Sarah Vaughan elgondolkodtató regénye a #metoo margójára… Az izgalmas Netflix sorozat, az Egy botrány anatómiája alapjául szolgáló könyv turnéját követhetitek ezúttal végig, ha bloggereinkkel tartotok, s melynek végén ezúttal is egy példányt várhat rátok a kötetből, ha velünk játszotok!

Mennyi hazugságot találunk ki, csak hogy megkönnyítsük, elviselhetőbbé tegyük az életünket!

Vélemény:
Az utóbbi időben gyakran előbb találkozom a könyvekből készült adaptációkkal, mint magával az írott történettel, s nem volt ez másképp az Egy botrány természetrajzával sem, amely az utóbbi idők egy legfelkapottabb sorozataként futott a Netflixen Egy botrány anatómiája címmel. Érdekes, hogy nem is maga a történet ragadott magával ott elsősorban, hanem a színpadi előadásokra jellemző stílus, a színek/jelenetek váltakozása vagy épp az érzelmek és érzések fizikai megtestesülései az egyes szereplők esetében. Ez ragadott meg, aztán maga a cselekmény is vitt tovább, amely folyamatosan elgondolkodtatott, néha elbizonytalanított, s végül, de nem utolsó sorban, végig szórakoztatott. (Noha a témát tekintve ilyet kijelenteni talán kicsit morbid, de talán értitek mire gondolok.) Egyből tudtam, hogy el szeretném olvasni is az alapul szolgáló művet, hogy többet vagy mást ad-e annak az olvasása…

Sarah Vaughan korábban politikai újságíróként tevékenykedett és ez át is jön a könyvéből, amelynek egyik főszereplője a jóképű, sikeres és karizmatikus politikus, James Whitehouse, akit szexuális erőszakkal vádol meg a volt szeretője, egyben fiatal titkárnője. Az eset önmagában is egy hatalmas botrányt alapozhatna meg, de rátesz minderre egy lapáttal, hogy Whitehouse családos ember, akit otthon vár szerető felesége és két gyermeke. Az asszony, Sophie végig próbálja egyben tartani és megvédeni a családját, de Kate, az áldozatot védő államügyész biztos a férfi bűnösségében… A két idősíkon játszódó történet a múlt eseményeivel karöltve igyekszik felfejteni az igazságot egy olyan esetben, amelyben a két ember közötti kapcsolat intim részleteit lényegében csak a szavak bizonyítják…

Már önmagában a szexuális abúzus is rengeteg kérdést felvet és annál is több lehetőséget rejt magában. Az utóbbi évek #metoo botrányai ékes bizonyítékai annak, hogy a szavaknak mekkora erejük van, hát még ha egy ismert személyiségről kerül a botrány középpontjába. Hiszen ha a szavak mellett nincsenek más, hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor nehéz a döntés… iszonyúan nehéz, mert egy ha csak kicsit is rosszul ítélünk meg egy esetet, akkor könnyen tehetünk életeket tönkre. Jelen eset is egy hasonló szituációt vázol fel, hiszen James Whitehouse karaktere tipikusan az a fajta férfi, akire az átlag ember azt mondaná, hogy “de hát milyen szimpatikus”, “szerető családapa”, “ő biztos nem tenne ilyet”… Ezek a gondolatok a könyvben is megjelennek, amikor nem egy ember próbálja őt felmenteni az abúzus alól, pusztán a sármja végett. És azok a bizonyítékok is végül elég gyenge lábakon állnak, mert lehetettek azok egy heves aktus bizonyítékai vagy akár egy valódi erőszak nyomai is. A szavak, az elutasítás bizonyos módon történő megfogalmazása alapján kell döntenie az esküdtszéknek arról, hogy bűnös-e a férfi vagy sem.

A kötet nem csak a bírói ítéletalkotás igazságtalanságaira világít rá, de az emberi természet rejtelmeibe is betekintést enged. A főszereplők személyes drámája bontakozik ki előttünk, miközben Vaughan feltárja a múltat, hogy magyarázatot leljen benne a jövőre nézve. A szereplők gyakran esendők, a legtöbbjüket nem is sikerült megkedvelnem, mert az életfelfogásuk és egyáltalán az életük rettenetesen távol áll tőlem, de még így is adtak gondolkodnivalót.  Míg a férfit alapvetően elítéltem, s Kate-et megértettem, addig a legnagyobb kérdőjel számomra végig Sophie, a feleség maradt. A végletekig ellenszenves egyetemista lányból egy olyan nő lett, aki bár eleinte próbál felülemelkedni férje hűtlenségén, de végül szép lassan egyre távolabb kerül tőle és az idilli családképtől is, amelyet oly régóta a magának tudhatott.

Összességében érdekes olvasmány volt Sarah Vaughan könyve, annak ellenére is, hogy nem egy pörgős, eseménydús cselekménnyel operáló könyvről van szó. A belső monológokban bővelkedő, erősen a belső motivációkkal operáló regény sokkal inkább egy az elmélyülést segítő, elgondolkodtató kötet, amely olyan morális és erkölcsi dilemmákat helyez a középpontba, amelyekről fontos beszélni. A krimiket és thrillereket, valamint a személyes drámákat kedvelők biztosan élvezni fogják ezt a kötetet és ajánlom a belőle készült sorozat megnézését is, mert egy másfajta ízt ad az egész történetnek.

OLVASS BELE!
vagy
Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, akkor megrendelheted innen!


Eredeti cím: Anatomy of a Scandal
Nyelv: magyar
Fordította: Szabó István
ISBN: 9789634521471
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 344
Kiadta: General Press

Fülszöveg:

Vegyünk egy karizmatikus és sikeres politikust, annak vonzó és fiatal titkárnőjét meg az angol parlament alsóházának liftjét. Ennyi persze még nem elég egy botrányhoz, de ha hozzátesszük, hogy a felvonóban szexuális aktus történt, már biztosak lehetünk benne, hogy a sajtó érdeklődése sem marad el.

Sophie-nak még a férje hűtlenségét sem sikerült feldolgoznia, amikor egy, a házasságukra sokkal fenyegetőbb veszéllyel kell szembenéznie: Jamest az egykori szeretője nemi erőszakkal vádolja. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy a férfi ártatlan. Ezzel szemben Kate, a tapasztalt ügyész biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a vádlottat. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen a tárgyalóteremben egy két ember közötti intim kapcsolat részleteit kell tisztázniuk, amelyre a feltételezett áldozat és az elkövető más-más módon emlékszik. Vajon melyikük hazudik, illetve mond igazat?

Sarah Vaughan regénye feszes ritmusú bírósági és megindító családi dráma az ítéletalkotás és igazságkeresés nehézségéről egy olyan helyzetben, amikor a szereplők motivációi a messzi múltba vesznek.

Nyereményjáték

Ezúttal a játékunk során kicsit elrugaszkodunk a konkrét könyvtől és az adaptációk felé vesszük az irányt. A Netflix ugyanis a könyvmolyok megtestesült (rém?)álmát is jelenti a számos könyves feldolgozásával, éppen úgy, mint az Egy botrány természetrajza esetében. A bloggereink oldalán most egy-egy ilyen adaptációból láthattok egy-egy képet, amely alapján ki kell találnotok, hogy mely könyvről van szó, annak címét pedig be kell írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub
06.12 – Nem félünk a könyvektől
06.14 – Kelly és Lupi olvas
06.16 – Könyv és más

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük