A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt valamelyik könyvből!

Vélemény:
Ha követitek a blogon megjelenő értékeléseket, akkor már találkozhattatok pár hónappal ezelőtt Shona Innes nevével. Ezúttal két hosszú turné során mutatjuk be a legújabb könyveit, jelen bejegyzésben A barátság olyan, mint a libikókát. Innes pszichológus és könyvei abszolút hiánypótlóak a gyerekeknek szánt irodalom terén, hiszen minden kis könyvecskéjében olyan témákról ír, amelyek segítik a legkisebbeket megbirkózni az élet gondjaival és nehézségeivel.

Itthon már egyfajta rituálénk lett, hogy minden nap átbeszéljük az aznap történteket és bizonyos időközönként mélyebben is megpróbálunk elbeszélgetni a gyerekkel a kapcsolatairól, az érzéseiről, saját magáról és a gondolatairól. Mivel az élete java részét jelenleg az ovi tölti ki, így sokszor kerül szóba, hogy ki a barátja, kivel van jóban vagy rosszban, ki hogy viselkedik a másikkal, stb… Akinek van óvodás korú a gyerkőce, az biztos tudja, hogy szinte spanyol szappanoperákba illő dráma zajlik az ovik falai között, hiszen ha valaki épp nem akar játszani a másikkal, akkor már nem is barátok többé… Természetesen egészen addig, amíg a következő játék alkalmával ki nem békülnek… 😀 Szerencsénkre nálunk a gyerek szociális képességeinél jobbat kívánni sem lehet, de az elmeséléseiből és máséiból kénytelen vagyok arra következtetni, hogy sokak számára hasznos lehet ez a könyv, sőt még mi is találtunk benne megrágni való gondolatokat.

Mint mindegyik kötetben, úgy itt is egy hasonlatra épít a könyv, ezúttal a barátságot a mérleghinta szimbolizálja. Felnőttként is nehéz egyensúlyozni sokszor a barátságok, a család kötelékek és a kapcsolatok mezején, a gyerekek pedig gyakran teljesen a végletek kisemberei. Innes könyve rögtön azzal indít, hogy a barátság jó dolog, de ápolni kell. A barátság persze sokféle lehet, de bármikor ki is billenhet az egyensúlyából, ha másik szomorú vagy dühös. Előfordulhat, hogy akár bántani is akarja az ember a másikat és kell egy kis távolság, hogy megjavulhassanak a dolgok, ez a könyv pedig mindezekben segíti az ifjú olvasót…

Fontos, hogy Innes könyve ezúttal is csak egy vázlat, helyzetképek sokasága, amelyek a gyerekkel való kommunikációt segíti. Jómagam éppen azért imádom az Ölelj meg! sorozat köteteit, mert megadják nekünk a lehetőséget, hogy a magunk élethelyzete szerint alakítsuk a mondanivalójukat, hogy a saját szituációnkra formáljuk a a történeteket. Fontos beszélgetések alapjait jelenthetik ezek a könyvek, így én külön örülök, hogy bármikor a kezünkbe vehetjük őket.

Természetesen az illusztrációkról sem szabad megfeledkeznem. Ezúttal is Agócs Írisz keze munkáját dicsérik a rajzok, amikkel sosem bírok betelni: bájos, kedves állatok formájában könnyítik meg a téma feldolgozását.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: A Big Hug Book – Friendship is Like a Seesaw
Nyelv:
 magyar
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz
ISBN: 9789635871391
Magyar megjelenés: 2022.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 32
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

Egy barátság nem biztos, hogy magától értetődő, nem biztos, hogy mindig egyértelmű. Pláne óvodáskorban, amikor az összeveszések és kibékülések mindennaposak. Ahhoz, hogy egy barátság működjön, tenni kell, és ez így marad felnőttkorunkban is. Nagyon fontos, hogy az egyensúly átmeneti megbomlásától nem kell megijedni. Ilyenkor hátrébb vagy előrébb lehet csusszanni a libikókán, hogy segítsünk a barátságnak helyrebillenni.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az ÖLELJ MEG! sorozat.

Nyereményjáték

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden állomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

Blogturné Klub
04.13 – Utószó – A barátság olyan, mint a libikóka
04.15 – Utószó – A harag olyan, mint a páncél
04.17 – Könyv és más – A barátság olyan, mint a libikóka
04.19 – Nem félünk a könyvektől – A barátság olyan, mint a libikóka
04.21 – Nem félünk a könyvektől – A harag olyan, mint a páncél
04.23 – Könyv és más – A harag olyan, mint a páncél
04.25 – Szaffi polca – A barátság olyan, mint a libikóka
04.27 – Szaffi polca – A harag olyan, mint a páncél
04.29 – Csak olvass! – A barátság olyan, mint a libikóka
05.01 – Csak olvass! – A harag olyan, mint a páncél

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük