A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

Valamennyien ismerjük a szólást: “Minden elmúlik.” E mondat forrása a buddhizmus, és arra utal: az égvilágon minden dolog változik, semmi nem marad ugyanaz egy pillanatra sem. A folyamatos változás állapotában élünk.

Vélemény:
Telnek az évek, idősödünk, fejlődünk, tanulunk és folyamatosan változik körülöttünk a világ. Alapvetően azt kéne gondolnunk, hogy a technika fejlődésével az életünk könnyebbé válik, hogy kevesebb a ránk nehezedő gond, hogy könnyebben megbirkózunk a minket érő kihívásokkal. Mégis sokkal inkább ennek az ellentétét fedezhetjük fel a társadalmunkban. Egyre több a frusztrált, szorongó ember, egyre feszültebbek és ingerlékenyebbek vagyunk, amivel nem csak a környezetünket, de magunkat is napról napra mérgezzük. A gondok és problémák sokféle alakot ölthetnek, de a legtöbb esetben szorongás és aggodalom formájában jelentkeznek az életünkben. A legtöbb esetben viszont mi magunk generáljuk ezeket a problémákat és mi is tehetünk ezeknek a megszüntetése ellen.

Nem is olyan rég írtam már a blogon a ZEN című kötetről, amelynek szerzője Shunmyo Masuno, zen buddhista főpap és díjnyertes zen kerttervező, aki a világot járva adja át tudását nem csak előadások, de egyetemi kurzusok formájában is. Háta mögött a sok évtizedes tudással és tapasztalattal írta meg könyvét, Az egyszerű élet művészetében-t, amely rövid és praktikus tanácsokkal szolgál a nyugalmasabb hétköznapokért. Új könyve, a Nyugalom újabb 48 leckét tartalmaz a kiegyensúlyozott élethez, amelynek titka alapvetően a szemléletformálásban rejlik.

Shunmyo Masuno a sokéves tapasztalatát felhasználva fogalmazza meg gondolatait, mely szerint problémáink mögött sok esetben a téves észlelés, a hibás felvetés, a helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlik. Más szóval olyan dolgoktól félünk, amelyek valójában nem is léteznek és amelyek gúzsba kötnek bennünket és lehúznak a mélybe, ha nem vigyázunk. A könnyen befogadható zen tanítások jelenthetik azt a kikövezett utat, amelyek a problémáink megoldásához vezethetnek. Ezek a gondolatok válnak a könyv leckéinek sarokköveivé és ezek, valamint történelemből, a hétköznapi életből, irodalomból kiragadott példák igyekeznek tanító célzattal ösztönözni bennünket a változásra.

Különösen nagy hangsúlyt kap a könyvben az a gondolat, hogy ne aggodalmaskodjunk azon, mit hogy a jövő, hanem koncentráljunk az itt és mostra. Tanuljuk meg, hogy egy bizonyos ponton szükségünk van az elenegedésre, a hátrahagyásra, amelynek révén a végén képesek leszünk élvezni az életet és sokkal inkább önmagunk lehetünk, mint valaha. A 48 lecke 5 főbb fejezetre tagolódik, így a szorongás és az aggodalom féken tartására, a koncentrációra, a versengés felhagyására, a kapcsolataink fejlesztésére, valamint további gondolatokra a pénzről, öregedésről, betegségről, halálról, stb.

A kis kiadvány ezúttal is olyan útmutatóként próbál szolgálni, amik hozzásegítenek minket a változáshoz és amely segít abban, hogy könnyebben vegyük az elénk gördített akadályokat. A fontos tartalom ezúttal is gyönyörű külsőt és belsőt kapott, amelyet bármikor felcsaphat és fel is fog az ember, hogy újra és újra elmerengjen a beleírt bölcsességeken és megszívelendő gondolatokon. Ezúttal is gyönyörű illusztrációk színesítik a kiadványt, amelyekkel jómagam nem tudok betelni.

A gyakorlatok és gondolatok ezúttal kicsit más jellegűek, mint a szerző korábbi kötetében. Noha itt is anekdotákon és személyes tapasztalatokon, illetve a Japán filozófiából, kultúrából vett példákkal igyekszik szemléltetni példázatait, nagyobb hangsúly kapott a saját népe egyik nagy problémája, az irodai munka következtében történő kiégés és annak kezelése. Természetesen ezek a gondolatok adaptálhatók más élethelyzetekre, más munkakörökre is, de jellemzően ezek a példák bukkannak fel a kötet lapjain.

Jómagam nagyon örülök, hogy ez a kötet is a polcom éke lehet. Mindig igyekszem magamon dolgozni, próbálok felülemelkedni a stresszen, az aggodalmaskodáson és igyekszem legyőzni a félelmeimet. Az egyik legnehezebb munka ez a világon, de fontos, hogy gondoskodjunk magunkról, nem csak a testi, de a szellemi egészségünkről is.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Don’t Worry – 48 Lessons on Achieving Calm
Nyelv: magyar
Fordította: Laik Eszter
ISBN: 9789635682140
Eredeti megjelenés: 2022.
Magyar megjelenés: 2022.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 224
Kiadta: XXI. Század

Fülszöveg:

Félsz?
Tartasz ​valamitől?
Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

Nyereményjáték

Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
05.11 – Booktastic Boglinc
05.13 – Fanni’s Library
05.15 – Csak olvass!
05.17 – Nem félünk a könyvektől
05.19 – Hagyjatok! Olvasok!
05.21 – Könyv és más
05.23 – Spirit Bliss Sárga könyves út
05.25 – Kelly és Lupi olvas
05.27 – Readinspo

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük