A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt valamelyik könyvből!

Vélemény:
Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon miért van az, hogy Shona Innes könyvei közül ez tetszett a legkevésbé. Azt hiszem Szél Dávid pszichológus adta meg erre a választ a kötet utószavában, mégpedig röviden azért, mert a pozitív érzésekkel sokkal könnyebben tudunk azonosulni. Ezeket könnyű elfogadni, könnyű kimondani és könnyű velük együtt élni még úgy is, hogy az érzet, amit maguk után hagynak általában sokkal rövidebb ideig maradnak velünk, mint a negatív érzések. És éppen ezért válik mégis csak fontossá ez a kis könyv, mert az egyik legfontosabb érzés, amiről beszélni kell, az a harag.

Ha tovább fűzöm a gondolataimat, akkor arra is rá kell jönnöm, hogy azért lóghat még ki a sorból ez a kötet, mert a harag inkább a felnőttek sajátja. Szerintem inkább mi vagyunk képesek hosszan tartó dühöt érezni a másik iránt, akár teljesen indokolatlanul. Mint minden alkalommal, ezúttal is igyekeztem a gyerekkel is beszélni a témáról, de ő maga azt mondta, nem szokott haragudni senkire, nem szokott dühös lenni. (Természetesen ez nem igaz, de ahogy jön, úgy általában el is illan a gyerek haragja, amiért tegyük fel épp nemet mondunk neki az aktuális butaságra, vagy épp nem tudunk rá maximális figyelmet fordítani…) Mégis rettenetesen fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről a témáról éppen azért, hogy ez a jövőben se legyen problémás terület. Felnőttek tucatjai élnek mérhetetlen frusztrációval, elég csak felnézni bármilyen közösségi oldalra… Hemzseg minden az egymásra való acsarkodástól és fröcsögéstől, s ha valaki akárcsak jottányit is mást gondol egy adott témában, már támadás alá is kerül… Habzó szájjal ontják egymásra az emberek a haragjukat és dühüket és őszintén remélem, hogy ennél csak egy empatikusabb és kedvesebb generáció kezd felnőni épp.

Jómagam is állandóan próbálom kontrollálni az érzéseimet és ezzel együtt a haragomat vagy dühömet, s úgy érzem, hogy alapvetően sokkal jobban is állok ezen a téren, mint a nagy átlag. Szeretném ezt nem csak a legkisebbeknek, de a körülöttem lévőknek is átadni. A könyv pedig ebben segíthet, hiszen ezúttal nem csak egy kisebb, ám átfogó leírást kapunk a haragról magáról, de rövid gyakorlattal is igyekszik segíteni minket Innes abban, hogyan kezeljük az éppen ránk törő dührohamot.

Mert hiába védhet meg bennünket a harag, mint egy páncél, attól még nagyon nehéz és hosszú távon nem tudjuk majd cipelni azt. Meg kell hát tanulnunk bánni vele, meg kell ismernünk magunkat és azt, hogy mitől leszünk mérgesek, éppen azért, hogy kezelni tudjuk majd, hogy ne váljunk agresszívvé, fel tudjuk dolgozni és elengedni azt. A polcon van ennek is a helye, semmi kétség!

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: A Big Hug Book – Anger is Like Armour
Nyelv:
 magyar
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz
ISBN: 9789635871407
Magyar megjelenés: 2022.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 32
Kiadta: Pagony

Fülszöveg:

A pozitív érzésekkel könnyű azonosulni, azokat könnyű elfogadni és kimondani, de a negatívokkal nagyon nehéz együtt élni. Pedig azok is a részeink, azokra is szükségünk van. Meg kell tanulni, hogy mitől leszünk mérgesek, a haragunkat, indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, és a dühünket feldolgozni és elengedni.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az ÖLELJ MEG! sorozat.

Nyereményjáték

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden állomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:

Blogturné Klub
04.13 – Utószó – A barátság olyan, mint a libikóka
04.15 – Utószó – A harag olyan, mint a páncél
04.17 – Könyv és más – A barátság olyan, mint a libikóka
04.19 – Nem félünk a könyvektől – A barátság olyan, mint a libikóka
04.21 – Nem félünk a könyvektől – A harag olyan, mint a páncél
04.23 – Könyv és más – A harag olyan, mint a páncél
04.25 – Szaffi polca – A barátság olyan, mint a libikóka
04.27 – Szaffi polca – A harag olyan, mint a páncél
04.29 – Csak olvass! – A barátság olyan, mint a libikóka
05.01 – Csak olvass! – A harag olyan, mint a páncél

 

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük