókönyvön, amelyben szerepelt egy apa, aki mindennap bejárt dolgozni, és autót vezetett, egy anya, aki kötényt hordott, és sütött, valamint két gyerek – egy fiú, egy lány –, egy kutya meg egy macska, és ők mind egy fodros függönyös, fehér házban éldegéltek. Bár egyik házban sem volt ilyen függöny, ahol laktam, az egész eleve elrendeltnek tűnt. Nem cél volt, nem olyasmi, amire törekednem kell: ez a függöny egyszer csak felbukkan majd az életemben, mert ez a sors akarata. A jövőm nem lenne teljes – nem, nem lenne normális –, ha nem szerepelne benne ilyen függöny, és minden, ami hozzá kapcsolódik.”

Nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Margaret Atwood könyveinek csodás borítóiban merülünk majd el. Az állomásokon található képrészletek alapján írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy melyik könyvről lehet szó (csak cím).

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
04.02. – A Szofisztikált Macska
04.04. – Booktastic Boglinc
04.06. – Könyv és más
04.08. – Pandalány olvas
04.10. – Nem félünk a könyvektől
04.12. – Sorok között
04.14. – Readinspo

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük