John Scalzi az Agave Könyvek sikerszerzője ezúttal egy alternatív dimenzióba kalauzol minket, a kaidzsúk világába. Tartsatok ti is velünk és kövessétek a bloggereink állomásait, hogy a turné végén tiétek lehessen a kiadó által felajánlott regény egy példánya.

– Edward és Bella? – vontam fel a szemöldökömet. – Csak nem a kicseszett Alkonyatból vettél neveket ezeknek a kaidzsúknak?
– Én aztán nem – mondta Satie. – Ha rajtam múlik, én a Sid és Nancy nevet adom nekik. Jobban illik a személyiségükhöz. De engem senki sem kérdezett. Egy magatokfajta milleniál bűne a dolog.

Vélemény:
Évekkel ezelőtt találkoztam először Scalzi nevével, amikor a könyvtárban kezembe akadt egy példány a Vének háborújából. Imádtam a könyvet, az első sci-fijeim egyike volt, de aztán már a folytatásokra nem sikerült sort kerítenem, ahogy a többi írásása sem. Ellenben az a kötet, ahogy az lenni szokott, megalapozta az, hogy azóta is folyamatosan figyelemmel kísérjem őt és ott legyen a várólistámon valahol minden könyve, hogy egyszer majd sort keríthessek rájuk. Amikor megláttam az Agave legújabb megjelenései között, hogy érkezik A Kaidzsú Állatvédő Társaság, a kocka énem egyből lelkes őrjöngésbe kezdett. Scalzi is és kaidzsuk is? KELL!

A fülszöveg cselekménye ugyanis egy igazán izgalmas kalandot ígért. A Covid-19 járvány kellős közepén (na jó, elején) találjuk magunkat Jamie Gray társaságában, aki egy ételkiszállító app munkatársaként, egészen pontosan futáraként kénytelen dolgozni. Így fut össze egy régi ismerősével az egyetemről, aki állást ajánl neki egy titokzatos állatjogi szervezetnél, nem kevés pénzért. Jamie, aki amúgy is rühelli aktuális munkáját, egyből igent mond rá, de a java még csak ezután következik, amikor kiderül, hogy mégis milyen szervezetbe rángatták bele. A KÁT ugyanis a Kaidzsú Állatvédő Társaság rövidítése és a csapat feladata, hogy az alternatív dimenzióban élő gigászi szörnyeket kutassa és védelmezze a világunktól, illetve a világunkat tőlük. Természetesen ahogy az lenni szokott, ezúttal is légy kerül a levesbe és már nem csak a csapat tagjait, de a mi Földünkön élő embereket is olyan katasztrófa fenyegeti, amelyet muszáj lesz elhárítani bármi áron…

A geek-énem lelkesedése az első oldalakon azonban nem kezdett egyből féktelen tombolásba, ha őszinte akarok lenni. Scalzi könnyed és laza stílussal indít, de inkább éreztem félvállról vettnek a cselekményt és a párbeszédeket, mintsem szórakoztatónak. Irtó lazán szövegel Jamie, nagy arccal, flegmán, meglehetős ellenszenvvel, mint aki utálja az életét és mindenki mást is, sz*rik mindenre, mert épp nyomorultul érzi magát az élete alakulása miatt és ez a stílusára is rányomja a bélyegét. Nem válik szimpatikussá és ezek miatt kicsit olyan érzésem volt a kötet első negyedéről, hogy Scalzi csak arra vár, hogy legyünk végre túl rajta és kezdődjön végre az igazi cselekmény. Ugrunk is hát az első kaidzsukig, amikor jött számomra a következő nehezményezett pillanat, mégpedig a nulla leírás… Egészen eddig a részig nem éreztem problémának a leíró részek hiányát, de amikor végre esemény van, amikor végre szörnyek tűnnek elő, akikről végig azt hajtogatják, hogy de ezek nem ám olyanok, mint a jól megismert Godzilla a filmekből, akkor azért mégis csak azt várná az ember, hogy kapunk leírást arról, hogy akkor végülis milyenek… De nem, két hegyomlás egymásnak ront, megy a csihi-puhi és… ennyi. Na ennél a résznél elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon tartogat-e számomra olyat ez a könyv, amiért megéri tovább olvasni, de hát az esetek nagy részében nem szoktam feladni…

Szerencsémre, ugyanis ezután kicsit más irányt kezdett venni a stílus és a tartalom, ahol talán már Scalzi is kezdte otthonosan érezni magát a történetében. Elindultunk végre egy tudományos vonalon, ami bár messze van a realizmustól, de adott egy pluszt éppen úgy, ahogy a kalandozások a másik dimenzió talajszintjén, az ökoszisztéma bemutatásával és végre a kaidzsukkal együtt. A koncepció érdekes és kreatív lett, lényegében egy új eredettörténetet kapott vele Godzilla. A Lovecraftot és a Jurassic Park dinóit idéző szörnyek ugyanis lényegében nukleáris erőműveknek feleltethetők meg, amik újabb konfliktusforrást jelenthetnek a mi civilizációnk barbár és pusztító hataloméhsége kapcsán. Már az első oldalaktól tisztában van azzal az olvasó, hogy egy ilyen hatalmas és egyben hatalmat jelentő dolgot nem lehet sokáig eltitkolni az emberek előtt, így várható lesz, hogy éppen főhősünk ott töltendő ideje alatt fog történni valami hiba.

A popkult utalásokkal megtűzdelt könyv egy igazán könnyed hétvégi olvasmány lett végül, olvasmányos és izgalmas, annak ellenére is, hogy halálba idegesített, hogy a szereplők feléről azt sem tudtam eldönteni, hogy fiúról van-e szó, vagy lányról. Nincsenek világmegváltó gondolatok sem, nem is egy hard sci-fi, de nem is akar annak látszani. Scalzi az utószóban ki is fejti, hogy a pandémia ideje alatt írta és amolyan megküzdés volt ez az írói válságával. Hogy valóban kihúzta-e belőle végül, azt nem tudom, mindenesetre a gyengeségei ellenére is szívesen olvasnék még ilyeneket tőle, szóval csak hajrá Mr. Scalzi!

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: The Kaiju Preservation Society
Nyelv: magyar
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789635980000
Eredeti megjelenés: 2022.
Magyar megjelenés: 2022.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 314
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:

Amikor a Covid-19 végigsöpör New Yorkon, Jamie Gray egy ételszállító app futáraként kénytelen dolgozni. Kilátástalan helyzete azonban csak addig tart, amíg egy rendelés teljesítése során összefut Tommal, akivel érintőlegesen ismerik egymást régről. Tom a saját szavai szerint egy „állatjogi szervezetnek” dolgozik, és a csapatának sürgősen szüksége lenne egy egyszerű rakodómunkásra. Jamie, aki bármi mást szívesebben csinálna a futárkodáson kívül, azonnal elvállalja a munkát.

Tom csak azt nem köti Jamie orrára, hogy az állatok, amelyekről a csapat gondoskodik, nem a Földön élnek. Legalábbis nem a mi Földünkön. Egy alternatív dimenzióban gigászi, dinoszaurusz-szerű, kaidzsúnak nevezett teremtmények kószálnak emberek nélküli, trópusi világukban. Ők az univerzum legnagyobb és legveszélyesebb pandái, és most bajban vannak. Ugyanis nemcsak a Kaidzsú Állatvédő Társaság talált utat magának ebbe az alternatív világba, hanem mások is. Óvatlanságukért pedig milliók fizethetnek az életükkel a mi Földünkön.

Nyereményjáték

Kaidzsúk márpedig léteznek. Legalábbis a mozivásznon biztosan. Ezúttal ezekből a filmekből láthattok 1-1 kaidzsút és a feladatok csak annyi, hogy a neveiket beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:
Blogturné Klub
05.05 – Nem félünk a könyvektől
05.07 – Könyv és más
05.09 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük